Bugün sanki arızalı gibiyim

GAZETE haberleri arasında dolaştım geçenlerde. Örnekler veriyorum, bakın bakalım kaçırdığınız bir şey var mı:

Sorun belge değil ekmek: Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" tartışmalarının suni gündem yarattığına dikkat çekti, "Patlayan ve tırmanan işsizlik çok daha önemli. Üç gencimizden biri işsizken suni gündem yaratılmamalı" dedi.
 
*

Tekstile yine teşvik çıkmadı: İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, hükümetin açıkladığı teşvik paketinde tekstil ve tarımsal sanayiye sektörel teşvik kalemlerinde yer verilmemesinin, Türkiye’nin geleceği için hata olacağını söyledi.

*

Ekonomideki küçülme büyük tehlike: Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Genel Başkan Yardımcısı Bülent Koşmaz, ekonomideki yüzde 13.8’lik küçülmenin büyük tehlike olduğunu söyledi, "Bunun artık farkında olunmalı ve gündemimizin birinci maddesinin ekonomi olduğu gerçeğini görmemiz lazım. Ama ne yazık ki, şu anda ekonomi dışında birçok suni gündem oluşmuş durumda" dedi.

*

Tekstil ihracatı çakıldı: Denizli’den yapılan tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 28.5 azaldı. Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Raşit Güntaş, "Döviz kurları bu seviyede olduğu sürece ihracatçı sıkıntı yaşamaya devam edecektir. Bir an önce rekabet gücünün artırılması ve düşük seviyelerde seyreden kurların yükseltilmesi gerekiyor" dedi.

*

Kriz var çare yok: Ülke çapında düzenlenen, "Kriz Varsa Çare de Var" kampanyasıyla ilgili İzmir’de vali, belediye başkanı, işadamları çarşı-pazar dolaşarak alışveriş yaptı, herkesi alışverişe davet etti. Ancak olumlu yanıt gelmedi.

*

Balçova’ya ölüm fermanı: Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balçova Teleferik yamaçlarını kısmen imara açtı. Balçova ve Narlıdere belediyelerinin sessiz kaldığı, Büyükşehir Belediyesi’nin çekincelerini bildirdiği planı, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, orman, çam, zeytin ağaçlarının bulunduğu bölgede doğa ve çevre katliamına yol açacağı gerekçesiyle yargıya taşıyacak.

*

İşini kaybetme korkusuyla canına kıydı: Bornova’da alışveriş mağazası çalışanı H.Ç. bunalıma girip işyerinde iple kendini asarak canına kıydı. İki çocuk babası Ç.’nin işyerinin başka bir kente taşınması nedeniyle işsiz kalma korkusu yaşadığı, borçları nedeniyle de bunalıma girip yaşamına son verdiği ileri sürüldü.

*

Kocasının banka borcu yüzünden canına kıydı: Bornova’da eşinin bankadan çektiği 10 bin liralık kredi borcunu ödemekte güçlük çekmesine üzülen 38 yaşındaki ev kadını C.K. kendisini eşarpla zeytin ağacına astı.

*

Ve geçenlerde, "Bitanem" için gittiğim İstanbul aklıma geliyor. Koca koca binalar, plazalar... "Kiralık", "Satılık" yazılı... Sağda, solda satılık TIR ve kamyon sayısı, herhalde bini (Rakamla 1000) bulduğunda vazgeçmiştim saymaktan. Ya bizim Mithatpaşa Caddesi’nde kapanan dükkanlar? Yüreğim daralıyor, soluk alamıyorum...

*

Ama umut da var. Az da olsa, yüreğe su serpen haberler:

Çin gezisinden müjdeyle döndüler: İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Çin’e Ege Bölgesi’nden sigara ve sigara kağıdı satışı görüşmelerinin olumlu geçtiğini, bir otomotiv firmasının İzmir’e milyar dolarlık yatırım planladığını, karşılıklı uçak seferlerinin artacağını söyledi.

Aliağa-Menderes 2009, Üçyol-Üçkuyular 2010: Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Yeni TV’deki programında, İzmir’in iki metro hattı için bitiş tarihini verdi. 2010 yılı içinde İzmir’deki metro sorunu tamamen çözülecek. 2009 sonuna kadar Aliağa-Menderes, 2010’da da Üçyol-Üçkuyular hattı tamamlanacak.

*

Ve inanmak istiyorum, gerçekleşmesini yürekten diliyorum. Umut asla tükenmemeli, değil mi? Arızalı mıyım, neyim?
Yazarın Tüm Yazıları