Evcil hayvanlara ilkyardım

Kediniz havuza düşerse, kuşunuz cama çarparsa, köpeğiniz zehirlenir veya yaralanırsa, ilk müdahaleyi nasıl yapacağınızı biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Hangi kazada, nasıl bir ilkyardım uygulanacağını bilmeniz, onun hayatını kurtarabilir. Veteriner hekimlere, kedi, köpek ve kuşların başına en çok gelen kazaları ve ne yapılacağını sorduk.

ISI ÇARPMASI

Köpekler sıcağa karşı çok hassaslar. Köpekleri sıcak havada otomobil içinde 15 dakikadan fazla bırakmak, ısı çarpması yüzünden ölümlerine sebep olabilir. Isı çarpması durumunda, onu hemen serin bir ortama götürün. Vücudunu ıslak bezlerle serinletmeye çalışın.

Açık pencereler

Camlara tel yapılması veya kapalı tutulması alınabilecek ilk önlem. Eğer hayvanınız camdan düşerse, yapılacak tek şey derhal veterinere götürmek.

BÖCEK SOKMASI

Evcil hayvanlar, akrep, yılan veya çeşitli böcekler tarafından sokulabilir. Hayvanınızı bir başka hayvan soktuğunu fark ettiğinizde, hemen bir veteriner kliniğine götürmeniz, vakit geçirmeden zehir tespitlerini yaptırmanız gerek.

BOĞULMA

Havuzu olan veya denize yakın evlerde, kedi ve köpeklerin en çok başına gelen kaza, boğulma. Havuza pet sensörü taktırarak önlem alabilirsiniz. Yapılması gereken ilk müdahale, suni teneffüs. Hayvanın ağzını açıp hava üflemek bile çok önemli. Köpeği yan çevirin veya baş aşağı tutup, yuttuğu suyu çıkarmasını sağlayın.

Kuşların duvar ve camlara çarpması

Papağanların kanatlarından birkaç tüy alınması, çarpmaları engellemek için alınan en bilindik önlem. Kaza sonrasında kuşun kafasına hemen buz koymak gerek.

Beslenme kaynaklı ağır metal zehirlenmeleri

Elinizin altında, eczanede satılan karbon tabletleri bulundurmalısınız. Zehirlenmeden şüpheleniyorsanız, bir karbon tableti yutturun ve yarım saat içinde veterinere götürün.

kesik ve yaralanmalar

Yarayı antiseptikle temizleyip, veteriner tarafından tavsiye edilmiş antibiyotikleri verebilirsiniz. Kesiğe yol açan, paslı bir metalse mutlaka tetanoz aşısı olması gerek.

Trafik kazası ve düşme

Görünürde sadece küçük yaralar olsa bile, iç kanama riskine karşı mutlaka veterinere gitmelisiniz. Trafik kazası geçirmiş bir evcil hayvanı, en az hareket edecek şekilde taşıyarak, en kısa sürede veteriner hekime veya tam teşekküllü bir kliniğe götürmeniz en doğrusu.

24 SAAT AÇIK ACİL SERVİSLER

Pako Veteriner Kliniği, Kuruçeşme- İstanbul. T: 0212 257 00 69

Vetline Hayvan Hastanesi, Kadıköy- İstanbul. T: 0216 414 20 11

Gold Dog Hospital Yeşilköy- İstanbul. T: 0212 662 55 10

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, Ankara. T: 0312 316 03 16

Emek Veteriner Kliniği, Emek- Ankara. T: 0312 223 80 83

Altınok Veteriner Kliniği Alanya-Antalya T: 0242 513 93 94

Haberin Devamı

Öznur KAYMAK

Haberin Devamı

Yaşlı köpeklerde anestezi

SORU: Dokuz yaşındaki 1 numara Terrier cinsi köpeğimiz Queen, şu sıralar göğsündeki tümörle mücadele ediyor. İzmir’deki veterinerler, ameliyatın sakıncalı olduğunu söylüyor. Yaşlı olduğu için anesteziden uyanamayabilirmiş. Bu sebepten tedaviye de başlanamıyor. Bitkilerle tedavi yöntemini duyduk ancak detaylı bilgimiz yok. Bize yardımcı olabilir misiniz?

CEVAP: Meme tümörlerinde erken teşhis ve kitlenin vakit kaybetmeden cerrahi yöntemle bölgeden uzaklaştırılması, vakaların yarıdan fazlasında yayılma ve kanser riskini ortadan kaldırır.

Yaşlı hayvanlarda anestezinin genç hayvanlara oranla daha riskli olduğu, yaygın ve yanlış bir kanı. Anestezinin riskleri, hayvandaki diğer hastalıklarla ilgilidir. Yani, hayvanların anesteziden uyanmamasındaki en önemli faktör yaşı değil, diğer sağlık sorunları.

Eğer köpeğinizde anestezi açısından sorun oluşturacak kalp, karaciğer ya da böbrek hastalıkları yoksa, doğru şekilde uygulanacak anestezi, genç bir hayvandan daha fazla riskli olmaz. Köpeğinizde anesteziyi riske sokacak sağlık sorunlarının bulunup bulunmadığını veteriner hekiminiz geniş çaplı muayene, laboratuvar analizleri ve röntgen gibi yöntemler ile kolaylıkla tespit edebilir. Eğer anestezi öncesi yapılan muayeneler ve laboratuvar testleri anesteziyi riske sokacak hastalıklara işaret etmiyorsa, köpeğinizin yaşı anestezisi için bir risk oluşturmaz.

Bitkilere gelince, bitkisel ve alternatif tedaviler sorunu ortadan kaldırmaz, tümörlerin yayılmasını durdurmaz. Bunlar için en uygun yöntem, ameliyat. Ameliyat sonrası bitkilerle tedavi gibi alternatif ve yardımcı yöntemler sadece destekleyici olarak uygulanabilir.

Haberin Devamı

PAKO PANO

Onun ismini Şaban koyduk, yaşadığı tüm acıya ve zorluklara rağmen hayat mücadelesini bırakmayıp, her hareketi ile bizi güldürdüğü için. Şaban bir yaşında, geçirdiği kaza yüzünden yürümesi mümkün değil ama bu onun umurunda değil. Her zaman mırıl mırıl mırıldanır, her zaman mutlu. Tüm tedavi ve bakım masrafları karşılanacak, sadece kalacak bir eve ve ona bakacak birine ihtiyacı var. 0532 466 99 74.

Üç aylık, dişi, tuvaletini dışarı yapıyor. Kangal kırmasına benziyor. Yeni bir yuvaya ihtiyacı var. 0216 361 32 31.

Tek gözü görmeyen üç aylık yavru kedilere ev arıyoruz. Zor durumda bir kediye evinizi açmak ve onun hayatını değiştirmek isterseniz lütfen bizi arayın. 0546 458 75 56.

Sakarya’da bulunan Labrador melezi sekiz kardeşe acil yuva arıyoruz. 0505 621 30 39.

Golden melezi sekiz aylık erkek köpek acil yuva arıyor. 0532 434 74 74.

Yazarın Tüm Yazıları