Çanak yağması

Eski Orta Asya geleneklerinden ‘han yağması’nın Osmanlı’daki uzantısı ‘çanak yağması’, özellikle düğün şenliklerinde uygulanırdı.

Haberin Devamı

Han-ı yağma adetine göre, üç yılda bir hanın eşleri ve çocukları dışında tüm mallarını, evi de dahil, almalarına müsaade edilirdi. Bu adetle, hem veren hem de alan için bolluk ve bereket fikrinin yayılması amaçlanırdı. Osmanlı döneminde çanak yağması genellikle Atmeydanı’nında düzenlenirdi. Bunun dışında sarayda Yeniçeriler için düzenlenen çanak yağmaları vardı. Bu yağmalarda içleri genellikle etli pilav ve zerdeyle dolu olan sahan ya da çömlekler avluya dizilir, sadrazamın işaretiyle Yeniçeriler harekete geçip yerdeki çanakları yağmalamaya başlarlardı. Kaynak: Kalaylı Kaplarda Alaylı Yemekler

Cheesekek’li browni

Brovniyi hazırlamak için; yumuşak yağı ve tozşekeri derin bir kaba koyup mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, krema gibi oluncaya kadar çırpın. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları teker teker kırıp çapmaya devam edin. Tuz, kakao, vanilya ve unu katıp çırpmaya devam edin. Sonuçta kek hamurundan daha sulu, koyu ayran kıvamında bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru buzdolabına koyup bekletin.
Diğer taraftan, cheese keki yapmak için; krem peynir, yumuşak yağ ve tozşekeri başka bir derin kaba koyup mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpın. Yumurtaları tek tek kırıp çırpmaya devam ederken un ve vanilyayı ilave edin. Tekrar çırpın. Bu kez, cıvık, ayran kıvamında bir karışım elde edeceksiniz.
Diğer taraftan, en az 26-28 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbını iyice yağlayın. Buzdolabında bekleyen brovni hamurunu kalıba aktarın. Üzerine cheese kek hamurunu dökün. Hamurlar cıvık olduğu için birbirine karışacaktır. Hiç problem etmeyin. Keki 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında en az 45 dakika pişirin. Çıkarın ve soğumasını bekleyip kalıptan çıkarın. Streç filme sararak buzdolabında en az 4-5 saat bekletin. Dilimleyerek servise sunun. Bu kek yumuşak ve gençlerin bayıldığı bir kektir.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-  Brovni için:
-  1 su bardağı tozşeker
-  100 gr yumuşak tereyağı
(bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)
-  4 adet yumurta
(oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
-  1 paket vanilya
-  1 çay kaşığı tuz
-  2 yemek kaşığı kakao
-  1 su bardağı un
Cheese kek için:
-  200 gr krem peynir
(küçük paket)
-  50 gr yumuşamış yağ
-  1 su bardağı tozşeker
-  3 adet yumurta
-  1 tepeleme yemek kaşığı un
-  1 paket vanilya

Yazarın Tüm Yazıları