Enis Berberoğlu: Gelen de, giden de banka reformu istiyor






Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

DEVLET Bakanı Kemal Derviş'in acil önlemler paketi, uygulamadaki ilk gününde, İstanbul ve Ankara'daki kanaat önderlerinin kriz sırasında tamamen çelişen ekonomik pozisyonlarını daha da pekiştirdi.

İstanbul, Merkez Bankası'nın TL ve döviz piyasalarına aktif müdahale beklentisi boşa çıkınca hayal kırıklığını saklama zahmetine katlanmadı.

Ankara, mali sistem düzelmeden Merkez Bankası kasasından satılan her doların yurtdışına kaçacağı korkusuyla ‘‘ölü taklidi’’ inadını sürdürdü.

Sadece bu kadar da değil...

Kemal Derviş'in ekonomik paketi, çöpe giden programın neden-sonuç ilişkisini tamamen tersine çevirdi. Hatırlarsınız, 14 ay uygulamada kalan geçen programda enflasyonla düşürme hedefine kur kontrolü ve kamu zammı yasağıyla ulaşılmaya çalışıldı. Faiz düşüşü başarı sayıldı.

Oysa bu kez sonuç değil nedenle uğraşılıyor. Sonuç sayılacak faiz ve kurdaki dalgalanmaya takılıp kalmadan istikrarsızlığın nedenine, yani mali bünyedeki zafiyete neşter vuruluyor. Kamu bankaları operasyonu, sistemdeki çürüklerin ayıklanması hep bu amaçla planlanıyor.

Siyaset ve bankacılığın birbirine yaslanmış ikiz kulelerinde yaşayan müflis kiracıları şöyle bir gözünüzün önünden geçirin. Toprak ağaları, vergisiz yaşayan sözde küçük sanayici, medya baronları... Daha sayalım mı?

Lafı uzatmaya gerek yok: Herkes Kemal Derviş'e sahip çıkmalı, gerekirse sopayla hükümeti kamu ve özel bankalar reformunu tamamlamaya zorlamalı...

Derviş'in programı sadece bankaları adam etse bile yeter. Banka-siyaset-medya üçgeninin kırıldığını bir düşünsenize...

Yeni siyaset, yeni işadamları, yeni kurallar.

* * *

Madalyonun öbür yüzüne baktığımızda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan istifa ettikten sonra suskunluğunu sürdüren Zekeriya Temizel'i görüyoruz... Derviş formülünü içine sindiremeyen, hele başında bulunduğu bağımsız kurul bakana bağlanmak istenince isyanını bastıramayan Temizel'i arayan, halini merak eden çok... (Sayısal fetişizm kurbanları için ayrıntıya inersek; randevu talebi listesi 2.5 sayfayı buldu, 400'den fazla isim var.)

Eğer yanılmıyorsak Zekeriya Temizel uzun bir süre ‘‘dinlenecek’’ ve ‘‘dinleyecek’’. Kararını daha sonra verecek.

* * *

Zekeriya Temizel yolsuzlukla mücadelenin önde gelen komutanları arasında sivrilen isimdi. İstifası ile doldurulması güç boşluk yarattı...

Denetim elemanlarının morali bozuldu. Haksız da değiller...

Çünkü ne yazık ki, ‘‘Bu ülkenin hukuk sistemi yolsuzlukları gizlemeye müsait, hırsızların yararlanacağı boşluk çok’’...

O yüzden yolsuzlukla mücadelede izlenen yol çok önemli. Denetim elemanlarının yönlendirilmesi, savcılığa teslim edilen belgelerin niteliği soruşturmanın kaderini belirliyor.

Bu açıdan Zekeriya Temizel ve tecrübeli ekibinin devre dışı kalması ciddi talihsizlik sayılmalı...

* * *

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na atanan Engin Akçakoca, Zekeriya Temizel tarafından birkaç fon bankasında görev verilen isimdi. Akçakoca bu görevlerde Temizel ekibi tarafından başarılı bulundu.

Akçakoca'nın İstanbul'da uzun yıllar banka yönetmesi sanırız piyasalardan gelen talepleri daha rahat algılaması için avantaj sayılacak.

Ne var ki Zekeriya Temizel'in yakın çevresine defalarca söylediği gibi, ‘‘BDDK uzun süre banka yönetim kurulu gibi algılandı. Oysa bu kurul icraattan çok düzenleme amacıyla kuruldu’’...

Gelen Derviş de, giden Temizel de -her ne kadar dünyaya farklı pencerelerden baksalar da- bankacılık reformunda ısrarlıysa...

Aklımızı başımıza alalım, artık tartışma değil icraat zamanıdır...

Yazarın Tüm Yazıları