Erzurum Kars deyince

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Erzurum çetin iklim şartlarına ve yüksek konumuna rağmen kendine has bir mutfak oluşturmayı başarmıştır.

Buğday ve buğdaydan elde edilen ürünler, kuru meyve ve sebze yemeklerin başlıca malzemesi olmuştur. Hayvancılık da kentin önemli geçim kaynaklarından biri olduğundan, etle yapılan yemekler de sofralardaki yerini alır. Bunun en önemli ispatı da Erzurum denince akla gelen ilk yemeğin bir et yemeği olmasıdır. Şimdi biz böyle deyince hepinizin aklına cağ kebabı gelmiştir eminim. Özel terbiye sosunda bekletilen etin kömür ateşinde pişirilmesiyle yapılan kebap Erzurum’un lavaş ekmeğiyle birlikte yenir.

Zor iklim şartları bakımından ülkenin sayılı kentlerindendir Kars. Yazları aşırı sıcaklardan, kışın da kardan dolayı zorlayıcıdır hava şartları. İklimin yetişen ürünleri şekillendirdiği düşünülecek olursa, bu kentin topraklarında pek çok ürün "zor" yetişir durumdadır. Bütün şartlar göz önüne alındığında kent için "Hayvancılıkla geçiniyor" denebilir.

Kars, balı ve peyniri ile ünlü olduğuna göre, yukarıda yaptığımız saptama doğru bir saptamadır. Kars’ın meşhur gravyer peynirinin tadına bir kez baktığınızda ünlü olmasının sebebini de anlarsınız zaten. Kış çok çetin geçer Kars’ta. Kışa hazırlık denen şey bu kentte h l yapılır ve bu hazırlıklar imecenin h l var olduğunu ispatlar niteliktedir. Tadına doyulmaz hamur işlerinden çok söz edilen Kars’ta ev eriştesi yapımı adeta bir ritüele dönüşür. Komşu evlerin genç kızları bir araya gelir ve el ele tutuşarak bazen yumurtayla, bazen de suyla yapılan hamurları ayaklarıyla çiğnemeye başlarlar. Hamur istenilen kıvama geldiğindeyse, ki bu aşamada "işin ustaları" devreye girer, yoğurma işi biter. Ertesi gün tekrar bir araya gelen kızlar, becerilerine göre, merdane ve oklavayla hamur açar, hamurları şerit halinde keser ya da kesilen erişteleri kuruması için temiz örtülere sererler.

Yazının başında değindiğimiz üzere; Erzurum da Kars da çağlar boyu çok sayıda medeniyete yurt olmuştur. Bunun sonucu olarak da bu iki şehir ve çevresinde etnik kökeni çok farklı insanlar yaşamaktadır. Ermeniler, Kürtler, Azeriler, yüzyıllardır bu topraklarda yaşarlar ve kentin zengin kültürüne ve mutfağına katkıda bulunurlar.

Tavuk kıymalı kabak musakka

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

4 adet orta boy kabak

300-400 gr tavuk kıyması

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet büyük boy kuru soğan

2 diş sarmısak

1 kahve kaşığı (tatlı kaşığı) domates salçası

3 adet orta boy domates

1 su bardağı ılık su

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 demet dereotu

Kabakları kazıyıp yıkadıktan sonra 1 santim eninde doğrayarak bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, soğanı soyup incecik, doğrayın. Sarrmısakları da incecik dilimleyin. Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Kıyma ve zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Üzerine zeytinyağını koyup, soğan ve sarmısakları ekleyip sürekli karıştırarak 3-4 dakika daha kavurun.

Üzerine, domates salçası ve rendelenmiş domatesleri de ilave edin. Birkaç dakika sonra da kabakları ve ince kıyılmış dereotunu tencereye aktarın. Ilık suyu ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra bir kez daha karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp ocağı kısarak yemeği kısık ateşte, kabaklar yumuşayıncaya kadar, 25-30 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun. Bu yemeğe acı çok yakışacaktır.

Çilek kremalı hazır kek

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

1 adet hazır sade kek (iki parçalı pastaban)

1 su bardağı meyve suyu (Herhangi bir çeşit olabilir.)

Kreması için;

3 su bardağı süt

1/2 çay bardağı un

1/2 çay bardağı toz şeker

1 paket toz kremşanti

1 su bardağı soğuk süt

3 su bardağı dolusu çilek

İki katlı hazır keki kenarlarından keserek kalp şekli verin. Diğer taraftan, muhallebiyi hazırlamak için; 3 su bardağı süt, un ve toz şekeri bir tecereye aktarıp kısık ateşte, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın 1 su bardağı soğuk süt ve kremşantiyi karıştırma kabında 3-4 dakika kadar çırpın. 2 su bardağı çileği robotta çekerek kremşantiye ekledikten sonra çırpmaya devam edin. Ilık haldeki muhallebiyi de ilave edip mikserle 2-3 dakika daha çırptıktan sonra, çilekli kremayı buzdolabında bekletin. Kekin iki parçasını da meyve suyuyla ıslatın. Bir parçasını servis tabağına yerleştirip üzerine, hazırladığınız çilekli kremanın yarısından azını sürün. Kekin diğer parçasını da yerleştirip kalan kremayı da üzerine ve yanlarına sürün. Üzerini kalan çilekle süsledikten sonra soğuk halde servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları