CHP yerinde saydı MHP ‘Evet’in parçası

Başkent’te seçmenin yüzde 54’ü “Evet” derken, “Hayır” Yüzde 46’da kaldı. Bir buçuk yıl önceki yerel seçimlerde yüzde 38’le seçilen Gökçek’in karşısındaki yüzde 58’lik muhalefet, referandumda tersine döndü. Ankara’da dengeleri bozan ise kuşkusuz yerel seçimlerde yüzde 27 alan MHP’nin oylarının erimesi oldu.

TÜRKİYE’nin aylardır kilitlendiği Anayasa değişikliği için yapılan referandum sonuçlandı. Hükümet yürüttüğü “Evet” kampanyasıyla oyların yüzde 58’ini aldı.
Peki Başkent Ankara’da neler oldu?
3 milyon 341 bin 560 seçmenin oy kullandığı referandumda Ankaralıların yüzde 54,23’ü “evet” derken, yüzde 45,77’si de “hayır” dedi.
29 Mart seçimlerini hatırlayacak olursak, Adalet ve Kalkınma Partisi Ankara’da hayli güç kaybetmişti. Yaşanan üçlü yarışta Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek yüzde 38, CHP’li Murat Karayalçın yüzde 31, MHP’li Mansur Yavaş yüzde 27 oranında oy almıştı. Basit bir hesaplamayla muhalefetin Ankara’da en az yüzde 58’lik bir gücü oluşmuştu.
Ancak bugünkü tabloya baktığımızda Gökçek belediye başkanlığındaki iktidar partisi, referandumda Ankara’dan çok ciddi oy aldı. Başta araştırmacı Adil Gür olmak üzere, çok sayıda araştırma şirketi sahibi Ankara’da, “Hayır” çıkacağını savunmuştu.
Ne oldu da AKP ve Gökçek referandumda böylesi bir desteği arkasında buldu?
“Hayır” diyen yüzde 46’nın büyük çoğunluğu kuşkusuz CHP’nin oyları...
Ankara’da dengeleri dağıtan ise MHP’nin 2009 yerel seçimlerinde aldıklarını yitirmesi oldu. Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Mansur Yavaş’ın aldığı yüzde 27’lik oyun en az yarısı, -her ne kadar istatistiki bir veri elimizde olmasa da- MHP’nin savunduğunun aksine “Evet” çıktı desek yanlış olmaz.

MHP Mansur Yavaş’ı by-pass etti

Yerel seçimlerin üzerinden yalnızca bir buçuk yıl geçmesine rağmen böylesi bir oy kaybını MHP kendisi yarattı. Halkın kabul ettiği ve sevdiği bir adayı geri planda tutmayı tercih etti.
Halkın üzerinde “dürüstlük” intibası üst düzey olan adayını unutturarak, referandumu anlatmasına izin vermeyerek, Ankara’da çıkan “Evet”in bir parçası oldu MHP.
MHP’nin Ankara’yı terk edişinin faturası, kent özelinde de vatandaş tarafından kesildi. Partisini bir buçuk yıl önce Gölbaşı, Etimesgut, Evren, Kızılcahamam, Beypazarı, Nallıhan belediyelerinde iktidar yapan halk, bu kez MHP’nin “Hayır”ına “Hayır” dedi ve böylece MHP’li belediyelerin tamamı “Evet” demiş oldu.
Sadece Çankaya ve Yenimahalle “Hayır”cı
MHP’de durum böyleyken, referandumda CHP de yerinde saydı. Beklenen oldu ve Çankaya “kalesi”nden yüzde 70’le “Hayır” çıktı. CHP’nin son seçimde AKP’den devraldığı Yenimahalle’de de “Hayır” oyları yüzde 56 çıktı.
Zaten Çankaya ve Yenimahalle dışında Ankara’daki 23 ilçenin tamamı “Evet” dedi. “Evet”çi belediyeler arasında CHP’li Ayaş ve Kalecik ilçeleri de yer aldı.
Sonuç olarak Ankara “Evet” dedi.
Bu mesajı özellikle MHP doğru algılayıp, “Yeni ve başarılı yüzlerden korkmayarak” siyaset yapacak mı ya da CHP performansını arttırıp hata yapmaktan vazgeçecek mi, zaman gösterecek.

Karış Karış Ankara’da konuk Yakup Odabaşı

TRT Ankara Kent Radyosu’nda (105.6) her perşembe 11.00-12.00 saatleri arasında yaptığım “Karış Karış Ankara” programının bu haftaki konuğu Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı.
Odabaşı geride kalan bir buçuk yılı anlatacak, “Ankara’nın denizi” konumundaki Gölbaşı’nı hak ettiği yere getirmek için uygulayacakları projeleri açıklayacak.
Odabaşı’na sorularınızı “kentimizankara@gmail.com” adresine e-posta göndererek sorabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları