Gelin başına türban bağlamanın vergisi

SORU: Evde, herhangi bir makine kullanmadan ve işçi çalıştırmadan evlenecek gelinlerin başına türban bağlıyorum. Müşterilerim ve gelirim her geçen gün artıyor. Allah’a şükür, işimden çok memnunum ancak kafam vergiye takıldı. Elde ettiğim gelir, vergiye tabi mi? Rukiye Yılmaz - İSTANBUL

Haberin Devamı

YANIT: İşyeri açmadan, seyyar olarak veya evinizde yaptığınız “türban bağlama” faaliyeti, Gelir Vergisi Kanunu’nun 9/2. maddesi uyarınca, esnaf muaflığından yararlanır. Hiç vergi ödemezsiniz.

Yabancı dil öğrenen avukat

SORU: Yabancı müşterilerimizin sayısı giderek artıyor.
Yabancı dilimi geliştirmek için dil kursuna gidiyorum. Yaptığım ödemeyi, avukatlık kazancımdan indirebilir miyim?
Av. Onur Çağlar / ANKARA

YANIT: Kazancınızın yüzde 10’unu aşmayacak şekilde, gelir ya da kurumlar vergisi mükellefi dershanelere yaptığınız ödemeleri, belgelendirmek koşuluyla gider olarak indirebilirsiniz.

Minibüsün MTV’si gider yazılır mı?

SORU: Pazarlama firmam var. Minibüsle de dağıtım yapıyoruz. Bir arkadaşım; “otomobil, cip ve minibüslerin Motorlu Taşıtlar Vergisi deftere gider yazılamıyor” dedi. Kafam karıştı. Muhasebeciye niye yazıyorsun diye kızacağım ama önce size sorayım, olay doğru mu?
Ferhat AKTAŞ / Eskişehir

Haberin Devamı

YANIT: Yarı doğru, daha doğrusu üçte ikisi doğru üçte bir yanlış. Otomobil ve cipin Motorlu Taşıtlar Vergisi gider yazılamaz. Minibüse ait Motorlu Taşıtlar Vergisi ise yazılır. İyi ki muhasebecinizi üzmemişsiniz.

Avukatın büro alırken kullandığı banka kredisi masraf yazılır mı?

SORU: Kendime, banka kredisi de kullanarak bir büro aldım ve avukatlık
yazıhanesi olarak kullanıyorum. Ödediğim banka kredi faizlerini masraf yazabilir miyim?
Av. Necmi ŞAHİN / İSTANBUL

YANIT: Maliye Bakanlığı’nın 31 Ocak 2012 tarih ve KDV 29-19 sayılı özelge ile yaptığı açıklamaya göre, gayrimenkulü deftere kaydettiğiniz yılın sonuna kadar ödediğiniz faizleri maliyete intikal ettirecekseniz. Sonraki yıllarda ödediğiniz kredi faizlerini maliyet bedeline intikal ettirme ya da doğrudan gider yazma konusunda tercih hakkınız var.

Otomobil alım vergilerinin gider yazılması

SORU: Şirkete 3.000 silindir hacminde bir otomobil aldık. Yüzde 130 Özel Tüketim Vergisi, bunun KDV’si, bir de normal KDV derken toplamda yüzde 171’i bulan bir vergi ödedik. Bu vergileri bir kalemde gider yazabilir miyiz?
Hüseyin ÜNAL / Kocaeli

Haberin Devamı

YANIT: Bu vergileri maliyete dahil edip amortismana tabi tutma veya doğrudan gider yazma bakımından seçimlik hakkınız var (VUK Md. 270). Vergileri doğrudan gider yazabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları