Eti erbabından dinleyin

"Et alırsan koldan, kız alırsan soydan" sözünü hatırlatıyor et ustası Beyti Güler bir röportajında, etin en lezzetli yerini anlatmak için.

İşe 1940’lı yıllarda açtığı küçük dükkanda başlayan, daha sonra yaptığı lezzetli etlerle ünü yurtdışına kadar yayılan Beyti Güler, işin sırrının eti seçmekte olduğunu söylüyor. Kasaptan alınan etin mat değil, parlak olması gerektiğini söyleyen Güler, etin en iyisini almanın yolunun da kasapla dost olmak olduğunu belirtiyor. Güler’e göre lezzetli et yemeği yapmanın birtakım sırları var. Kasabınıza, aldığınız eti ne için kullanacağınızı söylemek, eğer kıyma alacaksanız kol kısmından çektirmek ve mümkünse yağsız et almak bu sırların başlıcaları. Gerçi günümüzde süpermarketlerin çoğalmasıyla birlikte mahalle kasapları ve mahalle esnafıyla kurulan dostane ilişkiler tarihe karışmak üzere, ama yine de Beyti Güler’in bu söyledikleri yabana atılır cinsten değil. Benim size tavsiyem, et erbabı olarak niteleyebileceğimiz ve eski cumhurbaşkanlarından Celal Bayar’dan tutun da pek çok Hollywood ünlüsünü restoranında ağırlayan Güler’in tavsiyelerine kulak kabartmanız.

Soslu patates kroket

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 3 adet orta boy patates

á 1,5 su bardağı un

á 2 adet yumurta

á 150 gr rendelenmiş taze kaşar peyniri

á 1/2 demet dereotu

á 1 çay kaşığı kuru nane, kuru fesleğen

á 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kızartmak için;

á
1/2 su bardağı galeta unu

á 1 adet yumurtanın akı

á 1/2 su bardağı sıvıyağ

Sos için;

á
1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 su bardağı ılık su

á 1 yemek kaşığı ketçap

á 5 çay kaşığı domates salçası

Patatesler iyice yıkanıp tencereye yerleştirilir. Üzerine çıkacak kadar su ve 1 çay kaşığı tuz eklenerek haşlanır. İyice yumuşayan patatesler süzülüp soyulduktan sonra ezilip püre haline getirilir. Püre derin bir kaseye aktarılıp üzerine un, 2 adet yumurta ve rendelenmiş kaşar peyniri ilave edilir. İncecik kıyılmış dereotu, tuz ve karabiber de eklenip yoğrulur. Kuru nane, kuru fesleğen ve tozbiber de katılıp yoğrulmaya devam edilir. Yoğrulan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve bu parçalardan büyük yuvarlak köfteler yapılır. Hazırlanan köfteler önce galeta ununa, sonra yumurta akına bulanıp kızgın yağda önlü arkalı kızartılır. Diğer taraftan, sosun hazırlanması için; ılık su, ketçap ve salça küçük bir tencereye aktarılıp tuz ve karabiber serpiştirilir. Kısık ateşte, sık sık karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Kaynayan sos ocaktan alınıp sıcak köftelerin üzerine gezdirilir ve sıcak sıcak servise sunulur. Soslu patates kroket et için çok uygun bir garnitürdür.

Not: Bazı patatesler haşlanırken çok su çeker bazıları da daha az su çeker. Bu da kroketin kıvamını etkiler. Bu yüzden patatesler 1 gün önceden haşlanıp buzdolabında bekletilir. Kullanılacağı zaman ezilip püre haline getirilir.

Avokado soslu kıvırcık salata

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Malzeme listesi

á 1-2 adet haşlanmış patates

á 12-14 yaprak Akdeniz yeşilliği

á 1 demet dereotu

á 1 demet maydanoz

á 1-2 adet taze yeşil soğan

á 1 adet kırmızı dolmalık biber

á 1/2 su bardağı konserve mısır

Salatanın sosu için;

á
1 adet iri boy olgunlaşmış avokado

á 4-5 yaprak taze fesleğen

á 1 adet limonun suyu

á 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan ılık su

Akdeniz yeşillikleri temizlenip ayıklandıktan sonra büyük parçalar halinde doğranır. Dereotu ve maydanoz ayıklanıp incecik kıyılır. Taze soğan ve kırmızı dolmalık biber ayıklanıp incecik dilimlenir. Malzemeler derin bir kaba koyulup karıştırılır. Üzerine mısır serpiştirilir. Son olarak, haşlanmış patatesler tavla zarı formunda doğranıp salata malzemeleriyle karıştırılır. Sosun hazırlanması için; soyulup çekirdeği çıkarılmış olan yumuşak avokado mutfak robotuna koyulur. Üzerine fesleğen yaprakları (3 çay kaşığı kuru fesleğen de kullanılabilir) ilave edilir. Limon suyu, zeytinyağı ve tuz eklenip ılık su da aktarıldıktan sonra robotta çekilerek püre haline getirilir. Boza kıvamındaki sos salata malzemeleriyle karıştırıldıktan sonra servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları