Bu baba-kızın 100 kangalı var

Özcan Ertürk ve kızı Hazal’ın en büyük tutkuları Kangal köpekleri. 15 Kangal’ı olan Özcan Ertürk’ün arkadaşlarına emanet ettiği köpeklerle bu sayı 100’ü buluyor.

Kangal ırkının özelliklerini kaybetmeden devam etmesini arzulayan baba-kız köpeklerle ilgili hiçbir etkinliği de kaçırmıyor.

Özcan Ertürk, 40 yaşında ve cam ticaretiyle uğraşıyor. 20 senedir kikboks yapıyor, iş ve spor dışında kalan zamanının tümünü ise Kangallara ayırıyor. ‘Kangal köpekleri benim için bir merak olmaktan çıktı, hayatımın bir parçası’ diye anlatıyor bu tutkusunu. Şu anda evinde 15 Kangal besliyor. Bu tutkusunu çevresine de yaymış; arkadaşlarına emanet ettiği ve sık sık gidip kontrol ettiği köpeklerin sayısı 100’e yakın.

Ertürk’ün Kangal’lara olan ilgisi aileden kaynaklanıyor. Erzincanlı olan Ertürk’ün aile büyükleri koyunculukla uğraştıkları için Kangal besliyorlarmış. Anadolu’da artık sürüler azaldığı için bu cins köpeklerin beslenmesinin zor olduğunu kabul ediyor. Irkın şehirde boş arazilerde beslenebileceğini öne sürüyor.

Kangal ırkının özelliklerini kaybetmeden devam etmesi için çabalayan Ertürk, doğru eşleştirmeler için Kangal sahiplerine yardım da ediyor. Örneğin Bodrum’dan Kangal’ını yollayan arkadaşının köpeğini İstanbul’da çiftleştirip geri gönderiyor.

TAKVİM MANKENİ KÖPEKLER

Özcan Ertürk’ün Kangal tutkusunun en iyi destekçisi 12 yaşındaki kızı Hazal. İki yaşındayken babasının kucağında köpek güzellik yarışmalarını izleyen Hazal, bugün tıpkı babası gibi bütün boş vakitlerini Kangallara ayırıyor. Yavru Kangalları Bulut ve Şimşek’in isimlerini de o takmış. Baba-kız birlikte haftasonları köpeklerini gezdirmekten ve hayvanlarla ilgili etkinliklere katılmaktan büyük keyif alıyor. Köpeklerini yarışmalara soktukları da oluyor. Mesela Herkül, geçen sene Park Orman’daki güzellik yarışmasında birinci olarak sevindirmiş onları. Köpeklerden birçoğu da Giller’in 2005 Kangal takviminde fotomodellik yapmış.

KANGALLAR İÇİN WEB SİTESİ KURDU

Özcan Ertürk, Kangallar hakkındaki bilgisine ‘Safkan köpeği uzaktan tanırım’ diyecek kadar güveniyor. Ertürk, www.ozcankangallari.com sitesinde Kangal köpeklerinin fotoğraflarını sergiliyor. Bir buçuk sene önce kaybettiği Balak’ın fotoğrafı ise ofisinin duvarını süslüyor. Ayça BARUT

Hayvan haklarının kutsal kitabı

Peter Singer’ın yazdığı ve bu alandaki temel kitap olarak görülen, yayımlandığı günden beri dünyanın her yerinde çok sayıda hayvan hakları derneğinin kurulmasını sağlayan, milyonlarca insanın vejetaryenliği seçmesine yol açan ve modern hayvan hakları hareketinin kutsal kitabı olarak nitelendirilen Hayvan Özgürleşmesi Ayrıntı Yayınları tarafından Türkiye’de yayımlandı. Hayvan Özgürleşmesi, hayvanları sadece ‘sevmekten’ ötesiyle ilgilenenlerin mutlaka sahip olması gereken bir kaynak.

Kedilerde astım

Kedilerde astım hastalığı insandakine benzer şekilde, değişik sebeplere bağlı olarak solunumun tıkanması ile seyreden bir hastalıktır. En karakteristik özelliklerinden biri de hastalığın steroid tedavilerine hızlı cevap vermesidir. Astım, genellikle 1-7 yaş arasındaki kedilerde, yılın herhangi bir döneminde ortaya çıkar. Her 100 kediden birinde görülebilir. Dişi kedilerde görülme sıklığı erkek kedilerden iki kat fazladır. Siyam ve Himalaya ırkı kedilerde de diğer ırklara göre daha çok rastlandığını gösteren bilimsel çalışmalar var.

Hastalığın en bariz belirtileri, öksürük ve hırıltılı solumadır. Çok şiddetli astım ataklarında hızlı solunum darlığı ve ağız açık vaziyette soluma görülür. Şiddetli öksürük nöbetlerinin ardından kusma da olabilir.

Kedilerde astıma yol açan birçok faktör var. Alerjik etkenler, virüsler, bakteriler ve akciğerlerde mukoza sıvısı salgılarını artıran ve yangıya sebep olan diğer hastalık etkenleri gibi. Dış etkenler, hava yollarında daralmaya yol açarak belirtilerin şiddetlenmesine yol açabilir. Polenler, sigara dumanı, spreyler ve parfümler, kuş tüyü yastıklar ve değişik tozlara alerjisi olan kedilerde de astım krizleri görülebilir. Nadir olarak gıda alerjilerine bağlı astım da görülür.

Astımlı kedilerin tedavisinde hastalığın sebebine yönelik ilaçların yanı sıra, solunum darlığını ve krizleri ortadan kaldırmaya yönelik ilaçlar da kullanılabilir.
gulbay@turkvet.com

PAKO PANO

5 aylık dişi çoban köpeklerine acil yuva aranıyor. doganci@superonline.com.

n Yaşlı çift, 1,5 yaşındaki kedileri Juliet ve Christofer’ı hastalık nedeniyle Ankara’da sahiplendirmek istiyor. (0312) 426 74 88, (0535) 461 79 89.

n Kangal yavrularına İzmir’de aileler aranıyor. pelinbulanalp@yahoo.com;

(0532) 521 12 22.

n Yaklaşık 1 yaşında kısırlaştırılmış, dişi, çok sevecen Tekir kediye acil yuva aranıyor. (0532) 311 48 20.

n Barınakta yaşam mücadelesi veren üç kediye sıcak yuvanızı açmak ister misiniz? (0533) 529 16 51.

n Otoyol kenarında ezilmekten son anda kurtulan 2.5-3 aylık dişi Tekir kedi sıcak bir yuvanın özlemini çekiyor. (0533) 529 16 51.

n Çok uysal, sevgi dolu kedi Mernuş aile arıyor. (0312) 439 89 73.

n 8 aylık siyah erkek Pincher köpeğimiz Barbaros Mahallesi Veysi Paşa Sokak’taki evimizin önünde kayboldu. Onu gördüyseniz lütfen bizi arayın. (0536) 618 78 70; (0532) 207 48 49.

n 2 yaşındaki dişi kediye ve 9 aylık tek gözü görmeyen kediye yuva arıyoruz. (0216) 341 59 60.

n 2 ay önce TEM Otoyolu’nun ortasında bulduğum 2 yaşındaki kısırlaştırılmış dişi Kurt köpeğini sahiplendirmek istiyorum. (0535) 418 76 76.
Yazarın Tüm Yazıları