Çocuklara, hastalara ve yaşlılara dikkat

Domuz gribi salgını nedeniyle ABD’de “olağanüstü durum” ilan edildi. Bizde de okullar tatil edildi. Herkesin kafası karışık. “Alınan önlemler yeterli mi, çocuklarımıza korunmaları için aşı yaptırmalı mıyız, alınması gereken ek bir hijyenik önlem var mı, onlara ne yedirip içirelim, nelere dikkat edelim?” gibi sorulara cevap arıyoruz. Endişelenmekte haklısınız ama paniğe gerek yok. Bu süreçte bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar, çocuklar ve yaşlılar daha dikkatli olmalı.

Haberin Devamı

KİMLER RİSK ALTINDA?

Bağışıklığı  zayıf  olanlar  risk  altında

BU gribin her yıl geçirdiğimiz o bildik gripten çok fazla bir farkı yok. Anlaşılan o ki çok daha hızlı bulaşıp süratle yayılıyor. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar yaşlılar –özellikle hasta çocuk ve yaşlılar-, organ ve sistemlerinde ağır hastalıkları olanlar (kalp, böbrek, karaciğer ve solunum yetmezliği gibi), kanser hastaları, şu veya bu nedenle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar da çok ağır seyir edebiliyor. Eğer yeterli bakım koşulları sağlanmaz, beslenmeye, istirahata, uykuya gerekli dikkat gösterilmezse sağlıklı insanlarda bile ölümle sonuçlanabiliyor. Yani bu gribi biraz daha fazla ciddiye almak, korunma önlemleri konusunda daha tedbirli davranmak, daha dikkatli olmak, hastalık belirtileri ortaya çıktığında istirahata çekilmek gerekiyor.

Haberin Devamı

HANGİ BELİRTİLER ÖNEMLİ?

Hastalık  bildik  grip belirtileri  gösteriyor

HASTALIĞIN belirtilerini yüzlerce kez okuduğunuz, duydunuz ama birkaç noktayı yeniden hatırlatmakta fayda var. Bildik grip belirtilerine –ağız ve burunda akıntı, halsizlik, yorgunluk, kırıklık, kas ve eklem ağrıları, genizde boğazda yanma, hapşırma ve aksırma, kuru öksürükler, gözlerde ve burunda sulanma- şu işaretler de eklenirse durum ciddi demektir: İlerleyici nefes darlığı, birkaç adım atınca bile ortaya çıkan nefes tıkanıklığı, morarma, çarpıntı ve güçsüzlük hali, gittikçe belirginleşen, ağırlaşan, derinleşen ilerleyici yorgunluk hali, karın ağrısı, ishal, bir türlü kontrol altına alınamayan yüksek ateş, çok şiddetli boğaz ağrısı, kontrol edilemeyen şiddetli öksürük... Bu belirtiler varsa gribin H1N1 virüsüyle ilişkili olma ihtimali olabilir. Lütfen tıbbi yardım isteyiniz.

NE YİYİP NE İÇMELİ?

Bol  bol  sarmısak ve  soğan  tüketin

EVDE istirahat ederken beslenme planınıza biraz daha dikkat etmenizin de faydalı olacağı kanaatindeyim. Olanağınız varsa daha çok meyve yiyin meyve suyu için. Sıcak çorba mükemmel bir seçimdir. Tavuk suyu çorbasının her türlü grip ve nezlenin iyileşmesini hızlandırdığı düşüncesindeyim. Bana sorarsanız –çocuklar hariç- çorbanıza bol karabiber ve kırmızıbiber eklemenizde fayda var. Bu ilaveler bağışıklık gücünüzü daha da artıracaktır. Çorbanıza bol limon sıkmayı da ihmal etmeyin. Olanağınız varsa kefirden faydalanabilirsiniz. Peynir altı suyu faydalı olabilir. Yoğurt bağışıklığı güçlendirmede de ucuz ve mükemmel bir besindir. Günde iki su bardağı kadar yoğurt yemenizi tavsiye ederim. Protein son derece önemlidir. Bu nedenle balık, tavuk, et, yumurta ve peyniri ihmal etmeyin. Eğer olanağınız yoksa mükemmel birer protein kaynağı olan mercimek, kuru fasulye, nohut, bezelye sofranızda mutlaka olsun. Bunlara az da olsa kıyma et ilave edebilirseniz daha iyi olur. Ve tabii ki bol bol sarımsak ve soğan tüketmelisiniz. Özellikle sebze ve et yemeklerinize soğan ve sarımsağı daha çok kullanmalısınız. Taze pişirilmemiş sebzeler otlar –özellikle maydanoz fesleğen kekik dereotu- salatalarınıza kullanacağınız pancar turp yeşil soğan yeşil biber ve benzeri “doğal ilaçlar” iyileşmenizi hızlandıracak veya korumanızı güçlendirecektir.

NE YAPMALI?

Haberin Devamı

El sıkışmayın öpüşmeyin

BU günlerde herhangi bir gribal işaretle karşılaşan herkesin izolasyon önlemleri konusunda her zamankinden daha dikkatli olmasını tavsiye ediyorum. El sıkışmayın, öpüşmeyin, ağzınızı burnunuzu bir kağıt mendille kapatmadan aksırıp öksürmeyin. Ağız burun temizliği yaptığınız her kâğıt mendili kullanır kullanmaz çöp kovasına atın. Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın. Kapınızı pencereni açın hava değişimi sağlayın. Mümkünse nemli bir yerde istirahat etmeye çalışın. Bu sürede ılık banyolar alabilirsiniz ama üşütüp terlememeye özen göstermenizde fayda var. Yer varsa ayrı bir odada istirahat etmeniz yani eşinizi, çocuğunuzu çevrenizden uzaklaştırmanız faydalı olacaktır. Yaşlı insanlarda yüksek ateş cevabı bazen görülmeyebiliyor. Bu nedenle onlarda daha ziyade genel durumun gözlenmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Aşı olmakta fayda var ama karar sizin!

AŞI konusuna gelince... Üçüncü defa yazıyorum ve bir daha yazmayacağım! Aşı konusu gereksiz yere büyütüldü, tartışmalar çok anlamsız noktalara götürüldü. Eğer böyle giderse yarın bir gün her aşıyı tartışma haline getirebilir kafaları daha da karıştırabiliriz. Tavsiyem sadece tıp mensubu kişilerin dediklerine dikkat edin.

Sağlık Bakanımız haklı ama fazla telaşlı

DEĞERLİ okur, grip aşısı gibi aşıların kullanımı sözkonusu olduğunda ne sayın Sağlık Bakanı ne sayın Müsteşar ne de tedavi hizmetleri temel sağlık hizmetli genel müdürleri bir karar vermezler. Böylesine önemli bir konuda Sağlık Bakanlığımız “ulusal pandemi komisyonu” ve “enfeksyion hastalıklarıyla ilgili çalışma grubu” gibi komisyonların görüşünü mutlaka almıştır. Verdikleri karar “aşının yararlı olduğu” yönündedir. Bu nedenle 6-36 ay arası çocukların, hamilelerin, bağışıklık durumu bozuk ileri yaş insanların, kronik hastalığı olanların ve kamu personelinin aşılanması konusunda herhangi bir tereddüt göstermeye gerek yoktur.

Yazarın Tüm Yazıları