Eskişehir’de huzur var

Her şeyden önce şunu söylemekte yarar var: Öğrencinin çok olduğu şehirlerin yüzü çok değişiyor.

Haberin Devamı

Şehir modernleşip medenileşiyor. İşte Eskişehir de o şehirlerden biri. Gecenin geç bir saatinde el ele dolaşan genç bir çift, bir kafenin önünde toplanmış öğrenci grubu, aynı zamanda şehrin ekonomisine de çok önemli katkı sağlıyor.
Eskişehir kentsel gelişimiyle kültürel gelişimini birlikte götürebilen ender şehirler arasında. Altı tane tiyatro sahnesi ve iki tane senfoni orkestrası var. Ortalıkta hiç seyyar satıcı ya da araba değnekçisi görmedim. Ama yine de “Anadolu kimliğini” kaybetmemiş. Herkes güler yüzlü, sıcakkanlı ve misafirperver.
Sabah ilk durağımız Eskişehir Çibörek Evi’ydi. Bir Kırım tatarı olan Yetkin Tetik’le çibörek, katlama börek, göbete ve sorpa çorbasını konuştuk. Tatar mutfağının bozulmamış, orijinal halini görebileceğiniz Çibörek Evi’nde kalakay, cantık, tavalokum ve kökrek dolmanın da tadına bakabilirsiniz. Herkes bir kere Eskişehir’e gitmeli ve modern Türkiye Cumhuriyeti’nin bu çok özel şehrini görmeli.

Haberin Devamı

Milföylü Dilber dudağı

Şerbet için su ve tozşekeri ufak bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Ara sıra karıştırın. Şeker eriyip şerbet kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyip ocağın altını kısın. Yaklaşık 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alıp soğumaya bırakın. Milföy hamurlarını mutfak tezgahına yan yana yerleştirin. Sonra ısınıp çözülmesi için 10 dakika kadar bekletin.
Klasik bir su bardağının ağzıyla (veya 7-8 cm çapında) yuvarlak parçalar kesip çıkarın. Her bir hamur parçasının üzerine fırçayla pekmez sürün. Sonra da üzerine 2 çay kaşığı kadar fındıkları serpip elinizle hafifçe bastırın.
Hamurun bir ucunu kaldırıp diğer ucuna getirip tıpkı poğaça gibi D şeklinde kapatıp uçlarını bastırıp yapıştırın. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Kenarlardan artan kısımları da birleştirip, yoğurup, merdaneyle açıp aynı şekilde yuvarlak kesip aynı işlemleri uygulayın.
Bu şekilde hazırladığınız hamurların üzerine fırçayla yumurta sarısını sürüp fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Yaklaşık 5 dakika önceden alt-üst konuma getirip 180 dereceye ayarladığınız  fırında 25 dakika, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın.
Sıcak tatlıları soğuyan şerbetin içine çevirip her tarafını bulaştırın. Serbette 10 dakika kadar beklettiğiniz tatlıları süzdürüp bir servis tabağına alın. Üzerini bol fındıkla süsleyip servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 8 adet dondurulmuş hazır milföy hamuru

- 2-3 yemek kaşığı pekmez

- 1 su bardağı ince dövülmüş fındık

- 2 adet yumurta sarısı

Şerbet için; - 6 çay bardağı su

- 5 çay bardağı toz şeker

- 2 çay kaşığı limon suyu

Yazarın Tüm Yazıları