Gece boyunca uyumak mümkün mü

Kitabın adı ‘Gece Boyunca Uyumak’. Kapağındaki mışıl mışıl uyuyan bebek fotoğrafını görünce bile içim sızlıyor. Çünkü Rüzgar’ın bebek arabasındaki iki büklüm, yarım yamalak uykuları onu dinlendiriyor olsa bile beni kahrediyor. İsminin altında, “Anneler, babalar ve bebekleri nasıl iyi bir gece uykusu çekerler?” yazıyor. Nasıl, nasıl, nasıl?

Haberin Devamı

Hayatımı kurtaran kitap... Arkadaşımın ablası Gece Boyunca Uyumak adlı bu kitabı böyle tanımlamıştı. Yazarı Jodi A. Mindell, Philadelphia’daki Allegheny Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Uyku Bozuklukları Merkezi’nin Pediatri Kliniği Müdürü olarak çalışıyor. St.Joseph Üniversitesi’nde psikoloji kürsüsünde profesör olarak dersler veren yazarın, çocuklarda uyku bozuklukları alanında yüzlerce yayınlanmış yazı ve makalesi var. Gece Boyunca Uyumak 324 sayfalık çok kapsamlı bir kitap. Eğer imkanınız varsa alın okuyun derim. Eğer yoksa kitapta altını çizdiğim satırları sizinle paylaşıyorum.

İLK VE ERKEK BEBEKLER RİSK ALTINDA

İlk bebekler uyku problemleri açısından daha fazla risk altındadır. Nedeni tam olarak bilinmese de erkek çocuklar kızlara göre daha fazla uyku problemi yaşarlar. Kolik (gaz sancısı) şikayeti veya kulak enfeksiyonu olan çocukların uyku problemi yaşaması olasıdır. Araştırmalar ana-babasıyla aynı odada veya aynı yatakta uyuyan bebeklerin hemen hepsinin uyku problemi yaşadığını gösteriyor. Anne sütüyle beslenen bebeklerin gece boyunca deliksiz uyuması daha geç başlar. Çocuğunuzun uyku sorununun uyku apnesi gibi bir uyku hastalığı olup olmadığına dikkat etmeniz çok önemlidir. Bunun için mutlaka bir uzman yardımı alınmalıdır.
İyi bir uyku alışkanlığı oluşturmanın kilit noktası bebeğinizi her gün aynı saatte ve aynı rutinle uyutmaktır. Bebeğiniz her gece aşağı yukarı aynı saatte yatmalıdır. Bebek için en uygun yatma zamanı, akşam 19:00 ile 20:30 arasıdır. Bebeğinizi saat 20:30’dan sonra ayakta tutmak iyi bir fikir olmayabilir. Bebeğinizi uyutmakta güçlük çekiyorsanız, muhtemelen bebeğinizin uyku vaktini geçirmişsinizdir. Bir bebek ne kadar çok yorulursa, o kadar çok gerginleşir ve uyuması o kadar çok zorlaşır. Uyku vakti rutinleri bebeğinizin gece boyunca uyumaya hazırlanmasına yardımcı olur. Bu alıştırmalara çok küçük yaşlarda, hatta ilk altı ayla sekiz ay arasında başlamak bebeğinizin uyuması ve ileriki yaşlarda uyku problemi yaşamaması açısından yararlı olacaktır. Pijama gibi farklı giysilerin giyilmesi ve banyo yapmak ya da dişleri fırçalamak gibi belli alışkanlıkların oluşturulması, çocuğunuzun gündüzle gecenin ayrımına varmasına yardımcı olur. Ama burada asıl önemli olan uyku öncesi yaptıklarınızın sırasını bozmamak. Yani bir gün banyo, pijama, dişler ve masal olan rutin, ertesi gün pijama, dişler, şarkı, bir bardak su olarak değişemez. Eğer çocuğunuzu birinci gün banyo, pijama, masal, iyi geceler öpücüğü rutiniyle uyuttuysanız bundan sonraki her gün aynı rutini izlemelisiniz.

Haberin Devamı

ODA UYURKEN NASILSA UYANDIĞINDA ÖYLE OLMALI

Haberin Devamı

Pek çok anne-baba “sadece beş dakika daha” ya da “uyumak istemiyorum” gibi uyku vakti mazeretlerini duymuştur. Çocuklar için yatağa gitmek zor olabilir. Çocukların çoğu bir şeyler kaçırmaktan nefret eder. Bütün eğlencenin onlar yattıktan sonra başlayacağını düşünürler. En sevdikleri nesne yanlarındayken, çoğu bebek uykuya daha kolay geçer ve gece boyu daha rahat uyur. Bunlar geçiş objesi olarak adlandırılır ve her şey olabilir. Oyuncak ayı, battaniye, tüylü ve yumuşak bir şey...
Sabahın ikisi olduğunu farz edin. Çocuğunuz uyandığında ne görür? Koridorda ışık var mı? Müzik çalıyor mu? Siz orada mısınız? Yataktayken oyuncakları var mı? Yapmanız gereken şey, çocuğunuzun yatak odası uykuya daldığı sırada nasılsa, gecenin bir yarısında da tamamen aynı şekilde olmasını sağlamak. Eğer bütün gece müzik çalıyorsa, uyku vaktinde de çalın. Fakat gece boyunca çalan bir müzik yoksa o zaman uyku vaktinde de olmamalı.

Haberin Devamı

İŞİN ZOR KISMI KENDİ BAŞINA UYKUYA DALMASI

Her çocuk kendi başına uykuya dalabilmelidir. Evet, bu işin zor kısmı. Uyku vakti rutinini tamamladıktan sonra onu yatağına koyun, iyi geceler dileyip odadan ayrılın. Muhtemelen ağlayacak, bağıracak ve sizi yanında isteyecektir. Bekleyin. Beş dakika sonra odasına gidin. (Bu süreyi üçüncü gece ve sonrasında 10 dakikaya çıkarın) Sırtını sıvazlayın. Herşey yolunda deyin. Uyku vaktinin geldiğini tekrar söyleyin. Onu yataktan çıkarmayın. Kucağınıza almayın. Yumuşak ve kararlı olun. Tepkisiz kalın, bir dakikadan fazla olmamak kaydıyla odada bekleyin, sonra çıkın. Süreyi fazla uzatmanız onu cesaretlendirir, ağlamakta haklı olduğunu düşünmesini sağlarsınız. Çocukların çoğu ilk gece 45 dakika ağlar. İkinci gece ise bir saat. Çocuğunuz ikinci gece daha fazla ağlayarak şunu anlatmaya çalışmaktadır: “Geçen gece ağlayarak uykuya dalmam bir talihsizlikti. Bu gece gerçekten çok ciddiyim.” Ağlama üçüncü gece 20 dakika sürecektir. Bu yöntemi uyguladığınız takdirde çocuğunuz bir hafta içinde daha kolay ve daha çabuk uyur. Sürekli kendi başına uyuyabilen çocukların yüzde sekseni gece boyunca uyuyacaktır. Fakat bunun gerçekleşmesi bir-iki hafta, hatta daha uzun sürebilir. Bu arada, bebeğiniz gece yarısı uyandığında, normalde ne yapıyorsanız onu yapın. Uyuması için sürekli sallıyorsanız sallayın. Peki neden gece uyanmalarına müdahale ettiğiniz halde onu uykuya yatırırken yalnız bırakıyorsunuz? Araştırmalar, bebeğinize gece boyunca uyumayı öğretmeniz için gereken tek şeyin, ona uyku vaktinde uykuya dalmayı öğretmeniz olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü böylelikle bebeğiniz gece uyandığında sizin yardımlarınız olmadan uykuya dalmayı öğrenecek.

Yazarın Tüm Yazıları