Fadıl’ın ‘vekili’ nasıl bakan oldu

KÜLTÜR Bakanlığı'na getirilen Hüseyin Çelik, DYP Van Milletvekili iken istifa edip AKP kurucuları arasında yer almıştı.

Ailesinin bir tarafı Siirtli olan Çelik, 1999'da DYP'nin 'Jetpa'ya verdiği kontenjandan -2. sıra- parlamentoya girdi. Akgündüz'ün 2. milletvekili de, kendisinin bugün arasının alacak-verecek yüzünden açık olduğu Takiddin Yarayan.

Akgündüz, 1999 seçimlerinde DYP listelerinden başka adayları da 'her yönden' desteklemesine rağmen rağmen, DYP başarı gösterememişti. Bu arada Akgündüz'e, 'Bacı' diye anılan BTV satın aldırılmıştı.

Bugünün bakanı Çelik, İÜ Edebiyat Fakültesi mezunu... Van 100. Yıl Üniversitesi'nde edebiyat dersleri verdi.

İstanbul'da Akgündüz'le sürücü kursu açtılar. 'Jet Fadıl'ın İstanbul'da bazı kanalları kiralayarak 'İmza' otomobilinin büyük tanıtımını yaptığı törende konuşmacılarından biri de Hüseyin Çelik'ti...

İstanbul'da oturan Vanlı bir işadamı bunları bize anımsatırken, ‘‘Son seçimde de Fadıl Akgündüz'ün milletvekili adayı olmasını teşvik eden, destekleyen Çelik'tir’’ dedi.

DYP'NİN JETPA KONTENJANI

-
1999'da Jetpa ile yatıp kalkan DYP yönetimi bu seçimde de adaylarla parasal ilişkilere girdi değil mi?

-
DYP'nin çöküşünün altında yatan gerçeklerden birisi de budur. Sayın Çiller, Van'da halkın tanımadığı Sayın Çelik'i nereden tanıyor da listeye koyuyor? DYP'de 1999 ve şimdi satılan adaylık sıralarının hesabı ortaya çıkarılamıyorsa bu parti tarihin derinliklerine gömülmüş demektir.

- Nitekim DYP'nin GİK toplantısındaki Tansu Hanım ile üyeler arasında çok seviyesiz tartışmalar olmuş...

- Bilmiyorum. Siz bir de Fadıl Bey ile Tayyip Bey'in nereden tanıştıklara bakın. Beylikdüzü bölgesinde Jetpa'nın konutlarının yapımı başladığı sırada Tayyip Bey Büyükşehir Belediye Başkanı'ydı; Refahyol da iktidardaydı.

EDEBİYATÇI ÇELİK

-
Beylikdüzü, Büyükşehir sınırları içinde değil ki ruhsatı Erdoğan versin.

- Siirt damadı olan Tayyip Bey gibi güçlü bir isim, Jetpa tarafından neden güvence görülmesin. Fadıl Bey yönlendirilmiş olamaz mı? Peki Fadıl Bey, AKP'nin kazanmayacağını görmese adaylık koyar mıydı? Korkusuzca elini kolunu sallayarak Türkiye'ye gelebilir, Meclis'in kapılarından şaşırmadan girebilir miydi? Siz Fadıl Bey'e sorun; 1994 seçimlerinde kime seçim otobüsü almış diye... Bir de Fadıl Bey'in, Avrupa'daki 'çapkınlıkları' TV kanallarına yansırken; dinle imanla pek alakalı değildi, şimdi ağzından ‘Allah-u teala’ söylemi dinmiyor artık. Hamdolsun, Allah'a şükür demek de bir mesajdır; hayır, ille onların diliyle konuştuğunu göstermek istiyor.

- Hüseyin Çelik'ten Fadıl Akgündüz'e geçtik.

- Bakan'ın babası medrese eğitimi görmüş 'fahri imam'dır; ancak geçtiği Köy Hizmetleri'nden emekli olmuştur. Bir kardeşi Tıp Fakültesi Sekreteri; bir diğeri de Fen-Edebiyat Fakültesi'nde araştırmacıdır. Van ilginç bir yerdir; Dursun Odabaş adlı tıp profesörünün kızıyla türban eylemine katıldığı görüntüleri unutulmamalır.

11 kitabı bulunduğunu söyleyen Bakanımıza köşenizden bir soru yöneltmek istiyorum; özel olarak Rusya'ya kaç kez gitmiştir; kimlerle görüşmüştür? İsviçre'de, Fadıl Bey'le kaç kez görüşmüştür?

Yeni bir bakan için bunlar zor sorular; ne yapalım okuyucularımız özellikle de AKP'liler merak ediyor.

Eşi çarşaflı bir bakan


ERZURUM'dan bir okurumuzdan küçük bir not: ‘‘Hani siz AKP'nin aday adaylarını tanıtırken 'Aydınlık' bir isim bile yok, demiştiniz. Yazdıklarınızın hepsi doğrudur. AKP 1. sıraya konulan Prof. Recep Akdağ, Erzurum Atatürk Üniversitesi Çocuk Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Baba bir dönem MSP'den milletvekilliği yapmıştır. Aile mandıracılık yapmaktadır. Milli Görüşçü'dür. Adıyaman'daki Menzil grubunun Erzurum sorumlusu olduğu bilinen Prof. Akdağ, üç yıl önce bu görevini Yakutiye Belediye Başkanı, eski MHP'li Ebubekir Üstün Gülakar'a devretmiştir.

5 çocuğu olan bakanın eşini Erzurum'da bugüne kadar gören pek yoktur; çünkü çarşaflıdır. Tayyip Erdoğan bu nedenle Meclis lojmanlarını satmak istemektedir.’

Neden öpüyorlar?


TAYYİP ERDOĞAN'ın genel başkanlığı yargıda, milletvekili seçilmesi hukuken sakıncalı ama bütün devlet başkanlarından büyük itibar görüyor.

Ama hangi sıfatla!

Bülent Ecevit bu duruma bir anlam veremediğini söylüyor.

AB ülkeleri bizi neden öpüyorlar acaba!

Henüz kavrayamadığımız bir oyun mu var?

Üçcan'ın kaderi


KÜLTÜR Bakanlığı Müsteşarı Fikret Üçcan beklenmedik şekilde Başbakanlık Müsteşarı oldu.

Halbuki Dışişleri kökenli olan Üçcan, büyükelçilik bekliyordu. Kaderi bir anda değişti. ‘‘Çünkü’’ diye anlatılıyor:

‘‘Üçcan kimseye yaranamadı; bir ara DPT'ye gittiğinde burada 'takunyalılar'la yakınlaştı. Bu nedenle Dışişleri'nden dışlandı; büyükelçi yapılmadı. Kültür Bakanı İstemihan Talay, sınıf arkadaşını müsteşarı yaptı.

Ecevit hükümeti gitti; Uçcan'ın önü açıldı ve bürokrasinin en üst makamına, Başbakanlık Müsteşarlığı'na getirildi.

DPT'deki arkadaşları kendisine sahip çıktılar.’’

Suç duyurusu


CUMHURBAŞKANLIĞINA ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına... Cumhurbaşkanı'nı uğurlamak için TBMM Başkanı Arınç, türbanlı eşiyle hazır bulundu. Kamusal alanda türban yasağı vardır.

Başbakanlık yönetmeliği hukuki dayanağıdır.

Eylem TCK'nın 526. maddesine uyar.

Gereken işlemin yapılmasını, rejimin sahibi vatandaş kimliğiyle isterim.

Nurettin KAPTAN-ANKARA

BİLİYOR MUSUNUZ?


- TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın 8 yıl önce Hülya Avşar'ı hedef alarak ‘Fettan kadın...’ diye konuşurken, buna karşılık Başbakan Abdullah Gül'ün bugün sanatçıyı severek dinlediğini söylediğini...

- DEVLET Bakanı Ali Babacan'ın, BELKO'nun Güney Afrika'dan yaptığı kömür ithalatı konusunda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e danışmanlık yaptığını...

- DEVLET Bakanı yapılan Prof. Beşir Atalay'ın Tayyip Erdoğan için siyasal araştırmalarını yürüttüğü ANAR şirketinin ortakları arasında YİMPAŞ'ın bulunduğunu...

Biliyor musunuz?
Yazarın Tüm Yazıları