Çiftçiler bankaların ipotek kredisiyle yaşam sağlayabiliyor

DP, genel merkez kadrolarını ’nabız’ tutmak için Anadolu’ya çıkartmış... Genel Başkan Yardımcısı, sosyolog-yazar Nevval Sevindi de İzmir bölgesine gitmiş. 28 ilçenin çoğunu GİK üyesi arkadaşı Cengiz Yılmaz’la gezmiş; "İnsanların durumu içler acısı. Köyler ve esnaf perişan" diyor. Sevindi’nin gözlemleri hayli ilginç:

Haberin Devamı

"Tire köylüleri perişan, organize sanayide doluluk oranı %11’e düşmüş. Ödemiş’te tarlaların 3’te 2’si bankalara birinci veya ikinci dereceden ipotekli. Yoksulluk görünür durumda, kendi deyimleriyle ’Züğürt Ağa’ sendromu yaygın. En büyük gelir kaynağı hayvancılık ama süt alımcısı tekeller aniden alımda 20 kuruş indirim yapmış. Bölgede süt üretimi 800 ton. 1 kg. süte karşı 1 kg. yem almak gerekiyor; gelir gideri karşılamıyor. Gübre dediler; 12 YTL olan gübre bugün 42 YTL’ye çıkmış. Çoğu alamıyoruz diyor. Mazot zaten başını almış gitmiş.

KREDİ KARTINDAN KREDİ KARTINA Köylülerden çoğu dört-beş kredi kartına sahip; borçları için birinden çekip diğerine yatırıyorlar. Kredi iflasları çok. Köylüler hastalarını İzmir’e hastaneye, doktora götüremez olmuş. Partimiz onlara yardımcı olmaya çalışıyor. Doğuda kıştan-kardan doktora gidememek haber oluyor, batıda yoksulluktan hastaneye ulaşamamak haber olmuyor bile.

ÇAY PARASI YERİNE YUMURTA O hale gelinmiş ki, üretici tarımsal sulama için kullandığı elektrik parasını ödeyemiyor; konuştuğum yerlerde neredeyse %90’ı bu borçlarından ötürü icralık... Katmerli bir batış... Kiraz köyünde köylüler çay parası bulamadığından ceplerine iki yumurta koyup kahveye çıkıyor ve takas yapıyor, bunu bizzat gördüm. Hükümet sayesinde takas ekonomisi hortlamış!

CEZAEVİNE GİRMEK SIRAYLA Herkesin icralık olduğu 28 ilçede 640 kişi cezaevine girmek için sırada bekliyor. Ödemiş cezaevi dolu olduğundan ’yatma’ sırası uzamış! Küçük esnaf ve çiftçi faiz borçlarının silinmesini istiyor. Eskiden Ziraat ve Halkbank vardı; şimdi yoklar, hepsi özel bankaların eline düşmüş...

Bağ-Kur’lular zorda! Bu ay başlayan kesinti %10 sağlık destekleme primi adı altında kesilen bu paradan çok mağdur olduklarını söylüyorlar. Esnafın durumu ayrı o zaten bitmiş...

TARLADAN KAÇIYORLAR Zengin diye bildiğimiz Ege’deki tarım bölgelerinde gençler İzmir’e iş için geliyorlar. Artık kimse topraklarında kalmıyor; bu bir çözülme...

Bir veteriner hekim bana ’Hayvanı hasta diye köyüne gittiğimiz 10 çiftçiden 7’sinden para alamıyorum, çünkü vereceği bir şey yok" dedi. Üreticiden tüketiciye aracıların kalkmasını sağlamayan AKP tekelci hal tüccarlarına çalışıyor. Yani üreticiden yana yapılan bir reformu yok AKP’nin..."

Sevindi, talep azlığı nedeniyle konut ve yazlık fiyatlarının %40 düştüğünü de sözlerine ekliyor.

Ekonomi daralıyor; hedefler düşüyor.

Başını örtenler, aklını da örter

DOĞU bölgelerindeki üniversitelerde, türban yasağının kalkması için bazı çevrelerce açılan imza kampanyasına katılmak istemeyen birçok öğretim üyesi baskı altında tutuldu. Bazıları istemeyerek de olsa imza vermek zorunda kaldı. Buna ’üniversite baskısı’ deniyor.

İnternet grupları arasında bu konuda ilginç yazılar yer alıyor. Üniversite mezunu türbanlı bir genç kız da, imza vermek istemeyen eski hocalarını kınıyor; "Sizler koca koca adamlar niye destek vermiyorsunuz?" diye hesap soruyor. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Vedat Bulut, bu öğrenciye nasıl bir yanıt veriyor okuyalım:

"Cesur Zehra Hanım kızım sana soruyorum. 5 yıldır Irak’ta bacıların tecavüze uğruyor. Hz. Ali’nin türbesi ve dahi tüm camileri harap edildi. Kuran ayaklar altında. Filistin’de iniltiler arş-ı alaya yükseldi. Gazze’de her evden ağıtlar yükseliyor. Bacım neredeydin? O ağabeyler, ablalar, kardeşler, bacılar neden gösteriler tertip etmiyor? Neden sokaklara dökülmüyor? E söyle bana bacım. Senin başındaki örtü mü daha kıymetli, yoksa Müslümanların oluk oluk akan kanı mı? Son söz hanım kızım: Çokeşliliğin olduğu, medeni kanun önünde eşit olmadığın, iki kadının bir erkek tanığa eşit olduğu, mirastan kardeşlerinin yarısı kadar pay aldığın bir Türkiye istiyor musun sen? Hayır mı? Tam duyamadım da... Merak etme, gittiğiniz yolun sonu odur. Başına örttüğün bezi eğer gözüne de örtmediysen bunu görürsün. Ama başını örtenler, aklını da örttülerse yapacak bir şey yok. Türk kadınlarının ruhuna El-Fatih’a..."

(vbulut@yahoo.com)

ÖFKE tartışmalarına Hz. İsa’dan bir sözle katkıda bulunmak isterim. Şöyle diyor hazret:

"Öfkelisin, o halde haksızsın!"


Mümtaz F. YÜCEER

TÜYAP Turizm Fuarı’na türban damgasını vurdu

TÜYAP’ta önceki gün açılan EMİTT 2008 Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı açılmış... İşte bir turizmci gözüyle izlenimler: "Yalçın Bey, ben böyle bir fuarı ilk kez görüyorum. Son günlerin türban olayı buraya da damgasını vurmuş. ’Muhafazakarlaşan Türkiye’ imajı öne çıkmış; mayolu kadın resmi parmakla gösterilecek kadar azalmış... Turist görüntüleri kaybolmuş. Kimi İl Turizm Müdürlükleri ile Belediye standtlarında Türkiye’yi tanıtmak türbanlı hanımlara kalmış... (Arap ülkelerinin yer aldığı stantlar bile daha çağdaş; hiç olmazsa bir kadının başının üstünde şal atılmış, broşürlerinde yüzenler gösteriliyor) ’Dünya başkenti İstanbul’un tarihi yarımadası’ diye kendini tanıtan Eminönü Belediyesi standı bir alem... ’Kapalıçarşı, Süleymaniye ve Özbekler Tekkesi’nin onarıldığına ilişkin bilgiler yeralırken, ’Topkapı Sarayı ve Ayasofya, Gülhane Parkı’ yok sayılmış. Sultanahmet’te bir turist resmi konulmaz mı? ’Mahalle baskısı’ nedeniyle bir mayo görüntüsü sergilemekten çekinenler yarın Türkiye’yi nasıl pazarlayacaklar. ’Atatürk Cumhuriyeti’nin en aydınlık yüzü Burhaniye’ demiş, Burhaniye Belediyesi, aferin ona. ’Mahalle baskısı’ nedeniyle mayo görüntüsü koymaya çekinenler ve korkanlar artarsa Türkiye turizmi nereye gider bilemem."

Haberin Devamı

Mesaj Panosu

TUSES’in, Erdal İnönü’yü için anmak üzere Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsünde bugün 14.00’de düzenlediği ’Erdal Bey’ toplantısının konuklarının; Süleyman Demirel, Gülsün Bilgehan, Hikmet Çetin, Korel Göymen, Murat Karayalçın ve Altan Öymen olduğunu...

LÜLBURGAZ’da LÜSİAD’ın yarınki I. Trakya İktisat Kongresi’nde Prof. Hüseyin Kaplan, Meşerref Giderler, Prof. Toktamış Ateş, Prof. Sina Akşin, Prof. Necdet Tekin, Prof. Erdoğan Alkin, Prof. Kenan Mortan, Prof. Asaf Savaş Akat, Prof. Deniz Gökçe ve Yalçın Bayer’in konuşacaklarını (0533.638 39 00)...

Yazarın Tüm Yazıları