Demokrasi neferi Sarıkız sandıktan tulum çıkardı

Mülkiye’nin öğrenci dostu Sarıkız, hafta başında yapılan dekanlık seçimlerine aday olarak katıldı. Kendisini göreve çağıran öğrencilerin sandığından tulum çıkarması doğal karşılandı ama öğretim görevlilerinin sandığından da oy alınca sevinç dalgası kaçınılmazdı. Sarıkız’ın demokrasiyle imtihanını yerinde izledim.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi, 18 yıldan sonra yeni bir dekanın göreve gelecek olmasının heyecanını yaşıyor. Geçen salı YÖK ataması öncesi fakültede bir eğilim belirleme oylaması yapıldı. YÖK’ü herhangi bir yükümlülük altına sokmayan bu demokrasi jesti, tüm fakülteyi hareketlendirmişti. İki aday vardı: Altı yıldır dekan yardımcılığı görevini yürüten Yalçın Karatepe ile Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel.
Oylama sadece yardımcı doçent ve üstü öğretim kadrosuna açık olunca, yeni bir aday daha çıktı ortaya: Öğrenci dostu, geleneksel İnek Bayramı’nın maskotu Sarıkız. Sarıkız’ı göreve çağırmak, Öğrenci Dayanışma Derneği’nin fikriydi. Dernek üyelerinden Atakan Foça, “18 yıldan sonra ilk kez yeni bir dekan seçilecek ve bizim de bu konuda söz sahibi olmamız gerekiyor. Muhataplık sorununu yıkabilmek için böyle bir işe giriştik. Kafamızda nasıl bir dekan var, kimse bunu sormuyor. Bize sorulmadı diye susacak değiliz. Ne istediğimizi Sarıkız’ın vaatleri üzerinden anlatmaya çalışıyoruz. Aday hocalardan birini desteklemek bir şeyi değiştirmeyecekti. Biz de kendi adayımızı gösterebilmeli ve oylayabilmeliyiz” diyor.
Oylamanın yapılacağı sabah, bir sandık Şeref Salonu’na, bir sandık da kantine kondu. Tellaklar, Bakkallar, Geyikanlar, Ameleler, Züppeyun ve Tahsildarlardan oluşan öğrenciler 09.00’dan itibaren kantinde oy kullandı. 10.30 sıralarında Sarıkız sandık başına geldi ve seçmenleriyle kucaklaştı. Ardından son seçim faaliyetlerini yürütmek üzere hocaların yanına, Şeref Salonu’na gitti. Sarıkız’ın adaylığı basının da ilgisini çekmişti. Bir televizyon ekibiyle bendeniz içeri girdikten sonra Hürriyet fotoğrafçısı da kapıda belirince nedensiz bir rahatsızlık ortaya çıktı, oylama basına kapatıldı, içeri girişler yasaklandı.
Oylama öncesi bir konuşma yapan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, çıkışta Sarıkız ile bir araya geldi, başarılar diledi. Yaklaşık iki saat süren eğilim belirleme oylamasında Yalçın Karatepe 57, İlhan Uzgel 42 oy aldı. Sandıktan Sarıkız’a da bir oy çıktı.

Haberin Devamı

Sarıkız iyi bir kampanya yürüttü
OYLAMADAN BİRİNCİ ÇIKAN YALÇIN KARATEPE

Haberin Devamı

Altı yıldır fakültede dekan yardımcılığı yapıyordunuz. Sandıktan 42’ye karşı 57 oy ile sizin isminiz çıktı.
- Mülkiye tarihinde bir ilk. Daha önce hiç böyle bir eğilim belirleme oylaması yapılmamış fakültede. Katılım çok yüksekti. 104 hocamızdan 102’si oy kullandı.
Ama YÖK’ün sandıktan çıkan sonucu uygulamak gibi bir yükümlülüğü yok...
- Evet, yasa gereği rektör üç isim belirliyor ve YÖK bunların arasından seçim yapıyor. Ama bizde, önerilecek ismi fakültenin belirlemesi geleneği var. Dolayısıyla rektörlüğün birinci sırada önerdiği isim dekan olarak atanıyor.
Sandıktan rakibiniz Sarıkız’a da bir oy çıktı.
- Sürece öğrencilerimizin aktif olarak katılması beni mutlu etti. Onlar fakültenin en önemli paydaşı. Demokratik bir yarış oldu. Sarıkız bu fakültenin mütemmim cüzüdür (ayrılmaz parçası). Onunla yarışmak zor ama o da benimle yarıştı. Bundan sonra Sarıkız’la birlikte bu fakülte için çok iyi şeyler yapmaya gayret göstereceğiz.
Sarıkız’ın seçim vaatlerini okudunuz mu?
- Okudum, okumaz olur muyum?
Sarıkız öğrencilerin çağrısıyla aday oldu. Birtakım talepleri var.
- Taleplerin farkındayım. İmkanlarımız dahilinde o taleplerin büyük çoğunluğunu yerine getirmeye çalışacağım.
Nasıl bir dekan olacaksınız?
- Umarım iyi bir dekan olurum. Bu bir yarıştı. Sarıkız dahil rakibim iki aday oldukça iyi kampanya yürüttü. Ben dekan olarak, fakültenin tüm hocalarını, öğrencilerini, çalışanlarını kucaklamaya çalışacağım.
İlk icraatınız ne olacak?
- Hemen olacak bir şey değil, zaman içinde gerçekleşecek ancak fakültemizi uluslararası kongrelere ev sahipliği yapan bir kurum haline getirmek. Çok ciddi bir akademik kadromuz var. Görünürlüğümüzü artırmaya çalışacağız. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin toplumsal sorumluluğunun fazla olduğunu biliyoruz. Türkiye dinamik bir süreçten geçiyor, tartıştığımız konular var. Bu sürece fakültenin aktif destek vermesini sağlamak için emek harcayacağız.

Haberin Devamı

SARIKIZ AFORİZMALARI

“Sarıkız gelecek, dertler bitecek”
“İnekler baş olacak”
“Önemli olan rengi değil düşleri”

NELER VAAT ETTİ

* Okula polis girmeyecek.
* Öğrenci Güvenlik Birimi (ÖGB) dağıtılacak, Aslan (özel güvenlik şefinin adı) ormana gönderilecek, kameralar ve kayıtları imha edilecek.
* Okulda öğrencilere kapalı yer kalmayacak, herkes istediği yere destursuz girecek
* Okul yönetiminde öğrencilere söz, yetki, karar hakkı tanınacak
* Bütün soruşturmalar süresiz durdurulacak
* Okulda elini kolunu sallaya sallaya dolaşan teşkilat-ı mahsusa görevlileri teşhir edilecek
* Öğrenci topluluklarına ödenek ayrılacak
* Küçük amfi sahne olacak

Yazarın Tüm Yazıları