Enerji herkes için sürdürülebilir olsun

HERKESİN ağzında aynı söz var.

Haberin Devamı

İklimler bozuldu. İzmir’e bile bu yıl üç kez kar yağdı.
Ödemiş Bozdağ’da kar kalınlığı Uludağ’ı geçti.
Bu yıl dondurucu ayaz bizi perişan etti..
Uzayıp gidiyor konuşmalar...

* * *

Dünya Gelecek Enerji Zirvesi (World Future Energy Summit) Birleşik Arap Emirlikleri’nde Abu Dhabi’de yapıldı. 150 fikir önderinin konuşmacı olarak katıldığı konferansta ortak amaç, dünyanın içinde bulunduğu enerji ve iklim değişikliği sorunlarına çözüm bulmaktı.
Peki, bu bilim adamları bu yıl beşincisi düzenlenen konferansta soruna çözüm buldular mı?
Bilim adamları, “Bugünden itibaren tek bir araba bile üretilmese, bir tek yeni fabrika bile kurulmasa, dünya mevcut yapısıyla en geç 2017-2018 yıllarında 2 derece daha ısınmış olacak. İnsanoğlunun derhal bir acil eylem planı oluşturması ve aksiyon alması gerekiyor. Yerkürenin 2 derece ısınması insanlığın dönülmez noktası olacak” diyor.
Bunun için karbon temelli yakıtların (petrol ve kömür) toplam kullanım oranı içinde azaltılmasını istiyor.
2012 yılını resmen “Herkes için Sürdürülebilir Enerji Yılı” ilan eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da konferansta bir konuşma yaptı. “Enerji politikalarının iklim değişikliği riskini azaltmaya paralel olmasına yönelik çalışma ve girişimler hız kazandırılacak” diyen Ban Ki Moon, 2030 yılına kadar ulaşılmak istenen hedefleri ise şöyle sıralıyor:
* Kaynakları kullanırken iyi planlayalım.
* Enerji verimliliğini iki katına çıkaralım.
* Global enerji karmasında yenilenebilir enerjinin payını ikiye katlayalım.

* * *

Haberin Devamı

Bravo, Ban Ki Moon.
Biz yıllardır, “Fosil yakıtlar doğamızı bozuyor, yaşamımızı tehdit ediyor. Rüzgarı bol, jeotermali zengin, 300 gün güneş gören İzmir’de yenilenebilir kaynaklardan enerji üretelim” diyoruz. Kimse bizi dinlemiyor. Siz Arap Emirlikleri’nde bir konuşuyorsunuz, dünyaya manşet oluyorsunuz.
Çok öfkeleniyorum, çok.
İnanın termik santralların bacasından bangi-jamping yapasım geliyor Mr. Moon.

Vergi yetmez orada yaşasınlar

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, sanayiciler çağrı yaptı, “Herkes vergisini Aliağa’da versin” dedi. Başkan Oğuz’u şahsen çok destekliyorum. Hatta bir öneride de bulunuyorum. Bacasına filtre taktırmayan, taktırıp çalıştırmayanlar, demir çelik fabrikatörleri, termik santrala onay verenler, onay verenlere destek çıkanlar.. Onlar da Aliağa’ya yerleşsin...

Haberin Devamı

Molozları temizleyemem

Çeşme Alaçatı’da molozları içme suyu barajının kenarına atıyorlar yazımız üzerine Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu aradı. Başkan Tütüncüoğlu, “Çok doğru yazmışsınız” dedikten sonra, “Yalnız baraj Çeşme sınırlarında değil, bizim sorumluluğumuz yok” diye ekledi. Çeşme Belediyesi’nin baraj kenarındaki molozları toplatmasının, siyasi açıdan doğru olmayacağını da söyleyen Başkan Tütüncüoğlu, “Alaçatı o molozları kaldırmak için araç gereç isterse verebilirim” dedi.
Sayın Tütüncüoğlu, Alaçatı Belediye Başkanı aramadı ve sizin sözünüzü ona ulaştıramadım.

GÜNÜN SÖZÜ

Yaprak yeşili, gök mavisi çocuklarımız renklerin varisi

BİR MEKTUP

Haberin Devamı

Uçkunla mücadele edilsin

Çeşme Ala-çatı’daki çevre duyarsızlığıyla ilgili haberinizi okudum ve üzüldüm. Yazları buna benzer durum İzmir’den giderken Çeşme ilçe levhasının bulunduğu bölgede de aynen oluşuyor. Çöpler rüzgarla sağa sola uçuşuyor. Sizden bir ricam var. Çeşme genelinde yaşanılan uçkun, yani sivri ve kara sinek rezaletine  belediye tarafından maalesef etkin bir çare bulunamamakta, Kuşadası ve Antalya gibi yerlerde insanlar geceleri pencereleri açık uyurken, bizler sivrisinek belasından çocuklarımızı korumak için her tarafı kapalı tutmak mecburiyetinde kalmaktayız.  Uçkun mücadelesinin tam da yumurtlama dönemi olan bu zamanlarda ve ciddi şekilde yapılması gerekirken, yine hiçbir şey yapılmadığını, yaz aylarında havaya göstermelik ilaç sıkılmaya devam edileceğini biliyoruz.
Mesut Sipahi

Haberin Devamı

Çiğdem kabuğunu yere kim atar

Nurten Çanlı, emekli öğretmen. Yaşadığı bir olayı anlattı. “İzmir Güzelyalı sahilinde yürüyüş yaparken bir anne ile kızı çekirdek yiyip kabuklarını yere atıyordu. Yanlarına yaklaşıp ayaklarının dibinde bir parmak yükselmiş çiğdem kabuklarını gösterip yaptıklarının doğru olmadığını söyledim. Aman efendim söylemez olaydım. ‘Ben çöp vergisi veriyorum, belediye temizlesin’ diye cevap verdiler. Uyardığıma pişman oldum ve o küçük kız, nasıl bir çevre bilinciyle büyüyecek diye düşündüm.”

ÇEVRECİLERE ÇAĞRI

Çevre konusunda her türlü ihbarı, duyarsızlıkları, çalışmaları ve fotoğrafları iletebilirsiniz.  Tabii güzellikleri de...
İbrahim Irmak Telefon: 0533 414 24 57 cevreciiirmak@hotmail.com

Yazarın Tüm Yazıları