Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Çiçek-heykeller ve köprüde tasarım

Tasarım kelimesinin içi boş halinin çokça tüketildiği ülkemizde, geçtiğimiz hafta ve bu hafta yapılan iki etkinlik ruhumuza iyi geldi.

Biri, butik bir sergi olarak nitelendirebileceğim Conrad FloralArt Show, diğeri ise bu sene Prof. Önder Küçükerman’ın da verdiği destekle çok daha ciddi bir boyut kazanacağına inandığım İstanbul Design Week. İlki bitti, ama ikincisini görmek için hálá vaktiniz var.

Conrad’da FloralArt Show

Conrad İstanbul Oteli, İstanbul’da ilk kez gerçekleştirilen çiçek sanatının yaşatıldığı Conrad FloralArt Show sergisine ev sahipliği yaptı geçen hafta. 13 çiçek firmasının yaptığı çarpıcı düzenlemelerle adeta bir düş bahçesine dönüşen otel lobisi, misafirlerine görsel bir şölen yaşattı.

Sergi hakkında bilgi aldığım Zeynep Helvacı (Linx Marketing Services), gelenekselleşmesini arzu ettikleri bu serginin ana temasını "SIRA DIŞI" olarak belirlediklerini söyledi. Çiçek sanatının sanattan öte, derin bir yaşamın özlü bir anlatım biçimi olduğunu vurgulamak istediklerini, çiçekleri farklı bir boyuta taşıyan bu sergide çiçeklerden ve bitkilerden oluşan objelerin yer aldığını anlattı. Serginin bir başka ortak teması da katılımcı firmaların ortak çalışması olan "BARIŞ"tı. 13 barış meleği, sevginin en güzel anlatım yolu olan çiçeklerle, dünyaya barışı hatırlatmak üzere sergide yer alıyordu.

Dünyanın büyük şehirlerinde düzenlenen bu tür sergiler, estetik ve tasarım anlayışına farklı boyut katıyor ve binlerce meraklının ilgi odağı oluyorlar. Örneğin İngiltere’deki Chelsea Flower Show, çok güçlü bir sektöre hitap ediyor ve büyük ilgi görüyor. Conrad FloralArt Show da umarım daha da büyüyerek gelişir.

Kim ne yapmıştı?

áAloha: Çiçeklerle süslü bir abajur ve çiçekten uğurböceği.

áCherie Flowers: Çiçeklerden elbise ve aksesuvarlar.

áEnglish Gardens: Sanatçı Mondrian’ın tablolarından esinlenerek, organik gıdalarla hazırlanmış tablolar.

áÇikas: Çiçekler ve aynalarla hazırlanmış "Çiçek ve Siz" tasarımı.

áEren’s Flowers with an Attitude: Sonbahar doğasının hapsedilmiş halinden esinlenen bir çiçek tasarımı.

áHana Çiçek: Çiçek kasaları, çiçek açmış yumurtalar, bitkilerden elmalar.

áLa Bonbonniere: Ressam Yiğit Yazıcı’nın boyadığı tual üzerinde Mirey Karaso’nun şiiri ile çiçek veren bir el.

áMarginal Çiçekçilik: Çiçeklerden abajur.

áRG&Necmi Rıza Dekor: Orkidelerlerden yapılmış gelinlik ve aksesuvarlar.

áSabuncakis: İçinde çiçek ve sevgi olan insanın, beş kıtaya gönderdiği enerji ile çiçeklendirmesi ve böylece tüm dünyanın çiçeklenmesi.

áVSB: Barış çiçekleri ile yaratılan "Barış Bahçesi".

áWoods/Sibel Mermerci: Rengarenk çiçeklerden masa örtüsü ve avize.

áWoods The Flower Boutique: Değişik formlar üzerinde rengarenk gül buketleri.

Galata’da İstanbul Design Week

Türk ve dünya tasarımından örnekleri İstanbul’da buluşturmayı amaçlayan İstanbul Tasarım Haftası (İstanbul Design Week Ğ IDW), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş’ın yaptığı açılışla geçtiğimiz salı günü başladı. Balat’taki Eski Galata Köprüsü üzerinde gerçekleştirilen, seminerler, paneller, konferanslar ve sergilerle zenginleşen IDW, 17 Eylül’e kadar açık.

Etkinliğin mimarlarından DDF’in kurucularından Arhan Kayar, "Bu haftanın etkinliklerini belgeleyip, gelecekte nasıl olması gerektiği konusunda bir tartışma açacağız. Çünkü kendini eleştiren organizasyonlar daha iyi yapılanıyor", diyor ve şöyle devam ediyor: "Türkiye’de önemli olan kendi markalarımızı üretebilmemiz. Marka üretilebilmesi ve dünyayla rekabet edilebilmesi açısından ciddi tasarım ürünlerine ihtiyaç var. Bence bu konuda yol katetmemizi sağlaması açısından da İstanbul Design Week önemli bir etkinlik."

İstanbul Tasarım Haftası’nda yer alan isimler arasında Japonya Uzay ve Havacılık Dairesi JAXA’da görev yapan Serkan Anılır, Shin Azumi, Marti Guixe, Matali Crasset, Alberto Meda, Stefano Maffei, Brigitte Borja De Mozota var. Dünyanın en önemli tasarım sergilerini düzenleyen ünlü Designersblock’ta ise ilk kez üç Türk tasarımcının ürünlerine yer verilecek. Sergilerini gece kulübü, polis karakolu ve New York sokakları gibi sıra dışı mekánlarda açan Designersblock, İstanbul Tasarım Haftası’nın uluslararası bir kimlik kazanmasını sağlamak açısından önemli bir yere sahip.
Yazarın Tüm Yazıları