Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Fark Yaratanlar”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Toplumsal potansiyelin gelişimini sağlamak ve toplumsal duyarlılık bilincini gelecek nesillere aktarmak için özgün, yenilikçi ve kalıcı değerler yaratmaya odaklanan Sabancı Vakfı, "Fark Yaratanlar" programıyla, ‘Sıradışı Kişilerin, Olağanüstü Etkileri’ni Türkiye ile paylaşıyor, farkındalık yaratıyor, teşvik ederek ilham veriyor.

Vakıf, fark yaratanı;
Sosyal girişimcilik ruhu taşıyan
Dürüst ve güvenilir olan, hikâyesi ile ilham veren
Toplumsal sorunlara karşı yaratıcı bir yaklaşıma sahip olan
Çalışmaları yaygınlaştırılabilir olup, ‘eski soruna yeni çözüm’ getiren
kişi olarak tanımlıyor.

Fark Yaratanlar programı, yapılan çalışmaların kısa videolarının, Sabancı Vakfı tarafından hazırlanarak internet ortamında paylaşılmasını, izleyenlere ilham vermesini, böylece toplumsal gelişmeye aktif katılımın çoğalmasını amaçlıyor.

Haberin Devamı

Beşinci sezonuna devam eden “Fark Yaratanlar” programının son Fark Yaratan’ı “Sesli Betimleme Derneği”nin kurucusu Engin Yılmaz. Yılmaz, Sesli Betimleme Derneği ile sinema filmleri, TV filmleri, diziler, öğretici, teknik, bilimsel filmler ve reklam filmleri vb. her türlü eserin sesli betimleme ve alt yazı tekniği ile erişime uygun hale getirilmesini sağlıyor. Böylece görme ve işitme engelli tüm bireyler bu çalışmalardan haberdar olabiliyorlar. Sesli Betimleme Derneği’nde her hafta yirmi dizi ve bir film sesli olarak betimleniyor ve işaret dili ekleniyor.

“Fark Yaratanlar”


Engin Yılmaz, Boğaziçi Üniversitesi'nde yaptığı lisans ve yüksek lisans çalışmalarının ardından, aynı üniversitede doktora yapmaya devam ediyor. Yılmaz, aynı zamanda, görme engellilere hizmet vermek amacıyla 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde katkılarıyla oluşturulan bir kurum olan Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Lâboratuvarı’nın (GETEM) direktörlüğünü yürütüyor.

5.000 üyesi bulunan GETEM, elektronik kütüphane ve teknoloji lâboratuvarı olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Elektronik kütüphane bölümünde görme engelliler için üç formatta kitap bulunuyor: “Gönüllü okuyucuların katkılarıyla oluşturulan sesli kitap”, “Bilgisayar seslendirmesiyle oluşturulan sesli kitap” ve “Görme engellilerin kendi bilgisayarlarındaki programlar yardımıyla seslendirebilecekleri metin halindeki yazılı kitap”. Kütüphanede, gönüllü okuyucuların seslendirmesiyle oluşturulan çoğunluğu Türkçe ve İngilizce 5400'den fazla sesli kitap bulunuyor. Kitapların yanı sıra makale, ders notları, dergi, günlük gazete seslendirmesi de yapılıyor. Takip edilen günlük gazete sayısı 19. Yine gönüllülerin katkısıyla sinema filmlerine sesli betimleme ve sesli anlatım uygulanmakta. Radyo kanalları tarafından oluşturulan çok sayıda radyo tiyatrosu kütüphane arşivinde yer alıyor. Bu kaynaklar görme engellilerin kullanımı için ücretsiz olarak internet ortamında paylaşılıyor.

Haberin Devamı

GETEM bünyesindeki 5 bin üyeyle kitap seslendirme çalışmalarına öncülük eden Engin Yılmaz, bu projeyi Türk Telekom işbirliğiyle gerçekleştirerek, Türkiye’deki bütün görme engellilerin kullanımına sunmuş bulunuyor. GETEM’in hayata geçirdiği sesli kitap projesi sayesinde görme engelli vatandaşlar edebiyat ile buluşuyor.

Kısacası, Engin Yılmaz görme ve işitme engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak ve görünürlüğünü arttırmak için çalışıyor. Kendisi de görme engelli olan Yılmaz, gerçekleştirdiği projelerle binlerce kişiye ulaşmayı başarmış bir kişi. Engin Yılmaz’ın yaptığı çalışmalar sayesinde sesli betimlemesi yapılan, işaret dili eklenen dizi ve filmler Kanal D, Star TV, TRT ve Digitürk’ün internet sitelerinde görme ve işitme engellilerin erişimine sunuluyor.

Haberin Devamı

Engin Yılmaz, gösterime giren her filmin sesli betimleme seçeneği ile sunulması hedefi doğrultusunda yürütüyor çalışmalarını. Yılmaz ve Sesli Betimleme Derneği’nin gönüllüleri filmlere ve dizilere yeni bir ses katarlarken, aslında, engellilerin hayatta hak ettikleri tüm seslere kavuşmalarını amaçlıyorlar.

Görme engellilerin hayatına sesli kitaplarla edebiyatı, sesli betimleme ile görsel sanatları ekleyen Engin Yılmaz, gerçekten de, engellilerin yaşamında büyük bir fark yaratmayı başarmış bulunuyor.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...


Yazarın Tüm Yazıları