Ege için çözümlere öncü olmak

BÖLGESEL kalkınma ve gelişme yolunda ortak akılların birlikteliğinin güzel bir örneği.

Sivil toplum, üniversite ve yerel yönetimlerin içinde bulunduğu güçlü bir yapı. Ege için birçok konuda katkı ve öncü olma yolunda belirlenen anlamlı hedefler. Bu hafta EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Temizocak’la söyleştik.

EGEV’in bölgesel gelişim için gösterdiği çabalardan, katkılardan bahseder misiniz?

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV), 1992 yılında, dönemin İzmir Valisi Kutlu Aktaş öncülüğünde belediye, odalar ve derneklerin katılımıyla bölgeyi dış yatırımcılara tanıtmak amacı ile kuruldu. Kuruluş yıllarında yapılan çalışmalarda, İzmir’in sorunlarının çevre illerle işbirliği yapmadan çözülebilecek meseleler olmadığı ortaya çıktı. Bu noktadan hareketle, 1997 Aralık ayında Ege’deki diğer 9 ilin (Afyon, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak) valileri, belediye başkanları, üniversite rektörleri ve oda başkanlarının katıldığı bir toplantı yapıldı ve kendileri EGEV’in çatısı altında birleşmeye davet edildi. Yeni kimliğiyle EGEV’in vizyonu, "Cumhuriyetimizin 100. yılına kadar; insan ve doğa kaynaklarının doğru kullanımına dayalı, dengeli ve sürdürülebilir kalkınmayı çağdaş standartlarda gerçekleştirmiş bir Ege", misyonu ise "Ege Bölgesi için özgün bir kalkınma modelinin ortak akıl ve katılımcılıkla oluşturulması ve uygulanmasında öncülük etmek" olarak belirlendi. EGEV’in yeni misyonu doğrultusunda 2000 yılında Ege Bölgesi Gelişim Projesi başlatıldı. Projenin amacı bölgenin dinamik bir envanterinin çıkarılmasıydı. Bölgesel kalkınma ajansları kanununun hazırlanmasında da EGEV’in çok önemli katkıları oldu. İzmir Kalkınma Ajansı kuruldu. EGEV Yönetim Kurulu Başkanı da ajans yönetim kuruluna seçildi. Vakıf, 2006 yılında "Ege Fikir Önderleri AB Eğitimleri Dizisi" projesini üyesi olan 9 ilde başarıyla uygulandı. Bunun yanı sıra yabancı yatırımcıya yönelik bir bölge tanıtım kataloğu hazırlandı. EGEV üyesi 10 ilin, yatırımı özendirecek bazı bilgilerini de ihtiva eden bu katalog yurt dışındaki büyük yatırımcı firmalara, elçiliklere, fuarlara gönderilecek. AB-İŞKUR Aktif İstihdam Tedbirleri 2008 Hibe Projeleri kapsamında üye illeri İzmir ve Aydın’ı kapsayan bir proje hazırlandı ve başvurusu yapıldı. Bu projeyle iki ilin kırsal kesiminde işsiz gençlere AB standartlarında hayvan yetiştiriciliği eğitimi verilecek.

Yol haritamızı illerin talebi belirliyor

Önümüzdeki süreçte Ege’nin gelişimi yolunda EGEV’in projeleri, hedefleri, açılımları nelerdir?

Kurumlar üstü bir şemsiye kuruluş olarak EGEV, illerin talepleri doğrultusunda yeni hedefler belirlemiştir. Vakfın bundan sonraki yol haritasında öncelik sırasına göre, bölgede bulunan diğer 3 kalkınma ajansının bir an önce kurulması için anılan iller arasında koordinasyonu sağlamak, altyapı hazırlıklarına destek sağlamak, bölge illeri arasında ulaşımın çeşitlendirilerek, iller arası iletişim, ticaret ve ortaklıkları artırmak, (Çanakkale Köprüsü ve Edirne-İzmir Otoyolu, pervaneli uçaklarla Ege illeri ve Ege adaları arasında tarifeli seferlerin yapılması, demiryollarının bölge içinde geliştirilmesi), İzmir Kalkınma Ajansı çalışmalarından edinilecek deneyimi diğer vakıf üyesi illerle paylaşmak, sektörel eğitimin illerden gelecek istekler doğrultusunda organizasyonlar yaparak devamını sağlamak gibi konu başlıkları bulunmaktadır.

EXPO sonrasındaki süreç Çeşme’de masaya yatacak

EXPO sonrası süreçte İzmir nasıl bir atılım göstermeli? Çok yönlü potansiyelden öne çıkarılması gerekenler hangi konular olmalı?

7-8 Haziran’da, Çeşme’de, EGEV ve İzmir Kalkınma Ajansı işbirliğinde bir arama / karar konferansı düzenlenecek. Konferansın amacı, EXPO adaylık çalışmaları sırasında kurulan verimli ilişkilerin, ne yönde değerlendirileceğini tespit etmek. Dolayısıyla, EXPO sonrası İzmir’in nasıl bir atılım göstereceği ve öncelikli konuların neler olacağı kısa bir süre sonra gerçekleştireceğimiz bu konferansta ortaya çıkacağından, şimdiden konuyla ilgili bir fikir yürütmek yanlış olacaktır.

Kimdir

1942 Karşıyaka doğumlu. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi mezunu. Yılmaz Temizocak, Karşıyaka Spor Kulübü Başkanlığı ve Onur Kurulu Başkanlığı, EBSO Meclis Üyeliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi Danışma Meclisi Üyeliği görevlerinde bulundu. Halen, TOBB kuyumculuk sektör meclisi üyeliği, EGEV Başkanlığı, İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini sürdüren ve Temizocak Kuyumculuk’un Yönetim Kurulu Başkanı olan Temizocak, evli ve 2 çocuk babası.
Yazarın Tüm Yazıları