Fotoğraf makinesini ÖTV vurdu, talep kayıtdışına kaydı

MALİYE Bakanlığı, Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul’a kaynak oluşturmak için fotoğraf makinelerine ÖTV uygulamasını başlatınca, talep de anında fiyat farkının yüzde 50’lerin üzerine çıktığı kayıt dışı ürünlere kaydı.

İthalatçılar, kaçak ürünlerin internet üzerinden yarı fiyatına kolayca satılmasından yakınıyor.

İSTANBUL’un 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi nedeniyle yapılacak harcamalara kaynak sağlamak amacıyla Özel Tüketim Vergisi listelerini yenileyen Maliye Bakanlığı, 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren fotoğraf makinelerine de ÖTV uygulamasını başlatınca, Türkiye fotoğraf makinelerinin dünyada en pahalı satıldığı ülkeler arasına girdi. Global krizin etkisiyle birlikte talep, anında fiyat farkının yüzde 50’lerin üzerine çıktığı kayıt dışı ürünlere kaydı. Yüzde 18’lik KDV’ye yüzde 20’lik ÖTV’nin eklenmesiyle birlikte, özellikle profesyonel fotoğraf makinelerinde resmi yollardan gerçekleştirilen ithalat, durma noktasına geldi. Yılda 4 milyar 200 milyon adet fotoğrafın çekildiği, 1 milyon adet makinenin satıldığı, toplam 250 milyon dolarlık pazarda, kotaları dolduramayan firmalar, sparişlerini iptal ederken, Maliye Bakanlığı’da ek kaynak oluşturma uğruna, elde ettiği KDV gelirini de büyük ölçüde kaybetmiş oldu.

Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, Nikon, Canon, Sony, Olympus, Casio, Pentax, Leica, Panasonic, Samsung, Kodak, Fuji, Sanyo, HP gibi markaların ön plana çıktığı pazara, kompakt makineler ağırlıklı olarak hakim bulunuyor. Kompakt makineler pazardan yüzde 75 pay alırken, bunun da yüzde 40’ını ucuz uzak doğu ürünleri oluşturuyor. Profesyonel makinelerin pazardan aldığı pay da yüzde 25 seviyesinde kalıyor.

Kayıtdışına yenildik

ÖTV uygulamasıyla yurda kaçak mal getirenlerin ekmeğine yağ sürüldüğünü söyleyen Nikon’u Türkiye Temsilcisi Karfo Karacasulu Dış Ticaret’in Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Karacasulu, "Fotoğraf makinelerinin, cep telefonu gibi satıştan sonra yasal yollardan gelip gelmediğini kontrol edilebilme ve kaçak ise kullanılmaya kapatılma şansı yok. ÖTV uygulamasıyla birlikte yaşanan ekonomik kriz, bizim kayıtdışı ekonomiye yenik düşmemizi sağladı" dedi.

Haksız rekabet

Yalçınlar Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın da, kayıt dışı ürünlerin internet üzerinden alenen satılmasına tepki göstererek, "Her isteyenin istediği malı kolayca satabildiği bu sitelerde kayıtdışı ürünler de rahatlıkla pazarlanabiliyor. Resmi yollardan ithalat gerçekleştiren firmaların bunlarla rekabet etme şansı kalmıyor" diye konuştu.

Fotoğraf makinesinde ÖTV’li fiyat uçurumu

Resmi yollardan ithal edilen ürünlerle kayıt dışı ürünler arasındaki fiyat uçurumu da, özellikle profesyonel makinelerde oluşuyor.

Liste fiyatı 3 bin YTL’den başlayıp, 22 bin YTL’ye kadar çıktığı profesyonel makinelerde fiyat, spot piyasada yarı yarıya düşüyor.

Canon’un EOS 1-DS Mark3 modeli fotoğraf makinesinin liste fiyatı 11 bin Euro iken (22 bin YTL), aynı makine internette bile 7 bin 500 dolara (11 bin 250 YTL) satılıyor.

Canon’un bir alt modeli olan EOS 1-D Mark 3 modeli de 4 bin 900 Euro (9 bin 650 YTL) liste fiyatıyla satılırken, bu makine de spot piyasada 4 bin 850 YTL’ye düşüyor.

Nikon’un 9.9 bin YTL’lik D3 modeli internette 6 bin YTL.
Yazarın Tüm Yazıları