Doğunun ortasında yemek (1)

Ortadoğu’da barış sağlanabilecek mi? İran, Irak, Mısır, Lübnan gibi pek çok önemli ülkeyi kapsayan Ortadoğu, bu ve benzeri sorularla gündeme geliyor hep...

İş yemeğe ve mutfak kültürüne gelince, bambaşka bir dünya olur bu topraklar. Özellikle Lübnan ve Mısır mutfağı, damgasını vurur Ortadoğu yemek kültürüne.

Biz de şimdi bu iki mutfaktan biri olan Lübnan mutfağına kısaca bakarak, geniş Ortadoğu topraklarının yeme içme kültürüyle ilgili genel bir fikir vermeye çalışalım sizlere.

Bir kere, Lübnan mutfağı üç mutfak kültüründen çok etkilenmiştir. Güney Doğu mutfağı, Ege mutfağı ve Arap mutfağı... Çünkü bu ülke, coğrafi konum olarak bu üç bölgenin tam ortasında yer alır, o yüzden bu kültürlerden etkilenmemiş olması da pek mümkün değildir. Yoğurdu bizim kadar olmasa bile çok kullanan tek ülkedir Lübnan.

Bir şey daha vardır Lübnan mutfağı deyince herkesin aklına düşen: Zahter. Kekiğe benzeyen bir baharat olan zahter, bu ülkede yapılan yemeklerde çok kullanılır. Kekikten çok daha keskin bir aroması vardır zahterin. Bu mutfağın vazgeçilmezlerinden biri de zeytinyağıdır. Ortadoğu mutfağının diğer önemli temsilcisi Mısır mutfağına yarın bakalım mı, ne dersiniz?

Köfteli yoğurtlu çorba

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

250 gr. az yağlı dana kıyma

Yarım çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon

1 yemek kaşığı un

10 su bardağı su et suyu

1 su bardağı haşlanmış nohut

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yarım su bardağı arpaşehriye

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

2 yemek kaşığı sıvıyağ

Sos için;

2 su bardağı yoğurt

1 adet yumurtanın sarısı

1 tepeleme yemek kaşığı un

1 adet limonun suyu

4 çay kaşığı kuru nane, kuru fesleğen

Kıyma, tuz, karabiber ve kimyonu derin bir kapta iyice yoğurup fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayın. Unu geniş bir tabağa serpin. Hazırladığınız köfteleri una bulayıp buzdolabında en az 2-3 saat bekletin. 10 su bardağı suyu orta boy bir tencereye koyup tuz ve karabiberi ekledikten sonra kaynamaya bırakın. Köfteleri kaynayan tuzlu suya hafifçe karıştırarak aktarın. Haşlanmış ya da konserve nohudu da ekleyip arada sırada karıştırarak 2-3 dakika kaynatın. Ocağın altını kısıp, kısık ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin. Yoğurt, yumurta sarısı ve unu derin bir kaba aktarıp çatal yardımıyla iyice çırpın. Üzerine limon suyu, nane ve fesleğeni ekleyip tekrar çırptıktan sonra kaynamakta olan çorbaya azar azar ilave edin. Çorbayı yaklaşık 5-6 dakika daha pişirip ocaktan alın. Diğer taraftan, sıvıyağı bir tavaya koyup kızdırın. Arpa şehriyeyi ve pulbiberi katıp sürekli karıştırarak şehriyeler iyice sararıncaya kadar kavurun. Üzerine bir su bardağı su ekleyip kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp çorbanın içine aktarın. Karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.

Çikolatalı ıspanaklı kek

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

3 adet yumurta

5-6 adet orta boy ıspanak yaprağı

1,5 çay bardağı tozşeker

3 çay bardağı un

Varsa 2 çay kaşığı mısır unu

Yarım çay bardağı sıvıyağ

Yarım çay bardağı portakal suyu

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Islatmak için;

1 su bardağı soğuk süt

Krema için;

1 poşet toz kremşanti (75 gr)

1 su bardağı soğuk süt

1,5 tepeleme yemek kaşığı kakao

Ispanak püresini hazırlamak için, 4-5 adet yıkanmış ıspanak yaprağını süzüp parçalayarak küçük bir tencereye koyun. Hiç su eklemeden çok kısık ateşte 1-2 dakika kadar haşlayıp hemen ocaktan alın. Soğumasını bekleyip mutfak robotunda çekerek püre haline getirin. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları geniş ve derin bir kaba kırıp tozşekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle 5-6 dakika, krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Sıvıyağ, portakal suyu ve ıspanak püresini ekleyip çırpmaya devam edin. Varsa mısır ununu, vanilya, kabartma tozu ve unu da ilave edip mikser yardımıyla çırpın. Böylece yeşil ve koyu boza kıvamında bir hamur elde etmiş olacaksınız. 25x10 santim ebatlarında dikdörtgen ya da 20-25 santim çapında yuvarlak bir kelepçeli kek kalıbını 2 çay kaşığı sıvıyağla yağlayın. Yaklaşık 2 çay kaşığı unu yağlanmış kek kalıbına serpiştirin. Hazırladığınız kek hamurunu kalıba aktarıp 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 40-45 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip üzerine soğuk süt gezdirerek keki ıslatın. Kremayı hazırlamak için; toz kremşanti, soğuk süt ve kakaoyu derin bir kaba aktarıp katılaşıncaya kadar çırpın. Keki hazırladığınız bu kremayla kaplayın. Süsleyerek servise sunun. İsterseniz hazır çikolatalı ya da kakaolu sosu paketin üzerindeki tarife göre pişirip pastanın üzerine sürebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları