Cehalet ve alçaklık!

DÜN, Atatürk Cumhuriyeti’nin 85’inci kuruluş yıldönümünü kutladık.

Daha zengin, daha çağdaş, daha güçlü ve daha mutlu bir Türkiye dileği ile sevinç içinde "Nice yıllara" dedik, fakat...

Bu cumhuriyeti yıkmak isteyen "Numaracı cumhuriyetçilerin, gericilerin ve bölücülerin" böyle bir sevinç duymadıkları kesin! Onlar, ülkemizin içinde bulunduğu kargaşa ve mutsuzluk girdabından, kendilerine bir kemik düşer mi diye bekliyorlar!

Küllerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin doğduğu Osmanlı Devleti nasıl yıkıldı?

Bunun birçok sebebi var elbette... En önemlisi yönetim zafiyeti, bilgisizlik ve beceriksizlik! Devlet yönetimi ehil olmayan ellere kalınca, sonuç felaket oluyor!

* * *

1922 yılına kadar göstermelik sadrazam olan Ahmed Tevfik Paşa’dan önceki son Osmanlı sadrazamı, ülkenin kaderini elinde tutan kişi, Damat Ferit Paşa idi...

Bu şahıs 17 Ekim 1920’ye kadar 5 defa sadrazam oldu ve ülkenin yıkımını hazırladı.

Son Padişah Vahidettin, kız kardeşi Mediha Sultan’ın kocası olan Damat Ferit Paşa’dan bir türlü vazgeçemedi, ülkenin yıkılışını seyretti!

Yenilginin sorumluluğu İttihat ve Terakki Partisi iktidarınındır ama bu durum, yenilgiden sonraki iktidarların işgalcilerle işbirliği yapmalarının ve onlara kuklalık etmelerinin mazereti değildir. Eğer Mustafa Kemal diye bir mucize adam çıkmasaydı Türk devleti bugün yoktu!

5 defa sadrazam olan ve koca devleti batıran Damat Ferit Paşa nasıl bir insan, nasıl bir devlet adamı idi? Onu yakından tanıyan çeşitli yazarlardan birkaç örnek vereceğim.

(Kaynak: Vahidettin, M. Kemal ve Milli Mücadele-Turgut Özakman-Bilgi Yayınevi)



* * *

Dr. Rıza Nur: "Ferit Paşa, Türk tarihinin Osmanlı kısmının en uğursuz, en hain bir siması olmuştur. Bu zatı yakından tanırım. Uzun boylu, tahsili orta derecede, zekásı sınırlı, hele sağduyusu, muhakeme ve mantığı gayet bozuk ve yanlış, fakat gayet mağrur, gayet kendini beğenmiş, kendi düşüncesi gibi doğru düşünce dünyada yoktur zanneder, pek müstebit ve mütehakkim, her türlü usul ve kanuna hiç uymaz, düşüncesini kanunların üstünde sayar bir adamdı."

İ. Hami Danişmend: "Sultan Vahidettin’in eniştesi, ana-baba bir kardeşi olan Mediha Sultan’ın uğursuz kocası Arnavut Damat Ferit Paşa’dır. Osmanlı yıkılışının en mühim sebeplerinden olan yoz ve çürümüş devşirme ruhunu her manasıyla sürdüren bu vatansız ve imansız Balkan serserisinin, nasıl olup da Sultan Vahidettin’e o kadar sokulup etkilemiş olduğuna hayret etmemek ve bu hali, Sultan Vahidettin’in zekásıyla bağdaştırmak kabil değildir."

Nihal Atsız: "Padişah, Damat Ferit Paşa’yı birkaç defa sadrazamlığa getirmiştir. Bunu anlamak güçtür. Çünkü Damat Ferit’ten nefret ettiği malûmdur. İhtimal ki, İngilizlerin baskısı ile onu sadrazam yapmıştır. Bu Damat Ferit Paşa, zekásının kıtlığı ve şahsi kinlerini öne katması yüzünden devletin işlerini çıkmaza sokmuş, Sultan Vahidettin’in de (ülkenin de) felaketini hazırlamıştır."

* * *

İşte, Osmanlı İmparatorluğu’nu batıran Sadrazam Damat Ferit Paşa böyle bir insandı.

Önemli olan, akılca, yetenekçe ve ahlakça güvenilir, cahilliği, devlet ve millete zarar vermeyecek, üstün nitelikleri olan seçkin kişilerin yönetimde olmasıdır.

Kişiler gibi devletler de yaşadıkları deneyimlerden ders almazsa batarlar!

Biz gereken dersi aldık mı acaba?
Yazarın Tüm Yazıları