Ermeni davası tekrar dirildi...

Oktay EKŞİ
Haberin Devamı

Biz kafamızı kuma gömmeye devam edelim:

Nisan'ın 24'ü yani Ermeniler'in meşhur ‘‘soykırım’’ iddialarının yıldönümü geride kalalı bir ayı bulduğu halde hâlâ sağdan soldan ‘‘Ermeniler'in 1915'te uğradıkları soykırım nedeniyle Türkiye'nin özür dilemesini’’ talep eden kararlar çıkıp duruyor.

Gelecek ay Roma'da ‘‘Soykırım ve savaş suçluları ile insanlığa karşı işlenen öteki suçları yargılamak amacıyla, Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın gözetimi altında uluslararası bir mahkeme kurulması’’ için, 150 ülkenin temsil edileceği bir toplantı yapılacak.

Tabii böyle bir toplantının en önemli aktörleri Ermeniler olacak ve Türkiye'yi, ‘‘1915-23 arasında 1.5 milyon Ermeni'nin katledilmesinin suçlusu’’ ilan etmek için her türlü dolap döndürülecek.

Malum, şimdi Avrupa'da ‘‘Türkiye'yi dövme’’ modası var...

Nitekim geride kalan Mart ayında Belçika Senatosu, ‘‘Son Osmanlı hükümetinin 1915'te Ermeni katliamı yaptığının Türk hükümeti tarafından da kabul edilmesini’’ isteyen ama aslında Belçika'nın bu katliam iddialarını benimsediğini ortaya koyan bir karar kabul etti. Böylece aynı tür kararlar almış bulunan 30'u aşkın ülkeler listesine Belçika da girmiş oldu.

Ama bizim hükümet -eğer gözümüzden kaçmadıysa- bu konuda tek kelimelik bir tepki dahi göstermedi.

Oysa Belçika bizimle NATO içinde müttefikimiz. Dahası... NATO üyesi ülkeler arasında Yunanistan'dan başka hiçbir ülke böyle bir kararı almadı.

Geçen yıl ABD'de California Eyalet Meclisi'nin Türkiye'yi ağır şekilde suçlayan ve her yıl 24 Nisan'ın ‘‘California'nın Ermeni Soykırımını Anma Günü’’ olacağını ifade eden kararını ‘‘Ne de olsa bu bir Eyalet Meclisi kararı’’ diye geçiştirmiştik.

Görüldüğü gibi Ermeniler durmuyorlar. Tek tek ülkeleri ikna edip bu yönde karar çıkartıyorlar.

Biz ise, ‘‘Katliam iddiaları tarihçilere bırakılmalıdır. Osmanlı Arşivleri herkesin incelemesine açık olduğuna göre, isteyen gelsin onları incelesin’’den ibaret bir savunma ile bu gidişin önünü alacağımızı sanıyoruz.

Bir de üstümüze gelen olursa ‘‘Prof. Dr. Bernard Lewis'in, Prof. Dr. Justin McCarthy'nin, Prof. Dr. Heath Lowry'nin ve Prof. Dr. Stanford Shaw'un kitaplarına bakın’’ deyip işin içinden çıkıyoruz.

Tabii biz olayı sahipsiz bıraktıkça, bu konudaki yalanlar katlanarak büyüyor. Örneğin bir zamanlar ‘‘Türkler 600 bin Ermeni'yi katletti’’ diyorlardı. Artık bu rakamı 1.5 milyondan aşağı kimse söylemiyor.

Yurtdışında yaşayan Türk aydınlarından birinin ‘‘Bu durum böyle devam eder ve önlerine geçemezsek, bir gün gelecek ki, ‘Barbar Türkler' damgası ‘Katil Türkler' olacak’’ diyerek herkesi harekete geçmeye çağırdığını duyurursak, dışarıdan durumumuzun nasıl göründüğü anlaşılır.













Yazarın Tüm Yazıları