Genç biriyle yaşadığım için bana kızıyorlar

Sevgili Ablacığım, ben 41 yaşında dul bir kadınım. Eşimi bir kaza sonucu kaybedeli 3 yıl oldu. Yaşım ilerledikçe yalnızlık çöktü üstüme. Evde tek başıma duvarlar sanki üzerime üzerime geliyordu. Kendimi işime vererek bu durumu unutmaya çalışıyordum. İşte bu ruh hali içindeyken, önceleri sırf bu yalnızlığımdan kurtulmak için kendimden oldukça genç bir adamın ilgisine karşılık verdim. Daha sonra zamanla da ona bağlandım. Şimdi beraber yaşıyoruz. Ancak ailem ve çevrem, hatta akrabalarım bana açıkça karşı çıktıklarını söylüyor ve benimle görüşmek istemiyorlar. Ne yapmamı önerirsiniz? Onunla evliliği düşünmüyorum, çünkü benden oldukça genç. Bana neden hak tanımıyorlar?..Bu yaştan sonra herkese hesap vermek zorunda mıyım? Üstelik çocuğum da yok ki, huzursuzluk yaşayayım. Siz ne düşünüyorsunuz? n Rumuz: Yalnızlık

Şu aralar, kadınlar kendilerinden genç sevgililerle daha bir mutlu olabiliyorlar sanırım. Bu ilginç bir gelişme. Hele bu konuda ünlüler örnek olmaktaysa... Sen olgun yaşta, sorumluluklarını bilecek çağda bir kadınsın. Genç ve tecrübesiz değilsin ki. Bu derin yalnızlığını hiç kimsenin anlaması mümkün değil. Hesap vereceğin ya da bu beraberliğin yüzünden hayatı alt üst olacak bir kimse de yok ortada, o genç adam da evli olmadığına göre. Kime ne senin bu beraberliğinden! Sen de bu ilişkinin geçici ve kısa süreli olduğunun farkındasın. Ancak hiç değilse bir süre mutlu olmaya, mutluluk oyunu oynamaya çalışıyorsun. Zaten mutluluk hep anlık bir tat değil midir? Hele son zamanlardaki ilişkilere bakınca, kim geleceği için garanti verebilir... İnsanlar acımasızdır,sevgili kızım. Hep başkalarını tenkit etmeye, kınamaya hazırdırlar.

Başkalarının duygularını, acılarını, üzüntülerini düşünmezler bile. Sen yalnızlıktan boş duvarlarla konuşurken o şimdi seni kınayan dostlar, akrabalar neredelermiş?

Senin yalnızlığını paylaşmaya gelen bir yakının oldu mu bu arada?.. Üzülme, sen şu an mutluluğunun tadını çıkar. Bakarsın, hiç beklemediğin bir şekilde, bu genç adamla evlenip,düzenli ve sürekli bir beraberliği de tadabilirsin.

Eski eşiyle hálá görüşmesine katlanamıyorum

Sevgili Güzin Abla, ben 35 yaşında ikinci evliliğini yapmış bir kadınım. İlk evliliğimden 10 yaşında bir oğlum var. İkinci evliliğimi kendim gibi dul, çocuklu bir beyle yaptım. Eşimin kendi işi var. Ben de onunla beraber çalışıyorum. Ondan da bir kızım oldu. Eşimin de eski karısından bir kızı var. Beyimin işi çok iyi. Eski eşinden olan kızını sık sık bize getirir. Bu arada kızını görmek bahanesiyle de zaman zaman ilk eşinin yanına gidiyor. Hatta bir gün bir kafede birlikte görmüşler, bana yetiştirdiler. Ayrıca kızını geri götürmek için o kadının evine gidince, saatlerce kalıyor. "Neden gitmeyeyim orası kızımın da evi, sen geri kafalısın" diyor bana. Ben bunu normal görmüyorum. Eski eşiyle böyle görüşmesine katlanamıyorum,

n Rumuz: Normal Mi?


Sevgili kızım, arada çocuklar olunca eski eşler zaman zaman bir araya gelmek zorunda kalabiliyorlar. Bu çok doğal. Yıllar geçtikten sonra, herkes kendi yoluna gittiğinde, insanların birbirlerine karşı duyguları tamamen sönüyor. Eşin isteseydi o kadınla yeniden barışır, seninle evlenmezdi. Demek ki, aralarında her şey bitmiş ki, boşandıktan uzun zaman sonra seninle evlenmiş. Ancak kızı yüzünden görüşmek zorunda kaldıklarında, iki uygar insan gibi, dostça dertleşebilirler. Onları iki eski dost gibi kabul etmelisin. Kendi aralarında konuşup, paylaşacakları bazı şeyler de olabilir. Boş yere kendini üzme, dünyada boşanmış o kadar çok çift var ki, hemen hemen hepsi de uygar insanlar olarak görüşebiliyorlar...hele hele arada çocuklar varsa...Çünkü bu çocukların ruhsal sağlığı açısından da çok önemli.Bunu sorun edip, boş yere evliliğini zorlama... Bütün bunları bilerek evlenmedin mi; bu dul çocuklu adamla?

Resmi nikáhlı eşim başkası ile evlenmiş

Güzin Abla, bundan tam 2 yıl önce çok sevdiğim eşimle ailelerimizden habersiz evlendik. Eşimin ailesi beni alevi olduğum için istemedi. Eşimin annesi zaten hastaydı ve bunu oğluna karşı kullandı. Sonunda eşim dayanamadı, 5 ay evli kaldıktan sonra hiç bir şey söylemeden beni terk etti. Daha sonra telefon etti ve ailesini daha fazla üzemeyeceğini ama beni ölünceye kadar seveceğini söyledi.

Evliliğimizin 1. yılında boşanma davası açtı ve kaybetti. Şu an hala benimle resmi nikahlı durumda. Bundan kısa bir süre önce, bir başka kıza kına gecesi yapıp evlenmişler. Bunu yeni öğrendim. Nerede ve nasıl yaşıyorlar, bilmiyorum ama benimle resmen evliyken başka birisine imam nikahı yapması yasal mı? Ben şimdi ne yapmalıyım? Ona boşanma ve tazminat davası açmak istiyorum ama param da yok. Ayrıca eşimin ailesi her yerde oğullarının benden boşandığını söylüyorlarmış. Bu kızı kandırmış ya da ikinci bir nikah yapmış olabilir mi?.

n Rumuz: Nasıl Bir Evlilik Bu


Sevgili kızım; ne kadar zayıf yapıda bir adammış bu eşin? Hayret ettim. Ancak resmi nikahınız devam ediyorsa, bir başkasıyla evlenemez... Bu imam nikahı da yasal değil elbette. Ancak senin haberin olmadan, bir numara çevirip seni boşamış olamaz mı?

Bunu nüfus müdürlüğünden araştırmalısın. Kayıtlarına baktırmalısın. Eğer gerçekten hala evliysen, o zaman ona zina davası da açabilirsin, nafaka davası da. Tabii bu durumda boşanma talebinde de bulunabilirsin. Ama önce adresini öğrenmelisin. En azından sana tazminat ya da nafaka öder. Ceza da alır. Eğer evlendiği o hanımın bunlardan haberi yoksa, onu terk edebilir ama belki de biliyordur..
Yazarın Tüm Yazıları