Eskişehir’de Trakya Restoran

Maggi firmasının sponsorluğunda Anadolu’yu karış karış gezmeye devam ediyordum. Bu kez Eskişehir’de belediyeyle ortaklaşa düzenlenen yemek yarışmasına katılacaktım.

Haberin Devamı

Uçaktan iner inmez beni Trakya Restoran’a götürdüler. 6.40 metre yüksekliğinde tavanı olan restoranın muhteşem şık bir dekorasyonu vardı. Sanki Paris’te çok şık bir restorana gelmiştim. Yumuşacık sesli bir müzisyenin canlı performansıyla yemeğimize ayrı bir tat katıldı ve Eskişehir’i dinlemeye başladık.
64 yıllık geçmişi ve üç kuşaklık varlığıyla bir “Eskişehir klasiği” haline gelen Trakya Restoran’ın tarihi Yunanistan’ın Gümülcine kentine kadar uzanıyormuş. Restoran dünya mutfaklarından oluşan mönüsüyle beni çok şaşırttı. Her şeyden önce insanlar çok güler yüzlü ve inanılmaz misafirperverlerdi. Yine de gönlüm Eskişehir’in yöresel yemeklerinden birkaçını görebilmeyi arzuladı.
Trakya Restoran’ı benim için özel kılan şeylerden biri de dördüncü kuşak olan kızlarının bir aşçılık okulunda okumak istemesi ve bu dede mesleğini sürdürmekle ilgili arzusuydu. Ben, heyecanı hiç sönmeyen insanlar tarafından işletilen mekanları hep çok sevmişimdir zaten.

Haberin Devamı


Etli pide

Yaş mayayı bir su bardağı ılık suyla karıştırarak eritin ve derin bir kaba aktarın. Tuzu ve elenmiş unu katıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru mayalanıp dinlenmesi için 1 saat kadar bekletin.
Mayalanmış hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. İçini hazırlamak için; kıyma, incecik doğranmış soğan, yumuşamış yağ, maydanoz, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırın.
Mayalanmış hamur parçalarını tezgahta küçük tabak büyüklüğünde yuvarlaklar halinde açın. İçlerine hazırladığınız etli harçtan koyup uçlarından çekerek kayık şekli verin. Kayıkları yarım saat daha dinlendirin. İyice kabaran pideleri hafif un serpilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
Etli ekmekleri 5 dakika önceden ısıtıp 220 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında kenarları sarı-kahverengi oluncaya kadar, 10-12 dakika pişirin.


Malzeme listesi

İçi için; - 500 gr yağlı koyun kıyması
- 1 adet orta boy kuru soğan - 100 gr tereyağı (kuyruk yağı da kullanabilirsiniz)
- ½ demet ince kıyılmış maydanoz - 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Pide hamuru için; - 1 su bardağı ılık su - 42 gr yaş maya - 2 çay kaşığı tuz - alabildiğince un

Yazarın Tüm Yazıları