Erkan Çelebi: Cep telefonunuzu devrederken muamelecinin oyununa gelmeyin

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Yeni türeyen muammeleciler, abonelerden cep telefonu hatlarını 10 ile 15 milyon lira arasındaki bir bedel karşılığı devralıyor. Ancak, hatları üzerlerine geçirmeyerek, günlerce kullanıyor. Fatura, aylar sonra aboneye çıkıyor. Abone, çıkan faturayı ödemediği taktirde, haciz işlemiyle karşılaşıyor. Ayrıca, GSM şebekelerinin kara listesine girdiği için bir daha cep telefonu abonesi olamıyor.

Türk ekonomisinin belini büken durgunluk, otomotivden, tekstile, beyaz eşyadan elektroniğe kadar bir çok sektörü kıskacı altında inim inim inletiyor. Buna karşın, Türkiye'de satış patlamalarının yaşandığı sektörlerde yok değil. Bunların başında da cep telefonları geliyor.

Son bir yılda gerçekleşen rekor satışlar, bir anda yaşlı genç, çoluk çocuk demeden 4.5 milyon Türk tüketicisini cep telefonu sahibi yapmaya yetti. Bu patlama sadece telefon satışlarında değil, yenileme ve hat devir işlemlerinde de gözleniyor. Artık, kimi hizmetini beğenmediği için GSM şebekesini, kimi de modelini beğenmediği için telefonunu sık sık değiştirmeye başladı. Bu da, bazı uyanıklara yeni ekmek kapısının aralanmasına yol açtı.

Telefonunun modelini ya da hattını değiştirmek isteyen cep telefonu sahiplerine göz diken bu uyanıklar, her türlü yöntemi kullanıyor. Genellikle, otomobil alım satım işlemleriyle uğraşan muammeleciler gibi çalışan bu uyanıklar, telefonları modeline göre 5 milyon lira ile 80 milyon lira arasında, hatlarını ise 10 milyon lira ile 15 milyon lira arasındaki bir bedel karşılığında satın alıyor. Satın alırken hat devir işlemleri için noterden elemanları adına vekaletname almayı da ihmal etmeyen bu uyanıklar satın aldıkları hat ve telefonları ya kendileri kullanıyar, ya da belli bir komisyon karşılığında başkalarına devrediyor.

Ne var ki, işin rengi aylar sonra ortaya çıkıyor. 10-15 milyon lira gibi bir bedel karşılığında devir aldıkları telefonların hatlarını üzerlerine geçirmeyen bu aracılar, telefonları günlerce kullanıyor, faturalarını ise hattın sahibine ödettiriyor.

Neslihan Akbayolar da, cep telefonu muammelecilerinin oyununa gelenlerden... Akboyalar, devir işlemlerini gerçekleştirmesi için bu muammelecilerden biriyle geçtiğimiz kasım ayında anlaştı. Telsim hattının devir işlemleri için muammelecinin elemanları adına noterden bir de vekaletname çıkardı.

Aradan beş ay geçti. Telsim, Neslihan Akbayolar'dan Aralık-Ocak döneminde yaptığı 114 milyon 80 bin liralık görüşme bedelini ödemesi için uyarıda bulunuyordu. Telsim'in Akboyalar'a gönderdiği yazıda, ‘‘Telsim tarafından kapatılan telefonunuzun birikmiş borcunu ödeyerek, telefonunuzu açtırmak için herhangi bir girişimde bulunulmadığı için hizmetimizden faydalanmayı istemediğiniz anlaşılmaktadır. Bu nedenle Telsim GSM aboneliğiniz tüm yasal haklarımız saklı tutmak kaydıyla fesh edilmiştir. Telsim tarafından fatura edilmiş olan olan toplam 114 milyon 80 bin liralık borcunuzu ödemeniz hukuki yükümlülüğünüzdür. Borcunuz için hakkınızda yasal takibe geçilecektir. Borçlarınızı ödemediğiniz sürece şebekemize yeniden abone olmanız ve şebekeler arası bilgi değişim sistemi nedeniyle diğer şebekelere de abone olmanız mümkün olmayacaktır’’ deniliyordu.

Akbayolar, uyanık muammelecinin faturasını yatırmadığı taktirde, hem haciz işlemleriyle karşılaşacak, hemde bundan böyle hiç bir GSM şebekesine de abone olamayacaktı. Akboyalar, Hürriyet'in Tüketici Köşesi'de dahil olmak üzere her türlü yola baş vurarak sorununu çözmeyi başardı. Ancak, telefonunu ve hattını devretmek isteyen tüm aboneler Akbayolar kadar şanslı olmayabilir.

Yazarın Tüm Yazıları