Bu uyarıları dikkate alın

Merkez bankası kısa vadeli f aizi indirmeyerek piyasalara ve hükümete bir ön uyarıda bulundu. Uyarının devamı ise enflasyon raporunda geldi. Merkez Bankası 2005 yılının en sert uyarısını bu raporda yapıyor. 2006 hedefi tutturulamayabilir!

Haberin Devamı

Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranlarını bulunduğu seviyede bıraktı. Oysa geçen hafta Çarşamba gününe kadar hemen hemen tüm ekonomistler Merkez Bankası’nın çeyrek puan dahi olsa bir faiz indirimine gideceğini düşünüyordu. Fakat Londra’daki terör saldırıları, Cari açığın artmaya devam etmesi Tüfe’nin tahminlerin üzerinde artması ve elbette ki yeni ekonomik programın ilk stand-by’ının ertelenmesi ve bu çerçevede 833 milyon dolarlık kredi diliminin serbest bırakılmaması gibi etkenler Merkez Bankasını temkinli olmaya itti.

Merkez Bankası aylık enflasyon raporunda ise ilk kez hedeflerin tutmayabileceği uyarısında bulunarak özellikle de iç talebin kontrol altına alınması için bazı tedbirler alınması gerektiğini belirtti. 2005 yılı enflasyonunuda görülen eğilimin 2006 yılı hedefleri için yeterli olmadığını vurgulayan Merkez Bankası reformlar devam ettiği müddetçe hedeflerde sorun olmayacağını ama  para politikası kararlarında 2005 yılı hedefiyle ilgili  öngörülerin azaldığını da kaydetti.

Haberin Devamı

Raporda, "2005 yılı hedeflerine ilişkin öngörülerin para politikası kararlarında giderek azalan bir ağırlığa sahip  olduğu ve daha çok 2006 yılının önem kazandığı da bir gerçektir. Son iki aydaki "Enflasyon ve Görünüm"  raporlarında enflasyonda orta vadeye ilişkin risklere özel vurgu yapılmış ve temkinli olma gereği açıkça ortaya  konulmuştur. Son bir ay içinde açıklanan veriler ışığında, enflasyondaki düşüş eğilimine ilişkin olarak ifade  ettiğimiz kaygılar ekonomideki talebin canlanmaya başladığını ve enflasyondaki düşüş sürecinin ivmesinin  azaldığını düşündürecek biçimde sürmektedir" denildi.

Merkez Bankası, reformların yasal zeminde olduğu gibi uygulamada da kararlılıkla hayata geçirilmesinin ve  kurumsallaştırılmasının kritik önemde olduğunu vurgulayarak, fiyat istikrarının mali disiplinden taviz verilmemesi  ve yapısal reformların sürmesiyle mümkün olduğunu söyledi.

Bu uyarılar ise şimdilik piyasalarda yeteri kadar ciddiye alınmamış gibi görünüyor. Borsada yatay seyir devam ediyor bonoda ise sadece hafif bir satış var. Ama döviz açısından bereketli yaz ayları bitince sorunların biraz daha ağırdlıklı olarak karşımıza geleceğini görmek gerek.

Haberin Devamı

Yine Merkez Bankası’nın uyarıları doğrultusunda özellikle lüks tüketime yönelik yeni bir vergi dalgasının da gelebileceğini düşünüyoruz.
 


 

Yazarın Tüm Yazıları