Dikkat kriz kilo aldırıyor

Kriz yalnız cebimizi değil, sağlığımızı da etkiliyor.

Haberin Devamı

Kriz dönemlerinde artan stres yükünü yönetmek zorlaşınca tansiyon fırlamaları, kalp çarpıntıları, göğüs sıkışmaları sıklaşıyor. Kriz dönemlerinde kalp krizi, inme-felç ve astım nöbetleri gibi stres ile ilişkili problemler de sıklaşıyor.
Aşırı stresin etkilemediği organ veya sistem yok! Stres ruh sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. İşi gücü bozulan, işinden, evinden, parasından, pulundan olan, alıştığı hayat şartlarından uzaklaşanların her şeyden önce ruh sağlığı bozuluyor. Baş ağrıları, uyku bozuklukları, unutkanlık, odaklanma sorunları, panik reaksiyonları kriz dönemlerinde sıklaşıyor.

REFLÜ, KOLİT, ÜLSER GASTRİT ARTIYOR

Kriz-stres bağlantısından nasibini en fazla alan sistemlerden biri de sindirim sistemi. Yemek borusunun sinirsel spazmları, reflü özafajiti, gastrit, ülser, kolit atakları çoğalıyor. Hazımsızlık, şişkinlik, geğirme, gaz yakınmaları nerede ise dört kişiden birinde görülmeye başlıyor.
Yorgunluk, kas-eklem ağrıları, isteksizlik ve depresyon işaretleri ile birlikte giden fibromiyalji sendromuna da böyle dönemlerde daha sık rastlanıyor. Bunların çoğunda cinsel isteksizlik, güçsüzlük, hatta cinsel fonksiyon bozuklukları da görülüyor.

KRİZDE TATLI KRİZLERİ SIKLAŞIYOR

Krizin yol açtığı stres yeme bozukluklarını da tetikliyor. Tatlı, yağlı, unlu, nişastalı şeyler yeme eğilimi ağır basıyor. Çoğu insan ruhsal gerilimleri baskılamak için çikolata, şekerleme gibi tatlılara yöneliyor. Olur, olmaz zamanda atıştırmalar yapmak, öğün atlamak, gece yemelerini çoğaltmak, alkol kullanımını arttırmak da kriz dönemlerinde sık görülen yeme yanlışları. Bu yanlışların doğal sonucu ise kilo almak. Kısacası kriz kilo aldırıyor.
Kısacası kriz dönemlerinde sağlığınızın bozulması olasılığı artıyor. Beden ve ruh sağlığında olumsuzluklar başlıyor. Oysa sağlık en çok da bu dönemlerde lazım! Böyle dönemlerde her zamankinden daha güçlü ve dirençli olmak gerekiyor.
Krizin olumsuz etkilerinden nasıl korunacağınızı daha sonra yazacağız.

Haberin Devamı

Keyifli bir seks için 9 öneri

Ünlü “Real Age” sayfalarında yer alan bir bilgiye göre eğer cinsel aktiviteden daha çok keyif almak istiyorsanız aşağıdaki dokuz cümleyi aklınızda tutmaya çalışın.
1. Seksin vücut görüntüsüyle hiçbir alakası yoktur. Yani mükemmel olmayan bir vücut da seksten zevk alır, partnerine zevk verir.
2. Seks yaparken eğlenin. Eğlenmek seksin doğal bir parçasıdır.
3. Sekste sıklık önemli değildir. Kalite, sıklıktan daha önemlidir.
4. Sekste çekincelere yer yoktur. Çiftler hoşlandıkları şeyleri konuşabilmeli, paylaşabilmeli ve hissetmelidir.
5. Çocuk sahibi olmak sekse engel değildir. Uygun bir zaman her zaman bulunabilir.
6. Sertleşme sorunu bedensel de ruhsal da olabilir. Çözülmelidir.
7. Bu sorun yalnızca yaşlı erkeklerin sorunu değildir. Her yaşta görülebilir.
8. Seksin yaşı yoktur. Cinsel yaşam yaşlanmanın doğal bir parçasıdır.
9. Seks çekiciliğini yitirse bile yeniden çekici hale getirilebilir bir süreçtir.

Yazarın Tüm Yazıları