Buzdolabı olmayınca

“Peynir” denilince hemen hepimizin aklına beyaz peynir gelir. Beyaz peynir en çok tükettiğimiz peynir türüdür aynı zamanda.

Haberin Devamı

Hemen her bölgede farklı isimlerle ve yapılış şekliyle karşımıza çıkar beyaz peynir. Makbul olanı koyun sütünden yapılanıdır. Ülkemizin bütün illerinde yapılır ve yapılış şekline yapıldığı yere göre farklı isimler alır.  Teleme, çayır peyniri gibi…
Tulum peyniri, aslında yaşam şartlarının, Türkler’in yaşama biçiminin de bir şahidi olarak, daha buzdolabının kullanılmaya başlanmadığı dönemlerde  peynirin saklanması ve uzun zaman dayanabilmesi için yapılan peynir türü. İşte, o zamanlar imkansızlıklar nedeniyle tuzlanarak hayvan derisinden yapılan tulumlarda saklanan tulum peyniri hâlâ sofralarımızın vazgeçilmezi. Şimdilerde ise nem oranı yüzde sekseni bulan mağaralarda iki ya da üç ay kıl keçisi postunda bekletilerek yapılıyor. Yapıldığı bölgeye ve hatta yöreye göre tadı, kokusu değişiyor.
Tulum peyniri yapıldığı yöreye göre isimler almıştır. İzmir tulumu, Malatya tomas peyniri, Afyon tulumu, Erzincan şafak peyniri bu isimlerden bazıları.

Türk usulü cheese kek

Haberin Devamı

· 2 paket Eti burçak bisküvi
· 2 çay kaşığı tarçın
· 100 gr margarin
(Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)
· 1 çay bardağı çilek reçeli
(Herhangi bir marmelat kullanabilirsiniz.)
Peynirli sos için;
· 1 paket labne peynir (200 gr)
· 2 yemek kaşığı tozşeker
· 1 poşet kremşanti (75 gr)
· 1 su bardağı soğuk süt
· 1 paket muzlu ya da vanilyalı puding
· 2 su bardağı süt
Çilekli sos için;
· 1 su bardağı çilek
· 1 çay bardağı pudraşekeri

YAPILIŞI:  Eti burçak bisküvileri mutfak robotunda çekerek un haline getirin. Bisküvileri derin bir kaba koyup üzerine tarçını serptikten sonra  oda sıcaklığında yumuşayan margarini katın. Malzemeler iyice karışıncaya kadar yoğurun. Diğer taraftan 25-30 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbının yağlayın. Bisküvi hamurunu yağlanmış kalıba, kenarlarını 2-3 santim yükselterek yerleştirin.
Hamuru  buzdolabına koyup sertleşmesi için 1 saat kadar bekletin. Peynir sosunu hazırlamak için; toz kremşanti ve 1 su bardağı soğuk sütü katılaşıncaya kadar, 2-3 dakika çırpın. Muzlu ya da vanilyalı hazır pudingi 2 su bardağı sütle pişirip kaynamaya başladıktan 1 dakika sonra ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken üzerine labne peyniri katıp karıştırın ve ılık hale gelmesini bekleyin.
Ilık hale gelen peynirli pudingin üzerine çırpılmış kremşantiyi ilave edip tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Karışımı soğuması için buzdolabımda 30 dakika bekletin. Buzdolabından önce bisküvili kalıbı sonra da kremayı çıkarın ve kremayı bisküvi kalıbının içine aktarın. Üzerini düzeltip buzdolabına tekrar koyarak en az 1 gece bekletin. Servise sunmadan önce keki kelepçeli kalıptan dikkatlice çıkarıp geniş bir tabağa yerleştirin. Üzerine robotta çektiğiniz pudraşekerli çilek sosunu gezdirin. Dilimleyerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları