Çek davalarında bir dosya üç yılda çıkıyor

ÇEK ve uyuşturucu davalarının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 10. Ceza Dairesi Başkanlığı’na geçen hafta 204 gibi rekor bir oyla aynı daire üyesi Mahmut Gül seçildi. Gül, dairesinin tam desteği ile ilk turda başkan oldu.

Haberin Devamı

Yeni Başkan Gül’le yargının sorunları üzerinde konuştuk. Gül, yargıya bütçeden ayrılan payın azlığına dikkat çekip, yargının sorunlarının azalmayıp arttığını söyledi. Gül, “Yargıya cumhuriyetin ilk yıllarında bütçeden ayrılan pay yüzde 5 iken, bugün hala yüzde 1.3’tür. Yargı daha bağımsız olsun derken, tam aksine daha bağımlı hale dönüştürülmeye çalışılmaktadır” diye konuştu. Bakın Gül, şu değerlendirmeleri yaptı:
Yargının sorunları artmadı azaldı
16 sene Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, 9 sene Yargıtay üyesi olarak 25 yıldır Yargıtay’da görev yapmakta olup, tüm adli yıl açılışlarında bulundum. Tüm Yargıtay başkanlarımız bu açılışlarda ve değişik zaman ve zeminlerde yargının temel sorunlarını ve çözüm önerilerini detaylı olarak dile getirdikleri halde bugüne kadar maalesef bu sorunların hiç azalmadığı, bilakis arttığı görülmektedir.
78 bin dosya bekliyor
Dairemizde incelenmek üzere bekleyen 28 bin dosya, yine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından da dairemize gelecek 50 binin üzerinde dosya mevcuttur. Her sene dairemizde çok değerli üyelerimiz, hakimlerimiz ve kalem personeli olarak büyük bir özveri ile çalışarak, 20 binin üzerinde dosyayı inceleyerek, karara bağladığı halde, bugün gelen bir dosya yaklaşık üç sene sonra incelenerek, karar verilebilmektedir.Hakim ve savcıların kadro sorunu hala halledilememiştir
Zamanaşımı bizi de vatandaşı da üzüyor
İnsanların en kutsal hakları olan özgürlükleri ve malvarlıkları konusunda son kararın verildiği mercii olarak dava dosyalarının uzaması ve zamanaşımına uğraması vatandaşlarımızı olduğu kadar, bizleri de derinden üzmektedir.
Yargı demokrasinin parçası ama
Bugüne kadar genel yaklaşım yargıyı demokrasinin temel dinamikleri olan kuvvetler ayrımının bir parçası olarak değil sıradan bir fonksiyon gibi değerlendirmişlerdir. Halbuki yargı bu temel sistematiğin önemli bir unsuru ve herkesin her zaman ihtiyaç duyacağı bir müessesedir.

Haberin Devamı

Gül’ün özgeçmişi

Gül, 20 Haziran 1947’de Sulusaray’da doğdu. İstanbul Hukuk Fakültesi’nden 1972 yılında mezun olan Gül, Tokat hakim adayı olarak mesleğe başladı. Kahramanmaraş, Taşova, Suşehri ve Yargıtay Cumhuriyet savcılığı görevlerinde bulunan Gül, 21 Mart 2000’de Yargıtay üyeliğine seçildi.

Yazarın Tüm Yazıları