Gergin olmaktan kaçının

Balık burcunda dolaşmaya başlayan Ay ilk önce Uranüs ile kavuşum yapacak ve sabahın erken saatlerinde havadaki elektrik artacak.

Öğleden sonra Başak burcunda dolaşan Mars’ı tetikleyecek ve Mars’ın sembolize ettiği özelliklerin açığa çıkmasını sağlayacak. Gökyüzünün bu konumu yüksek potansiyelli bir enerjinin açığa çıkacağını işaret ediyor. Bu konumdan en fazla etkilenenler Başak ve Balık burcu başta olmak üzere İkizler ve Yay burcunun ikinci on günlük devresinde doğanlar etkilenecek. Gergin ve öfkeli davranmaktan kaçının.

Buz parçaları yağdı

Kazdağları’na gitmek için yola çıktığım gecenin ilerleyen saatlerinde alışılmadık bir havayla karşılaştık. Tekirdağ ile Çanakkale arasında elektrik yüklü bulutlar çarpışırken heyecan verici gürlemelerin ardından patlayan şimşekler gökyüzünü öyle bir aydınlattı ki, sürücümüz ‘Bakın bakın bu yıldırımlar ahtopotun kollarına benziyor, hiç böylelerini görmemiştim’ dedi.

Yılların sürücüsü böyle bir tarif yaparken, ben de böyle bir tarifi hiç duymadığımı düşündüm. Rahmetli babam çakan şimşekleri gösterip ‘Gökyüzü dünyanın fotoğrafını çekiyor’ derdi.

Yağmur ve fırtınanın pırıl pırıl parlayan güneş bizi kucakladı ve ardından Altınoluk, oksijen zenginliği ile ciğerlerimizi doldururken güneş peşimizi hiç bırakmadı. Fakat yolda karşılaştığımız insanlar şaşkınlık içinde bugüne kadar yaşamadıkları türden dolu yağdığını anlattılar.

Sabah saat 09:00 sularında Kazdağı ve eteklerine şimdiye kadar hiç görmedikleri tuhaf bir dolu yağmış.

Şöyle diyorlar; ‘Sanki gökyüzünde birileri buzları parçalıyor ve küçüklü büyüklü buz parçaları üstümüze yağıyor.’ Merak edip soruyorum ve tarif etmelerini istiyorum. Yaptıkları tarif çok şaşırtıcı. Diyorlar ki, ‘Dolu yuvarlak olur. Bunlar kibrit kutusuna benziyordu.’

Yazın son günleri müthiş güzel yaşanır Türkiye’de. Fakat bu sene alıştığımız mevsim özelliklerinin dışında seyreden hava koşulları hem şaşırtıcı, hem de düşündürücü. 21 Ağustos tarihli yazımda gökyüzünün konumunu anlatırken ‘Gaz patlamaları, ani değişen hava koşulları ve özellikle elektrik yüklü bulutların gerilimi ...’ diye anlatmıştım.

Gökyüzünde beliren potansiyel bir hafta sonra açığa çıkıyor. Bu potansiyeli tetikleyen bir etki meydana gelince açığa çıkıyor. Yılın başında 2004 yılının yorumunu yaptığım zaman doğa olaylarının zorlayıcı etkisini de yazmıştım.

Kazdağının şifalı otları

Tahtakuşlar Köyündeki müze son derece ilginç. Kültürlerini tanıtırken bulundukları yerin coğrafik özelliklerini ve bitki örtüsünü de anlatıyorlar. ‘Kullanılan bitkisel ürünler’ başlıklı çalışma Kazdağındaki köylülerin toplayıp kullandığı bitkiler.

Bunların arasında en fazla kullanılan isem mentollü adaçayı. ‘Filiskin’ olarak da bilinen bu bitki ayrıca ‘Çayır nanesi’ olarak da isimlendiriliyor. Nezle ve soğukalgınlığında kullanıldığı gibi adet mide yanması, hazımsızlık, nefes açıcı ve adet söktürücü olarak kullanılıyor.

Altın otu da tıpkı mentollü adaçayı gibi çay olarak içiliyor fakat altın otunu fazla içmemek gerekiyor. Günde iki bardak yeterli. Rahim iltihabı, böbrek ve mesane kumu ve idrar söktürücü olarak kullanılıyor.
Yazarın Tüm Yazıları