Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Bugün konumuz biraz sanat, biraz da yardımlaşma…

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Semaver Kumpanya ve Adıgüzel Güzel Sanatlar Lisesi dünyaca ünlü pandomim sanatçısı Levent Beşkardeş’i ağırladı.

Bugün konumuz biraz sanat, biraz da yardımlaşma…

39 yıldır tiyatro ile iç içe olan, 2010 yılı TBMM Üstün Hizmet Ödülü sahibi işitme ve konuşma engelli sanatçı Levent Beşkardeş, Nazım Hikmet’in “Sevdalı Bulut” adlı kitabından esinlenerek oyunlaştırdığı tiyatro oyununu Çevre Tiyatrosu’nda ve Adıgüzel Güzel Sanatlar Lisesi’nde sergiledi. Beşkardeş’in oyununun en önemli özelliği, işaret dili ve mim ile sahneleniyor olması.

Bugün konumuz biraz sanat, biraz da yardımlaşma…

Haberin Devamı

11 Ağustos 1949 Eskişehir’de doğan Levent Beşkardeş, pandomim eğitimini Türkiye’de aldı.
1974 yıl İstanbul’da yazdığı 3 sessiz oyundan biri olan “ Sessizliğin Sesi” adlı oyununu 1981’de sahneledi ve Avni Dilligil Tiyatrolar Jüri Özel Ödülünü aldı. Esin Afşar ile mim-konser turnesi yaptı. Aynı yıl, 1981’de, sanatsal ufkunu genişletmek icin gittiği Paris’te, işitme ve konuşma engelli kişilere yönelik Uluslararası Görsel Tiyatro’nun (International Visual Theatre) kadrosuna girdi. Bugüne kadar 30 sesli ve sessiz oyun oynadı.

Bugün konumuz biraz sanat, biraz da yardımlaşma…

'Sessiz sanatçı' olarak tanınan Levent Beşkardeş’in yazdığı ve ilk olarak 1994’te Paris’te sahnelediği "Hanna" oyunu dünyadaki çeşitli tiyatro repertuvarlarına girdi. "Sağırların kalıtsal olarak hastalıklı sayılarak hadım edildiği bir ortamda, Nazilerin elinden kaçarak insanca yaşama hakkı için savaşım veren bir genç kızın hikayesini" anlatan oyun Levent Beşkardeş’e 2004 yılında Fransız İşaret Dili Akademisi tarafından “En iyi oyun” ve “En iyi yönetmen” ödüllerini kazandırdı.

Beşkardeş, 2011 yılında, Ruşen Yıldız’ın yönettiği “Karagözün Talihi” adlı gölge oyununda Hacivat rolünü oynadı.

Haberin Devamı

Sanatçı, Paris’te 18 yıldır Sanat ve Terapi Enstitüsünde “Beden diliyle ifade ve iletişim” başlıklı kursu yönetiyor. 2006 yılından beri Paris’te Macval ve Victor Hugo’nun Evi müzeleri ile Quimper ve Strasbourg şehirlerindeki çağdaş sanat müzelerinde gezici ve artistik konferanslar gerçekleştiriyor.

Levent Beşkardeş tarafından oyunlaştırılan Sevdalı Bulut Handtheater tiyatro grubu tarafından Hollanda’da da sahneleniyor. 2009 yılından itibaren Hollanda’nın birçok kentinde sahnelenen oyun işaret dilinde, Türkçe ve Hollandaca olarak oynanıyor.

1990 yılında sağır ve dilsiz olan Marja Bönker, Jean Couprie, Wim Emmerik, John van Gelder, Rudi Hietbrink ve Gert-Jan de Kleer tarafından kurulan Handtheater tiyatro grubu
sağır ve dilsizler için işaret dilinde sahneledikleri oyunlarında kendi dillerine ve farklı bir
kültüre sahip olan bu insanların tiyatro izleyebilmelerini ve onların dünyasını diğer insanlara tanıtabilmeyi hedefliyor. Tiyatro grubu oyunlarda Hollandaca işaret dilini kullanılıyor ve bunun yanı sıra Hollandaca seslendirmelerle işaret dilini bilmeyen seyircilere de sergiledikleri oyunu izleme şansı veriyor.

****

Haberin Devamı

Anadolu Grubu Ar-Ge Mühendisleri tarafından özel olarak tasarlanan Engelli Otobüsü dün gerçekleşen bir törenle Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği’ne teslim edildi.

Anadolu Isuzu tarafından geliştirilen araç firmanın en lüks küçük otobüsü Turkuaz üzerine inşa edildi. Bedensel engellilerin normal bir şehirlerarası otobüsteki kadar konforlu ulaşımını sağlayan otobüs 6 tekerlekli sandalye dışında 9 koltuk ve 1 hostes kapasitesine sahip. İç tasarımı bozulmadan tasarlanan araç, seyir esnasında yolcularına maksimum konfor sunuyor.

Bugün konumuz biraz sanat, biraz da yardımlaşma…

Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği bu otobüsü üyelerine ulaşım hizmeti vermenin yanısıra engelli farkındalığını sağlayacak bir belgesel çekiminde de kullanmayı planlıyor.

Haberin Devamı

Ümidimiz engellilerin hizmetine sunulan bu gibi ulaşım arraçlarının yaygınlaşması ve engelli-engelsiz eşitsizliğinin zaman içinde ortadan kalkması.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları