Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engelli olmak toplumsal sorunlara duyarlı bir birey olmamıza engel olamaz…

Merhabalar sevgili okurlar. Engelli olmak toplumsal sorunlara duyarlı bir birey olmamıza engel olamaz.

Haberin Devamı

Spor çevrelerinde Koşan Adam olarak tanınan Kemal Özdemir iki hafta önce Çanakkale Şehir İskelesi’nden başladı yüzmeye ve sahilin öteki ucundan çıktı. 53 yaşındaki milli sporcu Deniz Temiz Derneği'nin (TURMEPA) "Her Kulaç Denize Bir Nefes" projesi kapsamında deniz kirliliğine dikkat çekmek için Çanakkale Boğazı’nda yaklaşık 1 kilometreyi 30 dakikada yüzdü.

Engelli olmak toplumsal sorunlara duyarlı bir birey olmamıza engel olamaz…

Kemal Özdemir 1969 yılında, henüz 9 yaşındayken, bir trafik kazası sonucu sol kolunu kaybetmiş. Aynı yıl atletizmle tanışan, 10 yaşında yüzme öğrenen Özdemir; 1981 yılında Türkiye Atletizm Pist Şampiyonasıyla profesyonel atletizm hayatına başlamış ve 1998 yılında Marmara Üniversitesi Spor Akademisi’nden mezun olmuş. Kemal Özdemir, İstanbul Üniversitesi Spor Akademisi’nde öğretim görevlisi ve Deniz Harp Okulu’nda baş antrenör olarak görev yapmış. Koşan Adam, 2006 Hollanda Dünya Şampiyonası’nda maratonda altıncı, 2007’de Çek Cumhuriyeti’nde 5000 metrede birinci, 2008 Pekin Paralimpik Olimpiyat oyunlarında yarışan tek Türk atlet olarak onüçüncü oldu. 2010’da Helsinki’de Türkiye’yi başarıyla temsil etti. Halen aktif olarak spor yaşantısına devam ediyor ve atletizm koçluğu yapıyor.
Özdemir 2011 yılında dünyanın en zorlu parkurları arasına girmeye aday tarihi Likya Yolu’nun 240 km’lik bölümünde TEMA Vakfı’nın ağaçlandırma çalışmalarına dikkat çekmek amacıyla koşmuştu. Türkiye’de düzenlenen ilk ‘ultra maraton’ olma özelliğini taşıyan, Fethiye ve Antalya arasında koşulan Likya Maratonu’na katılma kararını şöyle açıklamıştı: “2011 yılı BM tarafından Uluslararası Ormanlar Yılı ilan edildi. Toprağımızın, suyumuzun, doğamızın korunması için mücadele eden TEMA Vakfı’nın ağaçlandırma çalışmalarına destek vermek ve halkımızı fidan dikmeye çağırmak için Likya Maratonu’nun zorlu parkurunda koşmaya karar verdim. Maraton süresince TEMA Vakfı aracılığı ile yapılacak fidan bağışları bana güç verecek. Koştuğum sürece fidan bağışlarınızla TEMA’ya destek olabilir, çocuklarımıza ve torunlarımıza yaşanabilir bir gelecek bırakmak için küçük de olsa bir adım atabilirsiniz.”
Kemal Özdemir, TURMEPA’nın ”Her Kulaç Denize Bir Nefes” projesi kapsamında Türkiye’nin 5 ayrı bölgesinde yüzecek. Projenin ilk üç etabı geçen sene tamamlandı. Koşan Adam ilk olarak İstanbul Boğazı’nda, Bahçeşehir Üniversitesi’nin önünden başlayarak Ortaköy’e kadar yüzdü. Amacı hem gitgide kirlenmekte olan Marmara Denizi’ne dikkat çekmek, hem de 2012 Avrupa Spor Başkenti seçilen İstanbul’da engellilerin su sporuna olan ilgisini arttırmaktı. İkinci etapta ilköğretim okulu öğrencilerinin de katıldığı törenle İzmir Körfezi açıklarından Güzelbahçe kıyısına yüzen Özdemir’e milli yüzücüler de eşlik etti. Antalya’da gerçekleştirilen üçüncü etapta Dedeman Otel’den Konyaaltı Plajı’na yüzen Özdemir’e bu kez Antalya Acil Afet Durum Müdürlüğü çalışanları ve gönüllü dalgıçlar katıldı. Yüzme etkinliği sırasında aynı zamanda dip temizliği yapılarak denizden kilolarca çöp çıkartıldı. Çanakkale dördüncü etaptı. Projenin son etabı ise Zonguldak olacak.
Türkiye’nin kirlenen denizlerine dikkat çekmek amacıyla Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA’nın başlattığı “Her Kulaç Denize Bir Nefes “ projesini destekleyen Özdemir, “Hem engellilerin su sporuna olan ilgisini arttırmak hem gitgide azalmakta olan deniz canlılarına dikkat çekmek amacıyla Türkiye’nin 5 ana noktasında yüzmeye karar verdim. Örneğin zaman içinde İstanbul’da ekonomik değeri olan 124 balık türü yok oldu ve tüm denizlerimizde oksijen oranı gittikçe düşmektedir. Proje kapsamında yüzerken bir sürü plastik ve pislikle boğuşmak zorunda kaldım. Yakında yüzecek deniz bulamayabiliriz.” diyor.

Özel Ataşehir Adıgüzel İlkokulu’nun velilerinden olan “Koşan Adam”ı Adıgüzel Eğitim Kurumları da Çanakkale’de yalnız bırakmamış çünkü kurum kendi ifadesiyle “her bireyin bir değer olduğu vizyonu ile hareket ediyor.” Kemal Bey’in kızı mı var yoksa oğlu mu bilemiyorum ama eminim babasıyla çok gurur duyuyordur.
Engellilerin yaşadığı sorunları koşarken aştığını fark eden Kemal Özdemir tam 43 yıldır koşuyor. Ama artık kendi sorunlarını aşmak için değil… Kemal Bey, koşuyor, yüzüyor ve dikkatleri çevre sorunları üzerine çekiyor. Keşke hepimiz onun kadar bilinçli olabilsek…
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Projenin Gerekçesi

- Karadeniz’de 50 yıl önce 52 olan balık türünden 26’sının nesli tükendi.
- Karadeniz’de insan aktivitelerinden kaynaklanan yıllık kirlilik girdisi 647 bin ton nitrojen ve 50 bin ton fosfor olarak belirlenmiştir.
- Karadeniz’e çevresindeki ülkelerden yılda 10 milyon ton organik madde atılıyor.
- Marmara’da 1970’lerde ekonomik değeri olan 127 balık türünden 122’sinin nesli tükendi.
- Son 40 yılda Marmara Denizi’nde Uskumru % 95, Kefal % 91, Palamut % 90, Barbunya % 73, Lüfer % 58 oranında azaldı.
- Sadece İstanbul’dan günde 2 milyon metreküp atık su yeterince arıtılmadan Marmara ve Karadeniz’in derinliklerine veriliyor.
- Türkiye sahillerinden 10 milyon Yunanistan’dan 7,5 milyon nüfusa eşdeğer kirlilik Ege Denizi’ne akıyor.
- Ege Denizi’nde İşkine %77, Kayabalığı %81, Kırlangıç %84, Minekop %96 ve Orfoz %83 azaldı.
- Her yıl Akdeniz’i ziyaret eden 240 milyon turistin ürettiği çöp ve atık suyun %80’i arıtılmadan denize akıyor.
- 1970’lerde Akdeniz’de yaşayan 300’ün üzerinde olan Akdeniz Foku sayısı bugün 100’den azdır.

Haberin Devamı

KAYNAK: http://www.turmepa.org.tr

Yazarın Tüm Yazıları