Çocuklar için yenilikler

İlginçtir, yaz aylarının durgunluğu beni bile etkiledi. Her zaman duyuruları gelen bültenler, haberler, yarışmalar ya da etkinlikler azaldı.

İnsanlar yapabildikleri kadar tatil yapma derdinde, haklı olarak. Eh, ben de yeterince tatil muhabbeti ettim. Güneş ve havuz uyarılarımızı da yaptık. Gönlüm rahat...

Bütün bu kıtlığa rağmen size iletecek birkaç yeni ve keyifli haberim var neyse ki. Bunlardan biri Simply Colors’ın Türkiye’ye gelmesi. Bu, 2005 yılında Hollandalı bir karı kocanın kendi kendilerine kurdukları bir internet şirketi. Nefis bir fikir. Bir tişört işi diyelim kısaca.

Rengini seçeceğiniz tişörtlerin üzerine istediğiniz ismi, kelimeyi ya da mesajı yazıyor, bu mesaja renk verdiriyor ve sonra da sipariş ediyorsunuz.

Biraz daha açalım: www.simplycolors.com.tr adresinden seçtiğiniz ürünlerin üzerine istediğiniz yazı basılıyor. Bu yazı, çocuğunuzun ismi, sizin düşündüğünüz güzel bir söz veya yaratıcılığınızla ortaya çıkan esprili bir not, hatta şiir olabilir. Çocuklara uygun olabilecek birçok yazı karakteri ve renk arasından kendi zevkinize uygun seçimler de yapabilirsiniz.

Sizin tasarladığınız bu giysi en kısa zamanda adresinize teslim ediliyor. Üstelik siparişinizin hediye olduğunu belirttiğinizde, özel bir not eşliğinde özel paketinde yerine ulaştırılıyor. Pırıl pırıl rengarenk bir paket olarak hem de... Yüzde 100 pamuklu olduğundan ve zararlı kimyasallar içermediğinden bu tişörtler, çocuklarınız, torunlarınız, yeğenleriniz, tüm bebek ve çocuklar için muhteşem bir hediye. Tabii kendiniz için de.

ÇOCUĞUM, O KREDİ DEĞİL, SİNEMAKULÜBÜ KARTI

Bir başka yenilik de sinema meraklısı çocuklar için... Mars Entertainment Group bünyesinde sadece çocuklara özel bir kulüp kuruldu. İsmi, MarsKids.

4-12 yaş arasındaki çocuklar için. Özellikle sinema ve Numnum restoranı sevenler için çok cazip. Bu karta sahip çocuklar, tüm Cinebonus sinemalarındaki filmlerde öğrenci bileti üzerinden indirim, küçük mısır ve içecek mönüsünde indirim alıyor. Bir sürü yarışma, bu yarışmadan hediyeler kazanma, Numnum’ların çocuk mönüsünden de yüzde 10 indirim var. Ayrıca bazı filmleri önceden izlemek de mümkün. Spora başlayanlar için MAC (Mars Athletic Club) spor komplekslerinde belli bir indirim sağlanıyor. Türkiye’de bulunan 13 Cinebonus’dan birine film seyretmeye gittiğinizde, gişelerdeki üyelik formlarını doldurarak ücretsiz üye ve kart sahibi olabilirsiniz.

Çocukların kart sorumluluğu taşımalarını görmek eğlenceli tabii. Sinemaya gideceği zaman artık cüzdanındaki tek nesne olan kartlarını gururla bilet gişesine gösteriyorlar. Kredi kartı sanıyorlar. Pek çok şeyi halledebileceklerini umuyorlar. Sinan, sinemaya gidelim dediğinde, "Bugün değil, param yok" cevabını alınca kartıyla beni götürmeyi öneriyor.

Bütün yiyecekleri yiyip neredeyse hiç para vermeyeceklerini sanıyorlar. Onlara açıklıyoruz tabii. Yine de kart sahibi olmak çok hoşlarına gidiyor doğrusunu isterseniz.

Şimdilik bununla idare edelim...

Yakında kredi kartı soracaklar gibi sanki!!!

Patchwork aile

Bugün artık "aile" tanımı yapmak çok kolay değil. Anne-baba-çocuk yani çekirdek aileler elbette geçerliliğini koruyor. Ama yanı sıra başka aile modelleri ortaya çıktı. Patchwork (eklenmiş) aile bunlardan biri. Batı toplumlarında yapılan araştırmalar, yedi aileden birinin eklenmiş yani patchwork olduğunu gösteriyor. Yani boşanmışsanız; yeni eşiniz, eski eşinizin yeni eşi, onların önceki evliliklerinden olan çocukları. Bütün bu ilişkiler kocaman ve karışık aile ilişkilerine yol açıyor. Davranış Bilimleri Enstitüsü Çocuk ve Genç Birimi Klinik Psikolog Şeniz Pamuk bize bu aileleri anlattı.

HER BİREY EKLERDEN BİRİNİ OLUŞTURUR

Eklenmiş ailelerde, eşlerin biri ya da her ikisi de daha önce başka ilişkiler içinde olmuşlardır. Büyük ihtimalle her ikisinin daha önceki ilişkilerinden çocukları vardır. Bu çift, yeni bir ilişki için yola çıkar ve aynı çatı altında yaşamaya başladıklarında çocukları da onlara katılır. Belki bir süre sonra, bu yeni çiftin bir de kendi çocukları olur. Bu aile yapısını oluşturan bireylerin tümü ya da bir bölümü ayrılık, boşanma, maddi ve manevi zorluklar, belki de travmalardan geçmişlerdir. Bu geçmişleriyle yetişkin olarak kendi seçimleriyle, çocuk olarak da mecburen yeni bir aile oluşturmak gibi karmaşık bir görevle karşı karşıyadırlar.

Bu yapı, çok hoş olarak düşünülebilecek özelliklerin yanında birçok sıkıntıyı da barındırır. Eklenmiş ailelerde, her birey eklerden birini oluşturur. Bu eklerin hepsi kendi içinde bir bütündür; kendine ait nitelikler taşır, kendine ait bir tarihçesi vardır; ancak aynı zamanda bir bütünün de parçasıdır. Bu eklerin nasıl bir bütün oluşturacakları da, aralarındaki dikişlerin sağlamlığına bağlıdır. Eklerin birbirlerine bağlandığı dikişler ise, iletişim, iyi niyet, yapıcı çözümler bulma, bu yapının zenginliklerini takdir etme, birlikte bir gelenek yaratma gibi alanlardan oluşur.

EBEVEYNİN YENİ İLİŞKİSİ HAKKINDA ONU BİLGİLENDİRİN

Ne kadar kötü şartlar altında gerçekleşirse gerçekleşsin, hiçbir çocuk anne-babasının ayrılmasını özellikle tercih etmez. En ideal şartlarda bile çocuğun, anne ve babanın ayrılığa ve ayrılıktan sonraki yaşam düzenine alışması ortalama bir-iki yıl sürer. Bu süre içinde çocuklar, anne ya da babalarının yanında yeni bir partner görmekten hiç hoşlanmazlar ve çok karışık duygular yaşamaya başlarlar. Çocuğun yaşı ne kadar küçükse anne/babasının sadece ona ait olması da o kadar önemlidir. Yaşı büyüdükçe anne/babasının yanındaki kişiyi kabullenme olasılığı artar. Ancak bu sefer onu bekleyen tehlike, sadakat duygusu ya da ihanet etmenin getirdiği suçluluk duygusudur. Çocuk anne ya da babasının yeni partneriyle anlaştığında, onunla iyi vakit geçirdiğinde diğer ebeveyne ihanet ettiğini düşünür. Bu da çocuğun ruh halinin çok inişli çıkışlı olmasına yol açabilir.

Çocuğa yeni biriyle tanışacağı ve bu kişinin nasıl bir önem taşıdığı mutlaka önceden anlatılmalıdır. Çocuk, kendine göre büyük bir özveride bulunmaktadır. Duruma göre çocuğun her an göreceği kişilerin, evinin, arkadaş çevresinin, okulunun değişmesi söz konusudur. Bu nedenle çocukların duygularını anlayışla karşılamak, hatta onları duygularını ifade etmeleri yönünde desteklemek, ilşkiyi daha sağlam ve dürüst kılar. Sonuç olarak çocuklara zaman tanımak ve her çocuğun tepkisinin farklı olacağını bilmek önemlidir.

EŞLER BİRBİRİNİN ÇOCUĞUNUN ANNE BABASI OLMAYA KALKMASIN

Eğer yeni eşlerden her birinin kendi çocuğu ya da çocukları varsa, aile içinde yeni dengeleri oturtmak daha da zorlaşır. Üstelik yeni çiftin kendi çocukları da olursa işler daha da zorlaşır. Bu durumda eşlerin kendi aralarında bir görev dağılımı yapmaları ve kimin neden sorumlu olduğunu saptamaları işleri bir nebze olsun kolaylaştırır. Beklentilerin çocuklar için de oluşturulması gerekir. Evde herkesin bir sorumluluğu, evin yaşantısına bir katkısı olabilir. Eşler birbirlerinin çocuklarının anne ve babası olmaya çalışmazlar. Çocukla ilgili kararlar, çocuğun biyolojik anne ve babası tarafından alınır.

Dengelerin tam ayarında olmasına ne kadar dikkat edilse de, zaman zaman çocuklar arasında, üvey anne/baba ve çocuklar arasında sorunlar yaşanması kaçınılmazdır. Yetişkinlerin çocuklardan gelecek saldırılara öfkeyle yaklaşmaması çok önemlidir. Çocuklar tabii ki, hayal kırıklıklarını, haksızlığa uğramışlık hislerini, öfkelerini bir noktada dile getireceklerdir. Bu saldırılara soğukkanlı yaklaşmak, çocukların neler hissettiklerini onlarla paylaşmak ve her söyleneni gerçek bir hakaret olarak algılamamak gerekir. Çocukların aralarındaki sorunlarda da, her yetişkinin kendi çocuğunu kayırması çok rastlanan bir durumdur.

SİSTEMİN DIŞINDA KALAN ESKİ EŞİN TUTUMU BELİRLEYİCİ

Yeni kurulan ailenin ne kadar verimli bir şekilde çalışacağı, bir ölçüde, sistemin dışında kalan eski eşin tutumuna bağlıdır. Bu kişi, sadece çocukla olan ilişkisini yürütürse, sorun çıkmaz. Ancak çocukla yeni aile hakkında konuşur, olumsuz yorumlar yaparsa, işler zorlaşır. Çocuğun aklı karışır, kendini yeni aileye ait hissedemez ve giderek öfkesi artar.

YENİ EŞLER SAĞLAM DURMALI

Eşlerin mutlaka birbirlerine özel zaman ayırmaları, çocukların katılmadığı programlar yapmaları gereklidir. Bu cephenin sağlam olduğunu görmek çocuklara da belli sınırlar içinde durmaları mesajını verecektir.

KIZLAR ANNELERE TEPKİLİ BABAYLA YAŞAYANLAR RAHAT

Araştırmalar kız çocukların bir ayrılık durumunda anneleriyle ilişkilerinin çok yakınlaştığını, annelerinin yeni partnerlerine çok büyük tepki gösterdiklerini; babalarıyla yaşayan çocukların ise yeni eşlerle daha rahat iletişim kurduğunu gösteriyor.

Yazarın Tüm Yazıları