Çalınan köpekler mikroçip sayesinde bulunuyor

Son zamanlarda internet sitelerinde, İstanbul sokaklarında sıklıkla kayıp hayvan ilanlarına rastlanıyor. Her gün sayısız kişi çalınan köpeğini bulmak için çırpınıyor.

Köpeğini aylar sonra bulan, kendi köpeğini yeniden satın alan kendini şanslı sayıyor. Kendi içlerinde bir sektör oluşturmuş olan köpek hırsızlarına karşı alınacak önlemlerin başında teknoloji harikası mikroçipler geliyor, köpeklerin eğitimi de çalınmalarını engelleyebiliyor.


Köpek hırsızlığına en kesin çözüm olarak gösterilen ve hayvanların ensesi ile sırtı arasında deri altına yerleştirilen mikroçiplerin fiyatı 50-100 euro arasında. İmplant mikroçip veteriner hekim tarafından aşılama kadar basit bir operasyonla takılıyor. Kedi ve köpeklere takılabilen çipler için anestezi uygulanmıyor.

Biyouyumlu bir koruyucu cam kapsül içindeki çip, hayvan tarafından hissedilmiyor ve bir kere takıldıktan sonra ömür boyu kullanılıyor. Köpeğe veya kediye tamamen kendisine özel bir kimlik kazandıran mikroçiplerin üzerindeki numara internetteki veri tabanına kaydediliyor ve hayvanla ilgili tüm bilgiler burada depolanıyor. Türkiye’de de kullanımı giderek yaygınlaşan mikroçipler sayesinde, çalınıp satıldıktan sonra bulunan birçok köpek var.

AB ÜLKELERİNDE TAKILMASI ZORUNLU

Mikroçipli köpeğin bulunması için veteriner tarafından çipin taranması ve okutuculara okutulması gerekiyor. Bu mikroçiplerin yaygınlaşması ile kaybolan köpekler kadar çalınan ve yeniden satılan köpekler de saptanabildiği için, hırsızlara karşı caydırıcılık sağlanıyor. Ülkemize Petkimlik tarafından getirilen mikroçip teknolojisi iki yıldır kullanılıyor ve Türkiye’deki veterinerlerin şu anda yüzde 60’tan fazlası tarafından uygulanıyor.

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde yaşayan hayvanların mikroçip taşıması zorunlu hale geldi. AB üyesi olmayan bir çok ülke arasında seyahat eden hayvanların da mikroçipe sahip olması gerek. Mikroçipin önümüzdeki yıllarda Türkiye’de de mecburi olacağı bekleniyor.

EĞİTİM ŞART

Köpeklerin çalınmasını önlemenin yollarından biri de eğitim. Köpek hırsızlıklarının çoğu, köpeği ödül çikolataları ya da mamalarla çağırarak gerçekleştiriliyor. Köpeğinize yavruluğundan itibaren ailenizdeki belirli kişilerin mama vermesini sağlayın. Herkesin verdiği mamayı yemeye alışmış bir köpek, kötü niyetli kişiler tarafından kolayca kandırılabilir. Köpeğin az sayıda aile üyesi dışında yabancılardan ve yere atılmış mamalardan yememesine özen gösterin.

TASMASIZ ASLA

Köpeğinizin güvenliği için onu kesinlikle tasmasız dolaştırmamanız gerekli. Tasmasız köpeğin sadece çalınmaya değil, kendi kendine kaybolmaya, başka köpeklerin saldırısına uğramaya, yerdeki zehirli olabilecek yemek kalıntılarını ve çöpleri yemeye ve trafik kazalarına karşı da korunmasız olduğu unutulmamalı.

Köpeğinizle giremeyeceğiniz bir yere uğramanız gerektiğinde onu bir direk ya da mağaza kapısına bağlamak yeterli değil. Çok kısa bir süre için bırakacak bile olsanız, mutlaka onu görebileceğiniz bir mesafede tutmaya veya orada bulunan, tanıdık birine emanete gayret edin.

BAHÇENİZE GÜVENMEYİN

Kaybolan köpeklerin çoğunun bahçelerden çalındığı biliniyor. Köpek sahibinin düştüğü en büyük yanlışlardan biri, evlerinin bahçelerini köpek için yeterince güvenli sanıp, köpeği gece gündüz bahçede tasmasız bırakmaları. Özellikle insanlara yakın davranan bahçe köpekleri ve yavruların bahçede serbest dolaşmaları köpek hırsızlarına davetiye çıkarıyor. Eğer çok korunaklı bir bahçeniz yoksa köpeğinizi her an bahçede yalnız bırakmamanızda fayda var. Bahçenizin evinize yakın kısmına bir köpek kulübesi de koyabilirsiniz. Köpeğiniz geceleri bahçede uyuyorsa mutlaka tasmalı olmasına dikkat etmelisiniz.

MUTLAKA KÜNYESİ OLSUN

Köpeğinizin tasmasına iliştirilmiş bir künye çalınma değil ama kaybolma vakalarında hayati önem taşıyor. Ad, adres ve telefon numarası taşıyan bir künye yaptırabilir ya da piyasada bulunan ve üzerine telefon numarası, adres gibi bilgilerin işlenebildiği tasmalardan alabilirsiniz.

En çok çalınan köpek insan canlısı Golden Retriever

Kayıp ilanlarına ve veterinerlere göre en çok çalınan ırkların başında Golden Retriever, Cocker, Sibirya Kurdu, Yorkshire Terrier, Kaniş, Pekinese, Shi Tzu ve Alaska Malamute geliyor.

Golden Retriever, Sibirya Kurdu ve Alaska Malamute gibi büyük olmasına rağmen insancıl ve oyuncu olan köpekler de en çok çalınanlar listesinde. Rottweiler, Doberman, Alman Çoban Köpeği gibi büyük ve bekçilik özelliği bulunan ırklar ise daha çok yavruyken çalınıyor. Küçük ırklara ait köpekler, çoğunlukla cins gözetmeden çalınıyor.

KAYBOLAN HAYVANINIZI NASIL ARAYACAKSINIZ?

Aldığınız tüm önlemlere rağmen köpeğiniz kaybolduysa, yapmanız gereken ilk şey onu kaybettiğiniz bölgede soğukkanlı bir arama yapmak.

El ilanları ve internet sitelerinde yayınlanacak ilanları özenle hazırlamanız işinizi biraz olsun kolaylaştıracaktır. Köpeğinizin farklı açılardan çekilmiş fotoğraflarını ekleyeceğiniz ilanlara onun ırkı, yaşı ve belirgin özelliklerini eklemeyi unutmayın. Köpeğinizin tüylerinin rengi, biçimi dışında onu diğer türdeşlerinden ayıran belirgin bir lekesi, bir yara izi olduğunu hatırlamanız çok önemli.

YÜKSEK ÖDÜLÜ DUYAN BAŞKA KÖPEK GETİRİYOR

Petinizi bulacak olana ödül verecekseniz miktarını belirtmemekte fayda var. Yüksek para ödüllerini gören kötü niyetli kişiler özellikle de köpeğiniz yavru ise sizi başka yavrularla kandırmak isteyebilir ve boşuna ümitlenmenizi sağlar. Hazırladığınız ilanları kendi sokağınıza, köpeğinizi kaybettiğiniz bölgeye ve civar semtler dışında etraftaki veterinerlere ve petshoplara da asmayı unutmayın. Gazete ve köpeklere yönelik internet siteleri de ilanınızın olabildiğince fazla kişiye ulaşmasını sağlayacak.

KENDİ KÖPEĞİNİ SATIN ALMAK ZORUNDA KALAN BİLE VAR

Plajda kayboldu çiftlikte bulundu

Defne Duna’nın köpeği Archie 13 Ağustos’ta Burç Beach’de kayboldu. Sahibi minder alırken gözden kaybolan Archie, 22 Ağustos’a kadar bulunamadı. Defne Duna 8 gün boyunca gazete ve sitelere ilanlar verdi, köpeğinin çalınıp satılma ihtimaline karşı hayvan satan çarşıları ve petshopları bir bir dolaştı. Archie’nin kaybolduğu plaja her gün gidip ilanlar astıran, el ilanları da dağıtan Defne Duna bu süreçte en çok sadece ödül için arayanların tutumuna üzüldüğünü söylüyor.

Jack Russel Terrier’i olan Archie yardımsever bir telefon sayesinde Uskumruköy’de bir kuzu çiftliğinde bulundu. Köpeğine kavuştuktan bir gün sonra gelen bir telefon Defne Duna’ya köpeğinin çalındığını ve çalınan kişi tarafından başka birine hediye edildiğini söylüyordu. İddiaya göre o kişi bakamadığı için köpek sahibine geri yollanmıştı. Archie’yi bir daha asla gözümün önünden ayırmam diyen Duna, köpeğinin başına gelenleride araştıracağını söylüyor.

11 yaşındaki Puffy bir aydır kayıp

Beril Hakgüden’in 11 yaşındaki şampanya rengi kanişi Puffy, bir ay önce geçici bir süre için emanet ettikleri bir dostlarının Aksaray’daki evinin bahçesinden çalındı. Beril Hanım, en çok Puffy’nin yaşlı ve daha önce hiç sokakta kalmamış bir köpek olduğu için endişeli. Büyük boy bir kaniş olan Puffy’nin en belirgin iki özelliği, boynundaki tüylerin çok kıvırcık olması ve dilindeki beni. Bir aydır üzüntüden uyku uyuyamayan Beril Hakgüden, onu bulan ya da alanlara ‘oğlumuzu geri getirin’ diye yalvarıyor.

Köpeğini 180 YTL’ye geri aldı

Bursa’da yaşayan Hayri Feslikan’ın 2 yaşındaki Sibirya Kurdu cinsi köpeği Lady, bir yaramazlık yapıp apartman ve site kapısı açıkken dışarıya çıkıyor. Bütün gün her yerde Lady’yi arayan Hayri Feslikan ve ablası ilanlar hazırlayıp dikkat çekecek her yere yapıştırıyorlar. İlanlara cevap ise ertesi gün geliyor. Telefon edenlerle buluşan Feslikan’a, Lady’yi bir akrabalarının köpeği ile çiftleştirmek için uzak mahallelerden birindeki bir çocuktan satın aldıklarını söylüyorlar. Hayri Feslikan, kendisine anlatılan hikayede çelişkiler olsa da, köpeğini 180 YTL ödeyerek tekrar satın alıyor.Sırma GÜLBAHAR

Kedilerde diskospondilitis

Kedilerin omurgaları diğer memelilerde olduğu gibi vertebra (omur) adı verilen çok sayıda kemiğin bir araya gelmesi ile oluşur. Kafatasının bittiği yerden kuyruk ucuna kadar devam eden omurga bu küçük kemiklerin arasında yer alan ve disk adı verilen esnek yastıkçıklarla birbirine bağlanır. Bu diskler kemiklerin birbirine sürtünmesini engelledikleri gibi; boyun, sırt, bel ve kuyruk bölgesini ilgilendiren fiziksel hareketler sırasında omurganın esnek ve sağlıklı hareket etmesine hizmet eder.

Kedilerde omurgayı oluşturan omur ve disklerin bakteri ve mantarlardan kaynaklanan hastalıklarına ‘diskospondilitis’ adı verilir. Bu enfeksiyonlar omur kemiklerinde yapısal bozukluklara yol açıp omurga içinde seyreden omuriliğe baskı ile sonuçlanan ciddi problemleri de beraberinde getirirler.

Bu enfeksiyon etkenleri doğrudan dışardan alınabileceği gibi; vücuttaki kalp, idrar yolu veya diş hastalıklarına yol açan enfeksiyon etkenlerinin kan yolu ile bu bölgeye ulaşması sonucunda da ortaya çıkabilir.

Hastalığın en yaygın belirtileri kilo kaybı, iştahsızlık, depresyon, ateş ve sırt ağrısıdır. Bu hastalığı olan kediler genellikle koşmak ve zıplamak istemezler. Hastalığın teşhisi zor olmakla birlikte kan, idrar analizleri, röntgen muayenesi, omurilikte yapılacak incelemelerle teşhise yönelik bilgi elde edilebilir. Hastalığın yerleştiği ve omurilikte baskının oluştuğu yeri myelografi ile tespit etmek mümkün.

UZUN SÜRELİ TEDAVİ

Hastalığın tedavisinde ilk olarak etken olan bakteri veya mantar gibi enfeksiyon etkeninin ortadan kaldırılmasına odaklanılır. Kemik enfeksiyonlarının tedavisi daha zor olduğu için tedavi en az 6 hafta sürer ve 6 ay veya daha uzun bir süre daha da devam etmesi gerekebilir. Düzenli olarak yapılan röntgen muayeneleri ile hastalığın iyileşme süreci kontrol edilir.

Hastalığın klinik belirtileri tedavinin başlamasından sonra ikinci haftadan itibaren hafiflemeye başlar. Tedavinin başlangıcında ağrı gidermeye yönelik uygulamalar ve hareketlerin kısıtlanması da kedinin sıkıntılarını azaltır. Hastalığın iyileşme düzeyi enfeksiyonun ortadan kaldırılmasına ve sinirlerdeki tahribatın düzeyine göre değişmekle birlikte, erken teşhis ile tamamen iyileşme de sağlanabilir.

Pako pano

6.5 yaşında, 18 kilo ağırlığında dişi Cocker’a ev aranıyor. (0532) 414 15 12 (0212) 263 69 01.

10 yaşındaki Terrier cinsi beyaz dişi köpeğimiz Çapkın, Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda kayboldu. Karnında ameliyat izleri var. Bulanların (0216) 449 12 76 ya da (0216) 367 21 75 numaralı telefonları aramasını rica ediyoruz.

n Veteriner kontrolünde bakılan, sağlıklı 45 günlük kedicikler kendilerini sahiplenecek aileleri bekliyor. (0532) 628 26 69.

n İki kardeş kediye yuva arıyoruz. (0533) 730 89 75.

n 3.5 aylık erkek kedi Garfield’i sahiplenmek ister misiniz? n_yenier@hotmail.com.

n Sahibi ölen İran kedisine acil yuva aranıyor. (0212) 227 72 65.

n 1 yaşında, eğitimli, aşılı St. Bernard cinsi köpeğe bahçeli bir evi olan aile aranıyor. (0532) 223 61 15.

n Mocca ve Luke adlı kedilerin yeni ailesi olmak isteyenler (0533) 594 99 92 numaralı telefonu arayabilir.

n Dünyalar güzeli, krem rengi 6.5 aylık erkek Golden Retriever’a yeni bir yuva aranıyor. (0216) 441 11 71; (0535) 784 10 86.

n Antalya’da plajda bulduğumuz erkek köpeğe iyi bakabilecek bir aile arıyoruz. (0533) 465 00 85.
Yazarın Tüm Yazıları