Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Erdoğan’ın Güneydoğu’ya liste mesajı

ADAY listeleri içinde en çok AKP’nin Güneydoğu tercihleri dikkat çekti, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın neden böyle bir sıralama yaptığı konuşuldu.

İşin özünü en fazla bilecek isimlerden Tarım Bakanı Mehdi Eker, dünkü sohbetimizde pek çok yoruma yanıt getirecek değerlendirmelerde bulundu.
Hemen anımsatalım ki, AKP listesi, sonuncusuna Erdoğan’ın başkanlık ettiği üç aşamalı komisyonların titiz incelemesi sonucu ortaya çıktı.
İlk sözü, “Nöbet değişimi” olan Eker’in tespitleri şu başlıklarda toplanabilir:
- Sivil toplum temsilcileri, gençler ve kadınlar öne çekildi.
- Türkiye’nin sorunlarını güçlü bir AK Parti çözer. O nedenle şahıs odaklı değil kadro odaklı olmalı. Liste iktidar partisinin bir parçası ve bu isimlerle de iyi sonuç alacağız; illa flaş isimler olması gerektiğine inanmıyorum.
- İnsanımız bizi yaptığımız ve yapmayı planladıklarımızla değerlendirecek.
- Türkiye’de ciddi bir sosyolojik değişim var. Kentleşme bireyselleşmeyi getirdi. Güneydoğu’da olan da bu. O nedenle klan siyaseti değil toplumsal katman siyasetini benimsiyoruz.

FAKIBABA 2007 LİSTESİNE TEPKİDİR

TRT 6, toprak toplulaştırması, üniversitelerde Kürt dili bölümleri, köylere götürülen kanalizasyon hizmeti, sulama kanalları başta olmak üzere 2007 seçimlerine göre anlatacakları daha çok icraat bulunduğuna vurgu yapan Eker’e göre, bu gerekçelerle 12 Haziran’da başarıları daha büyük olacak.
Eker’in bu tespitlerine, aday belirlemesinde etkili olan bazı isimlerin, “Başbakanımız, isme değil partiye oy verilmesini esas aldı. Parti için yeterince çalışmadığı görülen, parti faaliyetlerini aşirete yıkmış isimler, yerlerini partiyi öne çıkaracak isimlere bıraktı” dediğini de eklemeliyiz.
Tabloya bir de karşıdan bakanlar var ve ilk örnekleri Şanlıurfa’dan.
2007’de “Ceketimi koysam seçtiririm” imasına rağmen bu ilde AKP’nin 9 milletvekili çıkarmasına güvenmek, şu gerekçelerle, aldatıcı bulunuyor:
“O seçimde alternatif olmadığı için seçmen yine AK Parti’ye yöneldi; ancak Urfalı listeye tavrını belediye seçiminde koydu, Eşref Fakıbaba’yı seçti. Başbakan, ‘BDP’ye tepki duyan, bana kızsa da eninde sonunda gelir oyunu bana verir’ diye düşünüyorsa da yanılabilir. Tamam mutlaka tepkileri düşürecek bir şeyler yapacaktır; ama geçen seçimdeki sonuç çok zor. Çünkü, ‘artık birey var’ deniyorsa ‘kimi koyarsam seçtiririm’ anlayışı olamaz.”

AKILCI OLMAYAN TEZLER

Bölgede BDP’nin iyi bir liste yaptığı gerçeği genel kabul görüyor.
İlaveten Şanlıurfa, Diyarbakır, Bitlis başta olmak üzere, çok güçlü başka bağımsız adaylar çıktığına ve aşiret desteği olmayan AKP’nin mevcut adaylarıyla sandık güvenliğinde çok zorlanacağına da işaret edildi.
CHP’nin iyi organize olması halinde 4-5 ilde en az 1 milletvekili çıkarabileceği hesapları yapan CHP’li olmayan isim de az değil.
Başbakan’a yakın görülen bölgeden bir ismin, “CHP aklını kullanırsa bu kez kendine alan açabilir” sözlerini bir örnek olarak verebiliriz.
Öte yandan, “Başbakan, Öcalan ile anlaştı, bölgeyi BDP’ye terk etti; çünkü anayasa değişikliğini birlikte yapacaklar”, “Başbakan, AKP’yi 367’nin altına çekmek istiyor” tezlerinin akıl dışılığı net, “Hesaplar MHP’nin barajı aşamaması üzerine” değerlendirmesi ise mantıklı.
Bu listenin başarı getirmesi halinde ise bölgenin feodal kalıntılardan arındırılması, aşiret bağı dışında da siyaset yapılabileceğinin kanıtlanması yolunda AKP, iyi bir örnek vermiş, büyük mesafe alınmasını sağlamış olacak.
Yazarın Tüm Yazıları