Doktor sanatçı Kural eğitim için söyledi

DOSTUM ürolog Prof. Dr. Ali Rıza Kural, pazartesi akşamı saat 20.30’da TİM Maslak Show Center’da Senfoni Orkestrası ve Türk Müziği Sazları eşliğinde, Türk müziğinin seçkin, sevilen bestelerinden oluşan bir konser verdi.

Ayrıca Kural, konserin bir de CD’sini yaptı. Adı; Hayál İçinde.

CD’nin yapımını Gzem Productions üstlendi.

Konserin ve CD’nin geliriyle; Endoüroloji Eğitim Laboratuvarı kurulacak.

ALİ RIZA KURAL KİMDİR?

Ali Rıza Kural, 1951 yılında Samsun’un Bafra ilçesinde doğdu. Musikiye, mandolin ve keman dersleri alarak başladı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi, üroloji ihtisası yaptı.

Şimdi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi.

Üniversite yıllarında, Arif Sami Toker’den, Rüştü Eriç’ten ders aldı.

Süheylá Altmışdört’ün yönettiği İstanbul Üniversitesi Türk Musikisi Korosu ve İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Musikisi Bölümü’nde öğrenimini sürdürdü.

Münir Nureddin Selçuk’un şefliğindeki İstanbul Belediye Konservatuarı İcra Heyeti’nde korist olarak söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Atlığ şefliğindeki, Kültür ve Turizm Bakanlığı Klásik Türk Musikisi Korosu konserlerine misafir solist olarak katıldı.

TÜRK MÜZİĞİ BESTELERİ ÜZERİNE SOS

HAYÁL İÇİNDE ALBÜMÜ
’nün kapağında Senfonik Musiki yazılı. Türk müziği sazlarının da (kanun, tanbur, ney, kemençe) yer aldığı senfonik orkestrayı Oğuzhan Balcı yönetti.

Kural, yaptıkları bu çalışmayı şöyle özetliyor: Türk müziği bestelerine çok sesli sosu döktük.

Kural, eğitimli, iyi bir solist gerçekten. Besteleri, Türk müziğini bozmadan, yaymadan bir profesyonel ses sanatçısı gibi okudu.

Mes’ud Cemil, Rakım Elkutlu, Yesari Asım Aksoy gibi önemli bestecilerin az seslendirilen eserlerini çok güzel icra etti.

Biraz Türk müziği ile uğraşan biri olarak konseri beğendim.

Türk musikisi bestelerinin çok sesli icrasını alışık olamayan kulaklar yadırgayabilir ama genç kuşağa Türk müziğini sevdirmenin yollarından, yöntemlerinden birinin de bu olduğunu söylemeliyim.

CD’nin gerçekleşmesine emeği geçenler: Kámil Özler, Ahmet Kadri Rizeli, Osman Nuri Özpekel, Çağlar Kural.

Konserin sonunda Kural, kısa bir konuşma yaptı. Müzik alanındaki hocalarına teşekkür etti. Teşekkürün büyüğü Prof. Dr. Nevzat Atlığ’a yapıldı. Çünkü, tıp fakültesini bitirdiğinde ona gitmiş, o da üroloji bölümüne girmesini tavsiye edip Prof. Dr. Muzaffer Akkılıç’a göndermiş ve ihtisasa başlamış.

Kural, böyle bir çok sesli Türk müziği plağı yapmak için hocası Atlığ’dan müsaade almış. Atlığ da bir şartla bu müsaadeyi vermiş: Klasik tarzda bir başka Türk müziği CD’si yapma sözünü almış.

* * *

GECEDE dinleyici çoğunluğu doktordu, müzisyen meslektaşlarını yalnız bırakmamışlardı.
Yazarın Tüm Yazıları