GAP'a kimler gelmiş?

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Kısa süre önce Koç Holding, Şanlıurfa'da bir eğitim tesisi açtı. Trakmak'ın bu tesisinde çiftçilere uygulamalı eğitim verilecek. Koç'un 1 trilyon liralık bu yatırımı örnek ve öncü olması bakımından önemli. Türkiye'nin önde gelen diğer gruplarının da ister eğitim, ister sanayi yatırımı olarak bölgeye gitmeleri gerekir.

Hem ülkemizin hem bölgenin geleceğini değiştirecek, dünyanın 8. harikası olarak adlandırılan GAP kapsamındaki illere yerli ve yabancı yatırım açısından henüz istenilen, beklenilen ölçüde bir hareketlilik gözlenmiyor. Ancak proje peyder pey uygulamaya girdikçe ivme kazanacak.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Kaya Yeşilok, Bölge Müdürü Erkan Alemdaroğlu'yla yaptığım görüşmelerden edindiğim bilgilere göre GAP bölgesinde faaliyet gösteren yabancı firmalar İsrailli Naan ve Netafim. Bunlar sulama sistemleri pazarlaması yapıyorlar. İsrailliler

pamuk tarımı yapmak için arazi alma girişimlerini de sürdürüyorlar. Bölgede ortak yatırım için bağlantı halinde olan yabancı firmalar arasında da Ozcot (İsrail), Hyundai-Sunkyong-Dagwoo (otomotiv,enerji,tarım, elektronik), Royce Roys (enerji), Man (yağ üretimi), Lafer (tekstil), Richel (Seracılık), Mass Jordan Trading (Irak-pazarlama), Sanex (Bulgaristan-pazarlama) var. Faaliyete geçen ortak yatırımlara bakıldığında Konukoğlu Grubu'nun Amerikan Cover ile nötr yağ üretimi ve İspanya firması Gesa (mısır cipsi) sayılabilir.

Türk firmaları olarak da EGS'nin yerel yatırımcılarla kurduğu 14 ayrı şirket bulunuyor. bunlar konfeksiyon üretimi yapıyor. Doğu Holding'in bölgede yapacağı yatırımlar konusunda 25 proje çalışması sürüyor.

Hektaş, Kiska, Metiş-Nurol, Berdan Tekstil, Vezüv, Profilo şirketleri de yatırım için girişimde bulunanlardan.

Vergi numaranız ayağınıza geliyor

SANATÇI Levent Kırca, ‘‘Olacak O Kadar’’ programlarından birinde, vergi numarasını da ele aldı. Vergi numarası için vergi dairelerine giden vatandaşların zorluk çektikleri üzerine mizah yaptı.

Bu programı izleyen Maliyeciler hemen harekete geçti. İstanbul Defterdarı Akif Hamzaçebi, Leven Kırca'yı aradı. Vergi numarası almak için uzun zamana, git-gellere gerek olmadığını kısa süre içinde işlemlerin yapıldığını, bir karışıklık olmuşsa kurumlar vergisi ödeme döneminden kaynaklanmış olabileceğini anlattı. Yanı sıra Kırca'ya, kendisi ve diğer sanatçı çalışma arkadaşlarının vergi numarası almak istemesi durumunda işyerlerine bir memurlarını gönderebileceği teklifini yaptı.

Biliyorsunuz gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine (Yaklaşık 6 milyon kişi) 1995 yılından itibaren tek bir vergi numarası verildi. Şimdi yeni çıkan bir yasa ile 18 yaşını bitirmiş ve ekonomik faaliyetlerde bulunan herkesin vergi numarası alması gerekiyor. Yani motorlu taşıt alım satımından tutunda, bina inşaa ettirirken, bankada hesap açarken,

pasaport, tapu alırken, şirket kurarken, şirketlerde yöneticilik yaparken hep vergi numarasına gerek olacak.

261 BİN KİŞİ

Şimdiye kadar sadece İstanbul'da, mevcut vergi mükelleflerine ek olarak 261 bin kişiye vergi numarası verildi. Bunlardan 66 bini gönüllü olarak başvurdu ve numarasını aldı. Biz Hürriyet çalışanları da örnek bir iş yaptık. Toplu olarak vergi numaralarımızı aldık. Defterdarlık şimdi bunu kampanyaya dönüştürdü. Akif Bey, vergi dairesi müdürlerine talimat vererek kendi bölgelerinde çok sayıda personel çalıştıran işyerlerine çağrıda bulunulmasını istedi. Yani, vergi dairelerine gitmeye gerek olmadan bu işyerlerine vergi memurları gelecek ve vergi numarası işlemlerini orada yapacak. 10 yıl sonunda 20 milyon vergi mükellefi hedefleniyor...

Bu arada anlamlı bir hizmet daha sunuluyor. Hasta veya bedensel özürlü olanların da vergi dairelerine gitmesine gerek yok. ‘‘0212 635 22 06’’ numaralı telefonu ararlarsa Defterdarlık elemanları bu vatandaşların evlerine gidecek.

Bekâr bakanın karısı

SOSYAL adaleti sağlamaya yönelik, ücretli ve dar gelirlinin vergi yükünü bir nebze de olsa azaltacak olan vergi reformu paketi herhalde başka bahara kalıyor. Meclis'in tatile girmesine az bir süre kaldı. Daha Meclis Danışma Kurulu, bu paketin görüşülmesine ilişkin kararı çıkaramadı. Vergi reformu üzerine anlaşılan o ki iktidar partileri arasında da konsensus yok. Rant lobileri çıkmaması için iyi çalışmış... İktidarın büyük ortağı ANAP'ta da vergi reformuna karşı bir grup var. Sanki bu paket sadace Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in sorumluluğunda.

Zekeriye Bey'in dilinde tüy bitti. Sektör sektör reformu anlattı. Anadolu'yu karış karış dolaştı. Gitmediği toplantı, katılmadığı açık oturum, konferans kalmadı.

Maliye Bakanı'nın anlattığı bir fıkra bugüne çok denk düşüyor. Bu vesileyle o fıkrayı sizlere aktarıyorum: ‘‘Muhalefete mensup bir parlementer,

parlemento kürsüsünde konuşmaktadır. Bir bakanın yaptığı yolsuzlukları, usulsüzlükleri anlatır. Belgeleriyle... Bu arada iktidara mensup milletvekilleri kendisine laf atıp konuşmasını engellemeye çalışmaktadır. Ama kürsüdeki parlementer oralı olmamakta konuşmasına devam etmektedir. İktidar partisi milletvekilleri artık dayanamaz ve ‘Senin karın var ya, senin karın şu anda ne yapıyor biliyor musun, nerede?'gibisinden sataşmalarda bulunurlar. Kürsüdeki parlementer yine oralı olmaz ve konuşmasına devam etmektedir. Neyse konuşmasını bitirir ve kürsüden iner. Milletvekili arkadaşları ona, ‘Sen ne kadar geniş adamsın. Neler söylendi kılın kıpırdamadı' derler. Bunun üzerine muhalefete mensup parlementer, ‘Yav ben bekar adamım. Benim karım filan yok' karşılığını verir.’’

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel de artık bekâr bir bakandır...













Yazarın Tüm Yazıları