Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engelliler Haftası Etkinlikleri (3)

Merhabalar sevgili okurlar. Sabancı Üniversitesi’nin geçtiğimiz yıl Sayın Dilek Sabancı’nın önerisi ile başlatmış olduğu “Farklı Açılardan Engellilik” başlıklı proje çalışmaları tamamlandı.

Haberin Devamı

Engelliler Haftası Etkinlikleri (3)

“EŞİTLİKÇİ” ve “HAK TEMELLİ” bir yaklaşımla engelsiz Türkiye’ye geçiş sürecinin neresinde olduğumuzun belirlenmesi ve sürece katkı sağlayacak politika önerilerinin geliştirilmesi amacı ile yürütülen proje sonucunda kapsamlı bir rapor hazırlandı. “Engelsiz Türkiye İçin: Yolun Neresindeyiz?” başlıklı bu raporun, engellilerle ilgili etkin politikaların oluşturulabilmesi için konuya bütünsel bir bakış açısı kazandırması hedefleniyor.  Farklı üniversitelerden ve iş dünyasından toplam 17 kişi tarafından hazırlanan bu raporun sonuçları, dün gece Vista Plaza’da düzenlenen yemekte basın mensupları ile paylaşıldı. Ne yazık ki, “Engelsiz Türkiye” için yolun neresinde olduğumuzu merak eden basın mensuplarının sayısı pek fazla değildi.

Haberin Devamı

Engelliler Haftası Etkinlikleri (3)

“Farklı Açılardan Engellilik” Projesi; Erişilebilirlik, Eğitim, İstihdam, Siyasal Katılım, Sağlık ve Rehabilitasyon Hizmetleri, Seçilen Politika Önerilerinin Maliyet Analizi konularını kapsıyor. Bu konularla ilgili olarak elde edilen bilgileri ve sunulan önerileri daha sonraki yazılarımda detaylı olarak ele alacağım. Mutlaka bugün söylenmesi gereken ise; “Engelsiz Türkiye İçin: Yolun Neresindeyiz?” raporunun, içinde bulunduğumuz Engelliler Haftası’nda biz engellilere sunulan en büyük armağan olduğu. Bu raporun engelli bireylerimizin engelsiz bireylerle aynı hak ve olanaklara sahip olması için yapılacak tüm çalışmalara ışık tutacağına inanıyorum. Aynı rapor bu sabah bir basın toplantısı ile daha çok sayıda basın mensubuna ulaştırılmaya çalışılacak. Umarım bu kez “Engelsiz Türkiye” için yolun neresinde olduğumuzu merak edenlerin sayısı biraz daha fazla olur.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Engelsiz Film Festivali 20 – 22 Mayıs 2013 tarihleri arasında görme ve işitme engellilere özel düzenlenmiş uzun metrajlı filmleri ile Kadıköy Caddebostan Kültür Merkezi’nde seyircisi ile buluşuyor. Festivalin amacı; gösterimi yapılacak kısa ve uzun metrajlı filmler yolu ile toplumda oluşmuş tabuları, ön yargıları ve kalıplaşmış düşünceleri yıkmak. Festival’de gösterilecek olan uzun metrajlı filmler görme engelliler için -ünlü oyuncular tarafından- dublaj yapılarak sesli betimlenmiş olarak, işitme engelliler için ise özel alt yazılı betimlenmiş olarak gösterime sunuluyor.

Haberin Devamı

Kadıköy Belediyesi’nin Engelliler Haftası Etkinlikleri arasında yer alan 3. Uluslararası Engelsiz Film Festivali programı ise şöyle:

Tarih     :  20.05.2013     
Seanslar:  13:00 - Kısa Film Seçkisi
                 14:00 - Kurtuluş Son Durak
                 17:00 - Lal Gece
                 19:00 - Tepenin Ardı

Tarih     :  21.05.2013
Seanslar:  13:00 - Kısa Film Seçkisi
                 14:00 – Öz Hakiki Karakol 
                 17:00 – Can
                 19:00 -  Kurtuluş Son Durak

Tarih     :  22.05.2013
Seanslar:  13:00 - Kısa Film Seçkisi
                 14:00 - Dedemin İnsanları
                 17:00 – Öz Hakiki Karakol
                 19:00 – Lal Gece

Haberin Devamı

20 Mayis Pazartesi günü saat 14.00 seansında yer alan Kurtuluş Son Durak filminde engelsiz seyircilerle görme engelli empati calışması yapılacak. Engelsiz seyirciler filmin ilk 10 dakikasını gözleri bağlı olarak izleyecekler.

Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği (BEDD), Engelliler Haftası’nı kutlarken, Samsun Valiliği’nin himayelerinde, Pfizer Türkiye Toplum Takımı destekleri ile 60 adet tekerlekli sandalye dağıtıyor.  Derneğin engelli vatandaşların sosyal hayatın içerisinde yer alabilmeleri amacıyla gerçekleştirdiği  projenin sonucu olan tekerlekli sandalye dağıtımı, bugün saat 14.00’te Samsun Valiliği’nin önünde yapılacak törenle gerçekleştirilecek.    

Haberin Devamı

Umarım; yalnızca Engelliler Haftası’nda değil, sürekli olarak böyle güzel haberler verebilirim sizlere.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları