Demreli tonton Nicholas

Doğan ULUÇ
Haberin Devamı

Michael Jordan sanki havada asılı. ‘Miami Heat’ takımından Tom Hardaway'in tepesinden jumpshot sıçramasında iki ayrı atış deniyor. Top Chicago stadı tribünlerini kaplayan Noel Baba ve Ren geyikleri önünden kavis çizerek potaya düşüyor. Hawaii'de Aloha Bowl'da kolej futbol finali oynanırken Noel Baba gene stadyumun üstünde. Ama yalnızca spor maçlarında değil, akla gelen her yerde tonton Noel Baba.

New York'ta LaGuardia terminalinden Cabrini Hastanesi'ne, Washington'da bakanlıklar otoparkından, Teksas'taki uzay merkezi laboratuvarına, California'da Disneyland'e hıristiyan dünyasının en önemli bayramı sembolünün olmadığı yer yok Amerika'da.

Yalnızca Amerika'da değil, bir milyarı aşkın hıristiyanın yaşadığı diğer ülkelerdeki insanlar bana her Aralık ayında müslümanlığımız nedeniyle bizi içine almak istemeyen Batı'nın inanç ve gelenekleriyle Türkiye'den kopamayacağını hatırlatıyor.

Hz. İsa'nın doğumunun yıldönümü Noel Baba'yla bu bayram ayında özdeşleşiyor. Yerkürede yoksul ve düşküne yardım sembolü, herkesin sevgilisi tonton Noel Baba, Antalya'nın Demresinden. Hıristiyanların dinsel uğraklarının başında gelen kutsal şehir Efes, dünyanın en eski kiliselerine ilaveten görkemli tapınak Ayasofya da Türkiye'de.

Bizi baş düşman gören komşumuz Rumların Patrikhanesi de. İnsanlarının en aşina olduğu Noel Baba sembolünün ardındaki efsane Amerikan gazetelerinin araştırma yazılarında şöyle geçiyor:

Adı Santa Claus, St. Nicholas, Kris Kringle, Noel Baba. Doğduğu yer Türkiye, yaşı 1,637. Yaşadığı yer Kuzey Kutbu. 4'üncü yüzyılda zengin bir aileden gelen Nicholas tüm servetini yoksullara dağıtmış. Bir seferinde üç kız kardeşin çeyiz alacak paraları olmadığı için evlenemediğini duymuş. Gece evlerinin önünden geçerken açık pencereden bir altın atmış. Altın birinci kızın şöminede kuruttuğu çorabın içine düşmüş. Ertesi gece Nicholas bir altın para daha atmış, o da ikinci kızın çorabına düşmüş. Üçüncü gece pencereyi kapalı bulan hayırsever Demreli Nicholas dama tırmanıp şömine bacasından üçüncü kızın çorabına da bir altın atıyor.

Kırmızı paltosunn altında siyah lastik çizmesi, beyaz ponponlu kukuletası, çember ak sakalı ile ilginç bir tip Noel Baba. Kent-kasabalarda sokak kavşaklarında, alışveriş merkezlerinde dev mağazalarda gönüllü Noel Baba'lık yapanlar zil çalarak gelip-geçeni selamlıyorlar. Dükkanlarda kucağına oturup resim çektiren çocuklar Noel Baba'ları çok seviyorlar. Nedeni ise beyaz sakallı tonton dedenin Hz. İsa'nın doğum günü sabahında evlerinde Noel ağacı altına, yatakları üstüne hediyeler bırakacağına inanmaları.

Yaşamını yardım ve insanlara iyiliğe adamış Demreli Nicholas'ın para, pulla alakası yok ama hıristiyan alemi de tüccarlıkta eşsiz. Noel'i hediye sanayine dönüştürmüş açıkgöz hıristiyanlar. Bayram ayı Aralık dendiğinde Avrupa gibi Amerika'da da işadamları sevinçle avuç ovuşturmaya başlıyorlar. Noel'de Amerikalıların eş, dost ve yakınlarına hediye için harcadıkları paranın toplamı 160 milyar dolar.

Zengin sınıfa hitap eden Robb Report'un yıl sonu hediye kataloğu ayrıca nefes kesici. İçindekilerden bir kaçı: Mercedes-Benz, CLK-GTR 6.9 litre, V-12 motörlü, altı vites. Fiyatı bir milyon dolar. Steinway Tiffany Grand Piyano, 200 adet yapılmış. Fiyatı 400 bin dolar. Başkan Thomas Jefferson'ın özel koleksiyonundan üstü imzalı iki şişe Chateu d'Yquem şarabı, 250 bin dolar. Londra dışında bir malikane, 39,5 milyon dolar. 675 bin dolarlık saat, 37,5 milyon dolarlık özel jet.

ABD başkanlığında gözü olan iş adamı, Forbes dergisi sahibi Steve Forbes, herşeyi olan zenginlere ideal Noel hediyesi olarak babası Malcolm Forbes'un Pasifik Okyanusu'ndaki adası Laucala'yı öneriyor. 3 bin dönüm, 5 km. uzunluğunda 10 konuk villası, 50 personeliyle 10 milyon dolar. Bir de Malcolm'ın 60 bin parça oyuncak asker koleksiyonunu.

Bir gecelik Noel olayı için ortaya çıkan astronomik rakamlar gerçekten göz kamaştırıcı. Hıristiyan Batı, Aralık ayında Hz. İsa'yı Demreli Nicholas'la birlikte anıyor ama Türkiye'yi içinde görmeye yanaşmıyor. Varsın öyle olsun. Bakire Meryem'in evini, Ayasofya'yı, Noel Baba'nın Demreliğini bizden çekip alacak değiller ya!

Yazarın Tüm Yazıları