Fransızca kadar güzel

Sanırım herkes Fransızca’nın ne kadar ahenkli ve ne kadar şiirsel bir dil olduğu konusunda hemfikirdir.

İçimde her zaman büyük bir istek duymuşumdur bir gün bir Fransızca şiiri okuyup anlamak için. Hatta abartıp Fransızca bilen arkadaşlarıma "Ne olur bir iki cümle söyle Fransızca" dediğim de olmuştur. Bir Fransız icadı olmasından mıdır nedir, kişlorenleri de aynı ölçüde kibar ve estetik buluyorum. Garip değil mi, bir yemeği estetik buluyor olmam. Ama yemekçi olmak demek, yemeğin sadece tadıyla ilgilenmek demek değil tabii ki. Ben kişloreni İtalyanlar’ın pizzasının asaletli ve kibar bir versiyonu olarak düşünürüm hep. Yani, pizzanın kendinden daha kibar bir kuzeni olduğunu düşünürsek, işte o kuzendir kişloren. Temelde birbirlerine çok benzeyen iki kuzen. Tıpkı pizza gibi kişloren de yaratıcılığa çok açıktır ki, benim bu özel tarifi bu kadar sevmemin nedeni belki de budur. Yemek yapmayı bu kadar sevmemin en büyük sebebi yaratıcılığımı besliyor olması sanırım. Üzerine koyabileceğiniz sayısız malzeme çeşidiyle kişloren hem görünüşü hem de tadı açısından tatmin edici.

Taze soğanlı sütlü tavuk

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

6 adet tavuk pirzola

2 yemek kaşığı soya sosu (narekşisi de kullanabilirsiniz)

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 çay kaşığı kuru fesleğen, kuru kekik

6 adet taze yeşil soğan

Yarım demet maydanoz

Yarım demet dereotu

3 su bardağı süt

Tavuk pirzolaların iki yüzüne de tuz ve karabiber serpiştirip bir kabın içine koyun. Üzerine soya sosu (narekşisi de olur) ve 2 su bardağı sütü ekleyin. Pirzolaları en az 4-5 saat veya 1 gece sütün içinde bekletin. Yeşil soğanları ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik doğrayarak derin bir kaba aktarın. Maydanoz ve dereotunu ayıkladıktan sonra incecik doğrayıp soğanların üzerine ekleyerek karıştırın. Zeytinyağını geniş bir teflon tava ya da teflon tencereye koyup kızdırın. Tavuk pirzolaları sütüyle birlikte tavaya aktarıp orta ısılı ateşte çevire çevire 5 dakika kadar kızartın. Üzerlerine kuru fesleğen ve kuru kekiği serpin. Kalan 1 su bardağı sütü tavukların üzerine aktarın. Ocağın altını kısıp tavukları sütün içinde çevirerek 3-4 dakika daha pişirin. Süt pişmeye başlayınca katılaşacak ve krema kıvamına gelecektir. İncecik doğradığınız bütün yeşillikleri hemen tavaya aktarın. Kısık ateşte, üzeri kapakla kapanmış vaziyette karıştırarak 10-12 dakika daha pişirin. Sebzeler iyice yumuşayınca yemeği ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz yeşilliklerin arasına 5-6 adet roka yaprağı ve bir avuç semizotu yaprağı da katabilirsiniz. Yemeğin yanına pilav, püre, börek yakışır.

Zeytinyağlı

taze bakla


6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

1 kg taze bakla

1 çay bardağı zeytinyağı

1 adet büyük boy kuru soğan

2 sap taze yeşil soğan

2 tatlı kaşığı tozşeker

3 tatlı kaşığı un

1 çay kaşığı tuz

2 adet limonun suyu (nohut büyüklüğünde 2 adet limon tuzu da kullanabilirsiniz)

1,5-2 su bardağı sıcak su

1 demet dereotu

Taze baklaların uçlarını ve kılçıklarını tıpkı taze fasulye gibi ayıklayıp içine bir limon sıktığınız bol suda bekletin. Zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırıp üzerine incecik kıydığınız kuru soğanları aktarın. Soğanları, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurduktan sonra üzerine yine ince kıydığınız taze soğanları ve suyu süzülmüş bütün haldeki taze baklaları ilave edin. Baklaların üzerine tozşeker, un ve tuzu serpiştirip 1 adet limonun suyunu ilave edin. Malzemeleri karıştırıp tencerenin kapağı açık vaziyette, orta ısılı ateşin 5 dakika kadar kendi suyuyla pişirin. Sonra da sıcak suyu tencerenin kenarından aktarıp karıştırın. Taze bakla pişerken suyunu dışarı verdiği için mümkün olduğu kadar az su ilave edilir. Tencerenin kapağını kapatıp, baklayı orta ısılı ateşte iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan aldığınız baklayı tencerede iyice soğuyuncaya kadar bekletin. Soğuyan baklayı servis tabağına aktarıp üzerini ince kıyılmış dereotuyla süsleyin. İsterseniz yanında sarmısaklı yoğurtla ikram edebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları