Doğayla dost

Evlerimiz küçük eczanelere döndü son yıllarda. Her gün yeni yeni ilaçlar çıkıyor piyasaya ve bizler artık doktora bile gitmeden, belki kulaktan dolma bilgilerle, belki "Bana çok iyi geldi dene bak" larla atıyoruz ilaçları ağzımıza.

Bir ilaç almadan iyileşemeyeceklerine inananların sayısı da az değil hani. Elbette, gerçekten ihtiyaç duyduğumuzda ilaçlara başvurmalıyız. Ancak "ilaçlarla yaşamak", hele hele yalnızca adını duyup hakkında detaylı bir araştırma yapmadığımız ya da işin uzmanları olan tıp uzmanlarına danışmadığımız ilaçları almak pek de sağlıklı bir yöntem değil bana kalırsa. Hipokrat "İlaçlarımız yediklerimizdir" demiş. Şimdi; "2500 yıl önceki şartlarla bugünün şartları arasında dağlar kadar fark var" demeyin. Ve unutmayın ki tıp okullarından mezun olanlar hálá 2500 yıl önce yaşamış olan Hipokrat’ın ilkelerini kabul ettiklerini onaylayan yemini ediyorlar. Yazılarımda sık sık vurgulamaya çalıştığım gibi, doğadan ve onun bize sunduklarından faydalanmayı bilirsek, daha önemlisi kendimizi doğaya istediğimiz işkenceyi çektirecek kadar üstün görmezsek hayatımızın kolaylaşacağını düşünüyorum.

Tavuk kıymalı kabak musakka

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

4 adet orta boy kabak

300-400 gr tavuk kıyması

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet büyük boy kuru soğan

2 diş sarmısak

1 kahve kaşığı (tatlı kaşığı) domates salçası

3 adet orta boy domates

1 su bardağı ılık su

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 demet dereotu

Kabakları kazıyıp yıkadıktan sonra 1 santim eninde doğrayarak bir kenarda bekletin.

Diğer taraftan, soğanı soyup incecik, doğrayın. Sarmısakları da incecik dilimleyin. Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Kıyma ve zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun.

Üzerine zeytinyağını koyup, soğan ve sarmısakları ekledikten sonra, sürekli karıştırarak 3-4 dakika daha kavurun. Üzerine, domates salçası ve rendelenmiş domatesleri de ilave edin. Birkaç dakika sonra da kabakları ve ince kıyılmış dereotunu tencereye aktarın. Ilık suyu ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra bir kez daha karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp ocağı kısarak yemeği kısık ateşte, kabaklar yumuşayıncaya kadar, 25-30 dakika pişirip ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun. Bu yemeğe acı çok yakışacaktır.

Ananaslı Endülüs salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

1 adet orta boy kıvırcık (veya marul)

8-10 adet tuzlu kraker (herhangi bir çeşidi olabilir)

5-6 dilim konserve ananas

Sos için

1 su bardağı konserve ananas suyu

2 adet katı yumurta (haşlanmış soyulmuş)

1/2 demet maydonoz

2 yemek kaşığı elma sirkesi

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay bardağı sızma zeytinyağı

Kıvırcık salata ya da göbek marulu yıkayıp süzdükten sonra iri parçalar halinde doğrayıp salata kasesine aktarın. Diğer taraftan, yumurtaları haşlanmaya bırakın. Maydonozları ayıklayıp incecik doğrayın. Sosunu hazırlamak için; ananas suyunu mutfak robotuna aktardıktan sonra, soyup dörde böldüğünüz yumurtaları ekleyin. Üzerine kıyılmış maydonoz, elma sirkesi ve sızma zeytinyağını ilave edin. Tuz ve karabiberi de serpiştirdikten sonra bu sosu robotta çekerek püre haline getirin. Sosu salata kasesindeki marulların üzerine kaşıkla aktarıp üzerine tuzlu kraker serpiştirin. Üzerine ananas dilimlerini dizip buzdolabında 10-15 dakika beklettikten sonra soğuk halde servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları