Düzenli egzersizin faydası çok

Düzenli egzersiz alışkanlığının size kazandıracağı çok şey var.

En başta egzersizin belirli bir düzende tekrarlanması, başta kas ve iskelet sistemi olmak üzere, vücudunuzda pek çok yararlı değişimlere yol açar. Egzersizle güçlenen kalbiniz daha fazla kanı, daha az çabayla vücuda gönderecektir. Daha verimli çalışacak, bunu yaparken daha az oksijen kullanacaktır.

Egzersiz alışkanlığının size kazandıracağı çok şey var ama bunların en önemlisi zindeliktir. Zindeliği ve onun sağlığı garanti eden etkilerinden yararlanmak istiyorsanız, düzenli egzersiz yapmalısınız.

Ara sıra yapılan, amaçsız, plansız egzersizlerin faydası olabilir ama bunların sağlık ve zindelik açısından yararları /images/100/0x0/55eae450f018fbb8f89d5db8sınırlıdır. Egzersizin belirli bir düzende tekrarlanması, başta kas ve iskelet sistemi olmak üzere, vücudunuzda pek çok yararlı değişimlere yol açar. Bu olumlu değişimlere "antrenman etkisi" denir. Antrenman etkisini, düzenli egzersizin kazanımı gibi de değerlendirebilirsiniz.

KALBİ GÜÇLENDİRİYOR

Egzersizle kalbiniz güçlenecektir. Daha fazla kanı, daha az çabayla vücuda gönderecektir. Daha verimli çalışacak, bunu yaparken daha az oksijen kullanacaktır. Egzersizin antrenman etkisiyle güçlenen kalbinizde, ritim bozuklukları, kalp-damar tıkanıklıkları gibi kötü olasılıklar da azalacaktır. Eğer, düzenli egzersiz yapma alışkanlığınız varsa, kan basıncınızın ayarlanması, kan şekerinizin düzenlenmesi, kolesterol seviyenizin düşürülmesi de kolaylaşacaktır.

Düzenli egzersizin antrenman etkisi, akciğerlerinizi güçlendirecek, kemiklerinize kalsiyum pompalayacak, belleğinize güç katacaktır. Bitmedi! Antrenman etkisi, sizi depresyondan ve stresle boğuşmaktan da korur. Hayata daha keyifli ve olumlu bakmanızı sağlar. Egzersiz alışkanlığına sahip kişilerde, inme-felç sorununun azaldığı, kanser riskinin düştüğü, kilo kontrolünün kolaylaştığını belirten bulgular da var. Dahası mı? Düzenli egzersiz alışkanlığınız varsa, cinsel gücünüzü korumanız, iktidarsızlık riskini azaltmanız, yaşlanınca canınızı sıkacak iyi huylu prostat büyümesinden, Parkinson hastalığı ve osteoporozdan korunmanız kolaylaşıyor.

HASAN BEY İYİ BİR ÖRNEK

"Hocam düzenli egzersiz yapmak ve onun antrenman etkisinden yararlanmak işe yarıyorsa, bunun bir örneği var mı?" diye soruyorsanız, Hasan Denizkurdu buna en güzel örnektir. Onu neredeyse 15 yıldır tanırım. Milletvekili ve bakanlık dönemlerinde de aktivitesini hiç azaltmadı. Düzenli egzersiz yaptı. Ankara Kavaklıdere Tenis Kulübü’nün düzenli oyuncularından biriydi.

Sevgili Sedat Ergin, Nihat Özdemir ve Hasan Denizkurdu ile haftada iki kez yaptığımız dörtlü tenis maçlarının verdiği keyfi unutmak pek kolay değil. Hasan Bey, sadece iyi bir tenisçi değil, ayrıca sıkı bir yürüyüş ustası, becerikli bir bisiklet tutkunudur. Egzersizin her türlüsünden hoşlanan ve bu alışkanlığını hiç bırakmayan Hasan Denizkurdu’nun aktivite notunu yüksek tutuyorum: 9

DOĞRU BESLENİYOR

Hasan Denizkurdu tipik bir İzmirlidir. Balığı, tavuğu, eti kararında yer. Sebze yemeklerini, özellikle zeytinyağlıları pek sever. Beslenme planı "Akdeniz beslenme planı"nın küçük bir kopyasıdır. Düzenli beslenmesi, öğün atlamaması, alkolü kararında bırakması da notlarını artırıyor. Taze sıkılmış meyve suyu tüketimi de doğru bir beslenme alışkanlığı. Nar suyu ve greyfurt suyu iyi seçimler. Hasan Denizkurdu’nun beslenme notu da iyi: 9

Ama kötü alışkanlıkları da var. Yemeklere az da olsa tuz ekliyor, sigara içiyor (kanaatimce sigaranın sayısı pek önemli değildir). Keşke bunları da yapmasaydı. Yaşam tarzı seçimlerinden aldığı notunu bu iki yanlışlık, özellikle sigara kullanımı, bir hayli azaltıyorum: 6

STRES VERİMİ AZALTIYOR

Hasan Denizkurdu’nun stres yönetimi notu da pek iyi değil. Sabah yorgunluklarının stresle ilişkili olduğunun farkında.

Eğer, sorun vaktinde çözümlenmez, strese yol açan arz-talep dengesi sağlanamazsa, stresle ilişkili hastalıklar sıraya girmektedir: Sorun bazen reflü, spastik kolit, mide ekşime ve yanmaları, gaz ve şişkinlikleri şeklinde; bazen çarpıntı, göğüs ağrısı, kalp-ritim bozuklukları, nefes darlıkları tipinde; bazen de cilt döküntüleri, kaşıntılar, uyku bozulmaları, gece terlemeleri halinde kendini göstermektedir. Sözün kısası, Hasan Denizkurdu’nun kendisinin de farkında olduğu stres problemini en kısa zamanda çözmesi gerekiyor. Hasan Bey’in stres yönetim notu da iyi değil: 7

Hasan Bey’in onca yönetim stresine rağmen, uyku kalitesini hálá koruyabilmesi müthiş bir şans. Öyle anlaşılıyor ki, stres yönetim sorunun henüz çok erken dönemlerini yaşıyor. Yoksa, o kadar keyifli ve kaliteli bir uykusu kolay kolay olmazdı. Yeterli ve kaliteli uyku, ona iyi bir not daha kazandırıyor: 8

Hasan Denizkurdu, olumlu bakış açısı, iyi ve yapıcı sosyal ilişkileri, geniş ve çeşitli çevresi, dost, akraba, arkadaş ilişkileri, aidiyet gücü ve kendini ifadedeki rahatlığı nedeniyle de iyi bir not daha kazanıyor. Çocukluğumuzda ilkokul karnelerinde bu notun adı "hal ve gidiş"ti. Hasan Bey’in hal ve gidişi iyi görülüyor: 9

Hasan Denizkurdu’nun aile mirası bakımından önemli bir sorun yaşamadığı anlaşılıyor. Sağlığını olumsuz etkileyecek ciddi bir genetik yük görülmüyor. Bu yönden de iyi bir not alıyor: 8 Sevgili Hasan Denizkurdu’na sağlığı, huzuru, verimi bol, keyifli, coşkulu bir yaşam diliyorum.

UNUTMAYIN

İngiliz kardiyolog Dr. Peter Nixon’a göre, strese yol açan uyarılarla, verimlilik belli bir noktaya kadar yükselir. Bu dönemde, mesleki performans artmakta, iş yeri ilişkileri güçlenmektedir. Küçük stresler başlangıçta kişilere uyanıklık, rahatlık, güven ve enerji yükler. Dr. Nixon’e göre böyle dengeli bir hayat biçimi, mesleki verimliliği de artırır. Ancak, talepler bu hayat biçimini zorlamaya başlayınca, önlem alınmazsa, iş veriminde düşüş, fiziksel ve zihinsel yorgunluk, odaklanma ve uyku problemleri ortaya çıkar (Stresle Baş Etmek, Gerard Hargreaves, Doğan Kitap, 1999).

HATIRLATMA

Sağlıklı ve kaliteli bir hayatın ipuçlarını anlattığımız Yaşasın Hayat Programı’nı pazar günü Kanal D’de saat 13.00’te. Bu haftanın konuğu Erol Evgin’le merak edilen sağlık sorularını tartışacağız.

NASIL YAŞIYORSUNUZ?

Hasan Denizkurdu (59)

Yaşar Holding CEO’su

Bu yaşa kadar ciddi bir sağlık sorunuyla karşılaşmadım. Sadece yüksek kolesterolden mustaribim. Ailemde kanser dışında hiçbir sağlık sorunu yoktu. Kilo sorunu ailemde de vardı, bende de var. Bununla baş edebilmek için sıkı bir egzersiz programı tatbik ediyorum. Haftada iki gün yürüme bandında, iki gün de açık havada yürüyüş yapıyorum. Haftada bir gün bisiklete biniyorum. Ayda bir de tenis oynuyorum. Uyku kalitem gayet iyi. Sık sık erken yatıp iyi bir uyku çekmeyi başarıyorum. Stres nedeniyle zaman zaman sabah yorgunluğu yaşıyorum. Yoksa duygularını rahat rahat ifade eden, kendine iyi bakan bir kişiyim. Kendimi beğendiğimi ifade etmekten hiç korkmam. İşimi severek, keyif alarak yapıyorum.

Tabii beslenmeme de özen gösteriyorum. Düzenli öğün saatlerimin arasında mutlaka ara öğün tüketiyorum. Hamur işlerini, margarinli ve tereyağlı yiyecekleri, kuru pasta gibi şekerli ürünleri ağzıma koymuyorum. Daha çok beyaz et ve sebze üzerine kurulu bir diyetim var. Enginara, balığa ve her türlü yeşil sebzeye bayılıyorum. Zeytinyağsız yapamıyorum. Tek kusurum hızlı yemek yemek. Ayrıca, bol bol meyve suyu içmeye çalışıyorum. Favorilerim nar suyu ve greyfurt suyu. Her gün birer tane Pharmaton ve Omega-3 hapları, günde ik adet grape-seed extract alıyorum. Aşırıya kaçmayacak şekilde kahve ve çay içiyorum. Yemeklere çok az tuz ekiyorum.

Hasan Denizkurdu’nun not ortalaması: 8
Yazarın Tüm Yazıları