Çetenin rengi yok

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Susurluk'tan geçinen ekibi artık daha iyi tanıyoruz. Öyle ki, tek başlarına hangi renk ve siyasetten olsalar da, çıkar uğruna biraraya gelip gökkuşağı kadar uyumlu çalıştıklarını anlayınca şaşırmıyoruz.

Mesela Mahmut Yıldırım isimli devlet taşeronu katilin rengi Yeşil...

23 Kasım 1996 tarihinde Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından sahte bilgilerle düzenlenen gerçek pasaportla, MİT görevlileri eşliğinde Beyrut'a uçtu. Görevi Suriye'de çiftlik evinde barınan Apo'yu havaya uçurmaktı. Ama bomba yüklü kamyonu uzağa park edince beceremedi, Apo kurtuldu.

Ertesi gün Macaristan'ın Budapeşte Kenti'nde Veysel Özerdem isimli, 27 yaşındaki Türk genci, Hilton Oteli'nde dönemin anamuhalefet lideri Mesut Yılmaz'a saldırdı, attığı yumrukla burnunu kırdı.

İlk bakışta bu iki olay arasında hiçbir bağlantı yok gibi.

Apo'ya suikast ve Yılmaz'a yumruk... Ne alakası var, öyle değil mi?

Oysa telefon kayıtları aksini gösteriyor.

Çünkü Yeşil, Apo'ya suikast girişiminde bulunmak üzere yurtdışına yollanmadan 8 gün önce, 15 Kasım 1997 tarihinde Macaristan'ı aradı, Özerdem ve patronu İsmail Koçkaya ile görüştü.

Yılmaz'a saldırıdan on beş gün kadar sonra Yeşil ve Budapeşte'teki ekip arasında bir telefon görüşmesi daha geçti.

* * *

Askerin adamı Yeşil, MİT'in, polisin maşası Yeşil... Hepsi palavra.

Yeşil aslında devlet destekli serbest girişimci...

Sadece kendisine çalışıyor. Haraç topluyor, adam vuruyor. Arada devlet hesabına iş gördüğü için kimse hesap soramıyor.

Bingöl Solhan doğumlu 44 yaşındaki Yeşil'in yaşamının büyük bölümü Elazığ'da geçti. İstihbarat birimlerine göre, Yılmaz'a Budapeşte'de yumruk atan Özerdem ile Yeşil, Elazığ'ın aynı mahallesinden. Özerdem'in Budapeşte'de yanında çalıştığı TIR parkı sahibi İsmail Koçkaya da öyle.

* * *

Veysel Özerdem, 1994 yılında gittiği Macaristan'da bilardo salonu işletti. Daha sonra bu salonu satarak hemşerisi ve akrabası İsmail Koçkaya'nın yanında işe girdi.

Özerdem, Macar polisine verdiği ifadede Koçkaya'nın saldırıdan tamamen habersiz olduğunu duyunca kendisine çok kızdığını, ‘‘Nasıl böyle bir şey yaparsın’’ diye bağırdığını anlattı. Koçkaya başka bir dava nedeniyle gıyabi tutuklu olarak aranıyor.













Yazarın Tüm Yazıları