Dağlar kızı reyhan

Dün kardeşim babam için sulu köfte pişirmemi isteyince, hemen baharat dolabına koşup reyhan var mı diye baktım.

Zira, bizim oralarda reyhansız sulu köfte düşünülemez. Bu nedenle reyhanı bolca toplayıp özenle kışa saklarız.
En çok yüksek çayırları seven reyhan çocukluğumuzun Elazığ’ında irehan diye isimlendirilirken, Güneydoğu Anadolu’da rihan, Van’da pırsotu, Sivas’ta ise onuhotu olarak anılırdı.
Özellikle mayıs ve haziran aylarında kendini bulan reyhan yapraklarının kuvvetli, keskin bir kokusu ve mora yakın kırmızı bir rengi vardır. Bu nedenle fesleğenle çok karıştırılır. Ancak işin ustaları tek mevsimlik bir ot olan reyhanın fesleğenden farklı olduğunu bilir. Sivas’ta çorba ve pilavlarda çokça kullanılan reyhan, yine bir Sivas yemeği olan “iç”in de vazgeçilmez malzemesidir.
Gelelim Ortodoks kilisesinin kutsal otu olan fesleğene... ıtalya ve Girit’te sevginin simgesi olan fesleğen güneşe ve sıcağa aşıktır.
Dünyaya Hindistan’dan yayılan fesleğen, muhteşem pesto sosun var oluş nedeni, peynir ve domatesin ise çöpçatanıdır. Bu öyle bir çöpçatanlıktır ki, keçi peynirinden mozarellaya her türlü peynire alı al, moru mor rengiyle konarak ona en yakışan hayat arkadaşını, domatesi sunar.
Domates soslu bir spagetti fesleğensiz neyler. Pizzanızın üzerindeki fesleğen yaprakları eminim lezzetin kışkırtıcısı olacaktır.

Fıstıklı katmer

4 KİŞİLİK
HAZIRLANMA SÜRESı 15 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ 15 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 1 adet hazır yufka
* 50 gr eritilmiş ılıtılmış bitkisel margarin (Tereyağı da kullanabilirsiniz.)
* 2-3 yemek kaşığı tozşeker
* 3-4 yemek kaşığı çekilmiş yeşil fıstık (Piyasada satılan toz fıstıktan da kullanılabilir.)
Kızartmak için;
* 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI
Hazır yufkayı mutfak tezgahının üzerine serin. Yufkanın her tarafına gelecek şekilde eritilmiş ılıtılmış bitkisel margarin sürün. Tozşekeri ve ardından da çok ince çekilmiş ya da toz halindeki yeşil fıstığı da yufkanın her tarafına dağıtın. Yufkanın dört ucunu üzerine doğru katlayarak tam bir kare şekli elde edin. Keskin bir bıçakla bu kare yufkayı dört eşit parçaya bölün. Son olarak, her bir kare parçayı üçgen şeklinde tekrar katlayın. Uçlarını elinizle bastırarak kapatın. Böylece 4 adet üçgen şeklinde katmer elde edeceksiniz.
Diğer taraftan, geniş bir teflon tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyup kızdırın. Kızgın tavaya iki adet katmeri yan yana koyup önlü arkalı iyice sararıncaya kadar kızartın.Tavaya kalan zeytinyağını koyup diğer iki katmeri de önlü arkalı kızartın. Kızarttığınız katmerleri servis tabağına dizin. Üzerine pudraşekeri ve tekrar fıstık serpiştirebilirsiniz. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları