Enis Berberoğlu: Kosova'da zor ittifak

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Medyatik savaşın temel sakıncası günlük tüketim alışkanlığı yaratması...

TV ekranından canlı yayınlanınca savaşın dünü veya yarını kalmıyor, sadece anlık kareleri yaşanıyor.

Oysa Kosova'daki dramın geçmişi en az yüz yıllık değil mi?

Bu asrın başında iki ayrı Balkan Savaşı neden yaşandı... Almanya ve Avusturya Sırbistan'ı yok etmek için Osmanlı'ya güvenmedi mi... Sırbistan, ‘‘Ortodoks Birliği’’ diye etiketlenen Rus nüfuzunun Avrupa'da kırılması gereken bacağı sayılmaz mı?

* * *

Kosova bu pencereden izlendiğinde, neredeyse yüz yıllık ittifakların hiç değişmediği ortaya çıkıyor... Sırplar ve Ruslar (hatta Yunanlılar) bir yanda, Almanya, Fransa, Arnavutluk diğer yanda saf tutuyor. O yüzden Kosova'nın Sırbistan'a yakın bölümü Rus işgaline, Arnavutluk yakası NATO kontrolüne bırakılıyor... Önce Bosna, sonra Kosova'nın kopmasıyla Yugoslavya Yeni Dünya Düzeni tarafından salam gibi dilim dilim yutuluyor.

Peki bir sonraki adım ne?

Bu sorunun yanıtı tamamen Rusya'nın niyet ve gücüne bağlı. Eğer Moskova Balkanlar'la tarihi irtibatının kopartılmasına önleyecek güçteyse lokal bir ‘‘soğuk savaş’’ dönemi başlıyor demektir...

Üstelik bu gölge boksunun seçilmiş siluetleri de belli.

Sırp milisleri Rus formasıyla sahaya çıkacak...

ABD'nin sahaya süreceği oyuncunun kimliği ise bu ülkenin Dışişleri Bakanı Madeleine K. Albright'ın sözlerinde gizli: ‘‘Eğer Rusya Barış Gücü'ne katılmazsa, UÇK'nın silah bırakması çok zorlaşır...’’

Yani asi Sırplara karşı, silahlı UÇK...

* * *

UÇK'nın kimliği işte bu yüzden çok önemli...

Çünkü Kosova'nın bağımsızlığı için savaşan bu örgütün mazisi çok eski değil... 1992 yılında kuruldu, 1995 yılında silahlı mücadeleye başladı.

Dört yıl içinde birkaç yüz kişilik cılız bir ekipten, 10 bin silahlı gerillası bulunan orduya geçti. Hafif silahların yanı sıra Rus malı roketler kullanmaya başladı. İyi de bu parayı ve desteği nereden buldular?

Bu soru, ABD Kongresi'nde bile tartışıldı...

UÇK ile iki ciddi iddia Kosovalı Arnavutlar'ın düşmanı Sırplar'ın düşmanı ABD tarafından kayıtlara geçirildi... Yani kuşku sahibi düşman değil dost, sakın unutulmasın: 1) UÇK'nın silah finansmanını Arnavut mafyası ile birlikte yürüttüğü uyuşturucu ticaretiyle sağladığı iddiaları var. 2) UÇK'nın Usama Bin Laden gibi teröristlerle, İran ve Yemenli kökten dincilerle ittifak kurduğu yolunda haberler Batılı kamuoyunu ürkütüyor.

UÇK'ya düşen en azından önümüzdeki günlerdeki icraatıyla bu iddiaların tamamen uydurma olduğunu kanıtlamaktır.

Ayrı başlık lütfen

Hangi UÇK?

BU köşede üç gündür UÇK ile ilgili olarak çıkan yazılar alınganlık yaratmış... Öncelikle Sırp zulmüne karşı direnenlere, örgütleri nedeniyle ‘‘mafya’’ etiketi vurmak gibi bir niyetimiz olmadığını hemen açıklayalım... Ardından sözü, N.Ö. isimli okura bırakalım... Kendisinden izin almadığımız için ismini açıklamıyoruz ama zaten önemli olan kimliğinden çok tespitleri:

‘‘UÇK homojen bir yapılanmada değildir... İki ayrı gruptan oluşmaktadır. Marksist-ortodoks mafya yapısı içinden gelen ve UÇK'yı kuran grupla, bağımsızlık mücadelesi başlayınca Arnavutluk'tan, Makedonya'dan, Bosna'dan, dünyanın her yanından katılanları ayırmak lazımdır. Türk milleti ve devleti, uyuşturucu trafiğiyle uğraşanlarla, Usama Bin Laden'in kucağına atılanlarla, diğerlerini ayıran bu ince çizgiyi yakalamalı, UÇK'nın ne olduğunu anlamalıdır.’’

Tamamen katılıyoruz.



Yazarın Tüm Yazıları