Dengesiz havalarda dengeli beslenin

Hava sıcaklıklarının ani değişiklikler göstermesi, ne giyeceğimizi bilemememize ve bu da hastalanmamıza neden olabiliyor.

İşte bu geçiş dönemlerinde özellikle enerji veren gıdaların ve C vitamini yönünden zengin besinlerin bolca tüketilmesini tavsiye ediyor uzmanlar.

İnsan vücudunun sebzeden meyveye, etten süte, kuru baklagillerden yağa ve ekmeğe kadar bütün besin gruplarına ihtiyacı var. Özellikle vücut direncini artıran ve C vitamini yönünden zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, portakal, greyfurt gibi meyveler tercih edilmeli. Kış aylarında ise enerji veren tahin, pekmez, kuru üzüm, pestil gibi yiyecekler bolca tüketilmeli. Ben size ayrıca yurt dışında bile tüketimi hızla artan kayısı, incir, üzüm gibi kurutulmuş meyvelerden bolca atıştırmanızı öneririm. Bu tür yiyecekleri yaz kış sofranızdan eksik etmeyin. Çünkü hem besin değerleri çok yüksek hem de potasyum yönünden çok zenginler.

Sucuklu dürüm

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet tavuk göğüs eti

á 15-20 dilim sucuk

á 2 adet sivri biber

á 2 adet taze soğan

á 2 adet orta boy domates

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 3-4 yaprak (adet) kıvırcık marul

á 1 demet maydanoz

á 6-8 adet dürüm ekmeği

(Lavaş, pide ya da ince yufka ekmeği olabilir.)

Tavuk etini parmak şeklinde dilimleyin. Sivri biberleri ve taze soğanları ayıkladıktan sonra ince ince doğrayın. Yıkayıp süzdüğünüz marul yapraklarını ve ayıkladığınız maydanozları da incecik dilimleyip bir kenarda bekletin. Domatesleri de tavla zarı formunda küp küp doğrayın. Zeytinyağı ve tavuk etlerini orta boy bir tavaya aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, tavuklar suyunu çekinceye kadar, 5-6 dakika kavurun. Soğan ve biberi ekleyip 2-3 dakika daha karıştırarak pişirdikten sonra, tuz ve karabiberi serpin. Küp küp doğradığınız domatesleri ve incecik dilimlediğiniz sucukları da tavaya aktarıp, ara sıra karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Son olarak, incecik kıyılmış marul ve maydanozu da üzerine ilave edip 1-2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Ilık hale gelmesi için kenarda bekletin. Dürüm ekmeklerini içine sucuklu karışımı eşit olarak paylaştırın. Ekmekleri sararak rulo yapın. Hazırladığınız dürümleri servis tabağına alıp yanına domates ve salatalık koyarak servis yapın.

Meyve şekerlemeli bisküvi

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 150 gr. margarin (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

á 1 adet limon kabuğunun rendesi

á 2 adet yumurta sarısı (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

á 4 yemek kaşığı pudra şekeri

á 1 paket vanilya

á 2,5 su bardağı un

á 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için;

á
2 adet yumurtanın akı

á 1 su bardağı meyve şekerlemesi (Yumuşak olacak.)

Öncelikle, oda sıcaklığında yumuşamış olan margarini, limon kabuğu rendesini ve yumurta sarılarını derin bir kaba aktarın. İçine pudra şekeri, tuz ve vanilyayı ekleyerek yoğurun. Unu da azar azar ilave ederek yoğurmaya devam edin. Hamuru 15-20 dakika dinlendirdikten sonra, ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayıp, yassı hale getirin. Hamuru şekilli kurabiye kalıplarıyla da kesebilirsiniz. Şimdi de bisküvilerin üzerine yumurta akı sürün ve üzerlerine birkaç parça yumuşak meyve şekerlemesi serpiştirin. Sonra bisküvileri yağlanmış bir fırın tepsisine yan yana sıralayıp, 175 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika, üzeri sararıncaya kadar pişirip, çıkarın. Soğuyunca servise sunun.

Püf noktası: Bisküvileri saklamak için ağzı kapaklı teneke kutu ya da cam kavanoz kullanabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları