Demirci Mehmet Efe’yi okuyalım

Nazilli Karacasu’dan doğan ünlü "Kırçiçeği" kuruluşu, İbrahim Kiraz’ın kitabını 30 bin bastırarak, müşterilerine ücretsiz dağıtıyor.

Haberin Devamı

Demirci Mehmet Efe Türküsü

Ay aydınlık geceler

Yıldıza döndü böceler

Hiç aklımdan çıkmıyor

Sarıldığımız geceler

*

Kahve yaptım han oldu

Demirci Efe dünyaya şan oldu

Alçak yüksek tepeler

*

Kulağında elmas küpeler

Çam dibine yaslanmış

Eli martinli efeler

*

Atın boynunda kayış

Atın önünden savuş

Canın kavga istiyorsa

Git Demirci oğluna kavuş

*

Tencerem dolu ayran

Ben gezerim seyran seyran

Demirci’nin arkadaşı

Ödemişli kör Bayram

*

Hey gidinin efesi

Efelerin efesi

Ege’nin yiğit Demirci Efe’si

*

Kahve yaptım han oldu

Demirci Efe dünyaya şan oldu..

23 yıl araştırdı,1200 sayfada Efe’yi yazdı

Değerli araştırmacı, şair ve yazar, Nazilli eski Emniyet Müdürü İbrahim Kiraz, tam 23 yıl Demirci Mehmet Efe’yi araştırdı. Sonunda Efe’nin yaşımını her biri 600 sayfalık iki cilt halinde kaleme aldı. Büyükleri onun alnından, küçükleri ise ellerinden öpmeli!

Demirci Mehmet Efe

Silahı elinde Demirci Mehmet Efe, Milli Mücadele’de Ege Bölgesi’ nde, Yunan Ordusu’na ve işbirlikçi hainlere karşı çetesiyle kahramanca dövüşmüş bir milli kahramanımızdır.

KUVAYI MİLLİYE YILI’na girdik.. 2009, Kurtuluş Savaşı’mızın başlamasının 90. yıldönümüdür. Bu yılda, Ege’nin emperyalizme ve işbirlikçisi Yunan Orduları’na karşı kahramanca direnişini arka arkaya ele alacağız.. Batı Anadolu illerimizin değerli valilerinin oluşturduğu 90. Yıl Kutlama ve Anma Programları etkin biçimde aktarılacaktır.

40 yıldır, Kuvayı Milliye üzerine kalem oynatmış, gençlik yıllarını milli mücadele kahramanlarımızın yaşamını araştırmakla geçirmiş, Şehit Gazeteci Hasan Tahsin üzerine ilk araştırmalarını yayınlamış, 9 Eylül’lerde yüzlerce yazısı basılmış, Ege Ordu komutanlarınca, "Kuvayı Milliye Sergileri" törenle açılmış, Ege’nin her köşesinde konferanslar gerçekleştirmiş bir yazar olarak, bu yazımda Demirci Mehmet Efe’yi gündeme getirirken, bir değerli araştırmacımızı gönülden kutluyor ve gözlerinden öpüyorum. Bu yazara destek veren bir Egeli kuruluşumuzu da, yürekten kutluyorum..

Varolasın, İbrahim Kiraz!

Sağolasın, Kırçiçeği!

İBRAHİM KİRAZ

İbrahim Kiraz dostumuz, Ege’mizin kahraman evladı Demirci Mehmet Efe’yi 23 yıl araştırdı. Sonunda 1200 sayfa, iki cilt "Demirci Mehmet Efe (Milli Mücadelede Bir Destan)" kitabı yayınlandı.

Onu tanıyanların son derece mütevazı, aydın bir Anadolu insanı diye tarif ettiği İbrahim Kiraz, yazarlık yolunda "yüreği" ile ilerleyen bir mümtaz değerimizdir. 1954’te Sivas’ın Kangal ilçesi Tekke Köyü’nde doğan Kiraz, Adana Lisesi’ni bitirdikten sonra, İstanbul Etiler Polis Okulu, sonra Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Fakültesi’nden mezun oldu.

Yıllarca Emniyet teşkilatında çalıştıktan sonra 2003’te Nazilli Emniyet Müdürlüğü’nden emekli olan İbrahim Kiraz’ın şiir ve yazıları pek çok gazete ve dergide yayınlandı. Radyo ve televizyon programlarına katıldı. Üç şiir kitabı ile iki romanı bulunmakta.

1983’te Demirci Mehmet Efe’yi araştırmaya başlayan yazarımız, efenin yaşayan 63 kızanı ile görüştü, olayların geçtiği şehir, kasaba, köy ve dağları tek tek dolaştı, dönemin tanıklarından 6 bin 18 kişiye ulaşarak destansı kitabını 23 yılda yazıp bitirdi. Yazarla İletişim: www.ibrahimkiraz.com

Tel: 0.505. 675 85 55

KIRÇİÇEĞİ KURULUŞU

Bu değerli kitabın birinci cildinin 30 bin bastırılmasını ise, "Kırçiçeği" üstlendi. Ege’mizin Nazilli-Karacasu’da 1985’te Kemal ve Osman İpbaş’ın kurmasından sonra, hızla gelişerek günümüzde ünlü bir restoran zincirine ulaşan bu kuruluşumuzu kutlamamız gerek.

Demirci Mehmet Efe kitabını, yılbaşı armağanı olarak şubelerine, çorba içip, kebap, lahmacun yemek için gelen vatandaşlarımıza ücretsiz armağan eden "Kırçiçeği", örnek bir davranışta bulunmuştur.

Milli değerlerimizin korunması, kahramanlarımızın hatırlanması, artık hızla yozlaşan toplumsal yaşantımızda es geçilmektedir. Bu bakımdan çok duyarlı davranan Kırçiçeği’nin değerli sahiplerini gönülden alkışlıyorum. (Kırçiçeği iletişim: http://www.kircicegi.com.tr)

İnternetten Kırçiçeği’nin web sitesine girdiğinizde, sizi Demirci Mehmet Efe kitabı karşılıyor. Altında, "Kırçiçeği’nin armağanıdır" ibaresi var. Hoş geldiniz, sizi şöyle alalım dedikten sonra, bu değerli kuruluşumuzu tanıtan sayfalara doğru yolculuk yapıyorsunuz.

Aferin.. Aferin.. Aferin!.. Ben 60 yaşıma geldim.. Kuvayı Milliye çalışmalarını, bu derece içten destekleyen bir başka özel kuruluşu Batı Anadolu’da görmedim. 90. yılda dilerim, bunun örnekleri çoğalır.. Aferin İbrahim Kiraz’a.. Aferin Kırçiçeği’ne..

NOT: Geçtiğimiz TÜYAP Kitap Fuarı’nda, müzisyen dostum Ferruh Arıç’ın tanıştırdığı Demirci Mehmet Efe’nin torunu İzmirli Diş Doktoru Mehmet Demirciefe’ye selamlarımı iletirim.

Demirci Mehmet Efe kimdir?

Nazilli’nin Piribeyli Köyü’nde 1885’te doğdu. Demircilik yapardı. Birinci Dünya Savaşı’nda kendisine karşı yapılan haksızlıktan dolayı askerden kaçtı, köyüne döndü, dağa çıkıp zeybekliğe başladı.

*

1919’da Yunanlılar bölgeye girince, ona haber salıp "General" rütbesi vererek işbirlikçilik teklif etti. Efe, tüm teklifleri ret edip Yunan’la dövüşmeye başladı. Yunan silah depolarını basıp çetesini silahlandırdı. Dağları mesken tuttu. Bir çok efe, eşkıya ve eski asker onun emrine girdi. Aydın’ın doğusundaki Umurlu’ya gelerek, Milli Cephe Kumandanı Binbaşı İsmail Hakkı Bey’in komutasına baş eğdi. İşgal altındaki Aydın’a saldırdı. Yunan’ı hırpalamaya başladı. Fata, Adagide baskınlarını başardı.

*

Denizli’yi bastı. Şehri yakmaya kalkıp, Yunan yanlısı yüz kadar kişiyi kurşuna dizdi. Emrindeki 10 bin silahlı ile bölgenin en önemli milli gücü haline geldi. 5 Ekim 1919’da "Aydın Cephesi Umum Kuvayı Milliye Kumandanı" oldu. Tayini, Mustafa Kemal Paşa istemişti.

Milli Mücadele’den sonra köyüne çekildi ve orada 1959’da öldü. Yörük Ali Efe, Gökçen Efe, Karayılan, Sütçü İmam, Şahinbey, Topal Osman gibi yurdun dört köşesindeki kahraman "Kuvayı Milliyeciler Galerisi"nde yerini aldı. Yaptığı milli çetecilik ve düşmana baskınlar, Türk Harp Okulu’nda bir zamanlar ders olarak okutuldu.

Efe, yaşlılığında Çeşme’de dostlarıyla

Demirci Mehmet Efe’yi, 1955 yılında Çeşme’de görüyoruz. Hemen yanında çok sevdiği dostu Cumhurbaşkanı Celal Bayar, İzmir Valisi Kemal Hadımlı, Çeşme Belediye Başkanı Kelami Ertan ve Sadık Tütüncüoğlu.. (Fotoğraf: Yaşar Aksoy Arşivi)

Yazarın Tüm Yazıları