Emin Çölaşan: Kitaplar arasında

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Dünyanın en az okuyan toplumlarından biriyiz. Bugün size, son günlerde yayınlanmış çok güzel ve ilginç kitaplardan birkaç örnek vermek istiyorum. Belki bu yazıyı okuyan birkaç yüz kişi gidip bazılarını alır. Aldığına da pişman olmaz.

Emekli Korgeneral Nevzat Bölügiray'ı bundan önce yayınlanmış ‘‘Sokaktaki Asker, Anarşi ve Terör Nasıl Önlenir’’ gibi çok güzel kitaplarından tanıyoruz. O kitaplarda 12 Eylül döneminin perde arkasını, analiz ve çözüm yollarını bir asker gözüyle okuyup öğrenmiştik.

Bölügiray'ın son kitabı ‘‘28 Şubat Süreci’’ yeni çıktı. Kitapta 28 Şubat süreci, Milli Güvenlik Kurulu, irtica tehdidi, Batı Çalışma Grubu, ordunun siyasete karışıp karışmadığı, gerçek demokrasi ve gerçek insan hakları, 28 Şubat sürecinin geleceği gibi konular irdeleniyor.

Bölügiray, 12 Eylül öncesinde Adana'da Sıkıyönetim Komutanı, sonrasında Genelkurmay Sıkıyönetim Koordinasyon Başkanı olarak görev yapmıştı. Son kitabı da bir solukta okunuyor. (Tekin Yayınevi).

***

Geçmişin deneyimli siyasetçisi Mehmet Turgut'un kitabı ‘‘18 Nisan 1999 Seçimleri Değerlendirmesi’’...

Bu kitapta 18 Nisan seçimleri her yönden analiz ediliyor ve çok ilginç sonuçlara varılıyor. Siyasetle ilgilenen herkesin okuması gereken bir kitap. (Boğaziçi Yayınları).

Hürriyet yazarlarından Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk Hoca'yı hepiniz güzel yazılarından tanıyorsunuz. Öztürk gerçek ve aydın bir Müslüman. Dinimizi İlahiyat Fakültesi'nde hocası olduğu gençlerle birlikte, Hürriyet'in milyonlarca okuruna da öğretiyor. Müslümanlığı ortaçağ karanlığına indirgemek isteyen yobaz, hurafeci ve din tüccarları takımıyla kavga veriyor, beyinlerimize ışık tutuyor.

Yaşar Nuri Öztürk'ün son kitabı ‘‘Depremin Gösterdikleri’’ elimde. Zevkle ve bir solukta okuyacaksınız. Yobazların ipliğinin ayet ve hadislerle nasıl pazara çıkarıldığını bir kez daha göreceksiniz. (Yeni Boyut Yayınevi).

‘‘İslam ve Giyim Kuşam. Başörtüsü Sorununa Dini Çözüm.’’ Bu kitabın yazarı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz da bir din adamı ve İlahiyat Fakültesi hocası. Türban sorununu sömüren kesimleri ve oynanan oyunları kitabında ne güzel sergilemiş. ‘‘Başörtüsü, dini ve milli kültürümüzde vardır. Severiz, sayarız, koruruz. Karşı olmamız asla düşünülemez. Ama devlet, kurumlarında başın açık olması kuralını koymuştur. Bu da devletin hakkıdır. İslamiyet'e göre devlete itaat, Allah'a itaattir. Başörtüsünün siyasete alet edilmesine, devlete ve düzene karşı mücadele aracı yapılmasına karşıyız. Dini siyasete ve devlet düşmanlığına alet etmek, öncelikle dine zarar verir’’ diyor. (Sancak Yayınları).

Gazeteci arkadaşım Turan Yavuz yıllardan beri Tansu Çiller'i ve dönemini araştırıyordu. Mutlu sona erişti ve bu konudaki kitabı ‘‘İkinci Vatan’’ yayınlandı... Yani Amerika! Kapakta bir Tansu fotoğrafı. Bir yakasında Amerikan, öbür yakasında Türk bayrağı ile!

Okuyun, Türkiye'yi bir zamanlar kimin yönettiğini görecek ve hayret edeceksiniz! (Ümit Yayıncılık).

Bir başka gazeteci kitabı. Haluk Şahin, bir Türk vatandaşının Amerika'da yaşadığı inanılmaz dramı belgeliyor. ‘‘Elektronik Prangalı Kadın. Fügen Gülertekin.’’

Bir bebeği yaraladığı iddiasıyla tutuklanan Gülertekin'e önce 10 milyon dolar kefalet parası biçiliyor, sonra ev hapsine alınıp ayağına elektronik pranga takılıyor, en sonunda ise 8 yıl hapis cezası veriliyor.

Bu cadı kazanının bir ‘‘hukuk devletinde’’ nasıl kaynatıldığını Haluk Şahin bu kitabında inanılmaz olaylar ve belgelerle açıklıyor. Okuyorsunuz, Amerikan yargısının iç siyasete ve oy hesaplarına nasıl alet edildiğini, bir Türk kadınının bu yüzden neler çektiğini görüyorsunuz. (Doğan Kitap)...

Ve yedi kişinin katili olduğu iddiasıyla halen cezaevinde bulunan ülkücü Haluk Kırcı'nın yeni çıkan kitabı ‘‘Donmuş Zaman Manzaraları’’... Kırcı ilk kitabı olan ‘‘Zamanı Süzerken’’de kendi yaşamöyküsünü anlatıyordu. Bu kitapta ise 12 Eylül sonrasındaki cezaevi günlerine, teröre bulaşan gençlerin yanılgılarına yer veriyor. (Burak Yayınları).

Burada size son olarak büyük boy bir kitaptan söz etmek istiyorum... Kültür Bakanlığı, Cumhuriyet'in 76. yılında yine nefis bir kitap bastırmış. Dün elime geçti. ‘‘Kurtuluş, Kuruluş, Cumhuriyet.’’

Bunu piyasada bulacağınızı sanmıyorum. Ama baskısı, fotoğrafları ve içeriği ile gerçekten muhteşem bir eser.

***

İki gün önce posta ile bir CD geldi. Belki kaseti de yapılmıştır, onu bilemiyorum. Hemen dinledim, muhteşem ve çok değişik bir eser. Hazırlayan ‘‘Çağdaş Mevlana Áşıkları’’. Diskin adı ‘‘Büyük Önder'in Anısına İlahiler ve Mevlevi Ayini. İlan-ı Aşk’’.

İşte içindeki Atatürk İlahileri'nden bazı örnekler:

‘‘Gazi Paşa, Türklüğün Güneşisin, Aydın Ruhlu Kemal Paşa, Sen Atatürk'sün Atamızsın, Her Zaman Allah Yolunda Savaştı, Ney'in Duası...’’

Diskte ayrıca Mustafa Kemal Atatürk için düzenlenmiş Mevlevi Ayini yer alıyor ve bu bölümde Kuran-ı Kerim de okunuyor. (Yapım: EMAV Vakfı. 0 212 265 49 95. Dağıtım: Ada Dağıtım. 0 212 520 99 33).

Hem okumuyoruz, hem de her konuda fikir üretmede üstümüze yok!

65 milyonluk ülkede en baba kitaplar bile bir yılda üç bin adet satarsa, yazarı da, yayınevi de memnun kalıyor!

Dinleyince ucuz arabesk ve pop dinliyoruz! Bunların kasetleri 500 bin falan satıyor.

Allah selamet versin, biz nereye gidiyoruz!



Yazarın Tüm Yazıları