Böcek, arı, akrep sokmalarına dikkat

Doğa, yemyeşil ortamlar, hem ruhun hem de bedenin dinlenmesi için ideal ortamlar.

Ancak doğanın içindeyken böcek ve akrep sokması gibi kötü sürprizlerle de karşı karşıya kalabilirsiniz. Buna hazırlıklı olmanızı ve paniklememenizi öneriyoruz. Böylesi tatsız bir karşılaşmada yapacağınız ilk iş ısırık bölgesini su ve sabunla iyice yıkamak.

Böcek, akrep sokması gibi sorunlar yaz aylarında artıyor. Vücut her birine karşı farklı şiddette reaksiyon gösteriyor. Isırılan yerdeki reaksiyon, hem böceğin türüyle, hem de bedenin bağışıklık sisteminin verdiği yanıtla ilgili. Böcek ısırıkları genellikle vücudun açıkta kalan yerlerinde görülüyor. Özellikle kol, bacak, ayak ve yüzde. Isırılan yer şişip ve kızarıyor. Şişliğin ortasında ısırılan yer kolayca fark ediliyor.

KAŞINTIYLA BAŞETMEK İÇİN Sokmanın hemen farkına varırsanız su ve sabunla yıkayın demiştik. Üzerine herhangi bir şey sürülmesi önerilmiyor. Ancak kaşıntı çoksa, azaltacak bazı kremler sürülebilir. Yine doktor önerisiyle kaşıntının önlenmesi için antihistaminiklerden alınabilir. Bazen kaşımaya bağlı olarak ısırık bölgesi mikrop kapabilir. Böyle tatsız bir durum olursa, lokal etkili antibiyotikle kremler işe yarar.

ARI YA DA AKREP SOKARSA Arı sokmalarında çoğunlukla sadece lokal bir reaksiyon gelişir. Ancak arı alerjisi olanlarda tüm vücudu etkileyen ciddi bir alerjik reaksiyon gelişebilir. Zaman kaybedilmeden bir sağlık merkezine başvurulmalı. Akrep sokmaları da lokal ve sistemik etkilere neden olabilir. Bazı akrep türlerinde anti-serum kullanılması gerekir. Lokal etkiler ani yanıcı ağrı, duyarlılık artışı ve şişliktir. Sistemik etkiler arasında huzursuzluk, terleme, kasılmalar, konuşma güçlüğü, bulantı-kusma, bayılmalar, yüksek tansiyon, kalbin ritim bozuklukları, akciğerin sıvı toplaması sayılabilir. Ölüm genellikle solunum ve kalp yetmezliğine bağlı olarak görülür.

Akrep sokmasıyla karşılaşıldığında zaman kaybetmeden sokulan yer, alt ve üst bölgesinden sıkıca bağlanmalı. Isırılan bölgeye buzlu soğuk kompres (baskı) uygulanmalı. En yakın sağlık kurumuna başvurulmalı. Akrep görülen bölgelerde çıplak ayakla dolaşılmamalı. Özellikle kırsal bölgelerde zararlı böceklerin girme riskine karşı pencereler kapalıyken uyumalı. Kırsal alanda açıkta kalan giysiler kontrol edilmeden giyilmemeli.

Örümcek sokmalarında eğer, ısırılan yerin etrafında koyu mavi veya mor renk oluşmuşsa, vücutta döküntü varsa, kaslarda kasılmalar ve sertlik olursa, iştahta ciddi bir azalma, eklem ağrıları meydana gelirse, idrar rengi pembe ya da kırmızı olursa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

Anaflaksi tehlikesi

Böcek ısırıkları sonrasında ender de olsa "anafilaksi" denilen sistemik bir alerjik reaksiyon meydana gelebiliyor. Vücutta aşağıdaki belirtiler varsa mutlaka bir sağlık merkezine başvurulmalı:

Yaygın kızarıklık ve kaşıntı hissi.

Mide bulantısı.

Kusma.

Solunum zorluğu.

Hızlı nefes alıp verme.

BUNLARI YAPMAYIN

Otların üzerinde açık ayakkabı ve çıplak ayakla yürümeyin.

Piknik alanı gibi açık alanlara giderken parlak renkli, kol ve bacağı açıkta bırakan giyecekler giymeyin.

Çevrede arı görüldüğünde panik yaratmayın. Kaçırmaya çalışmayın. Bir yüzeye yapışmışsa nazikçe kaldırın.

Ağzı açık kalan tatlı içecekleri içmeyin.

Arabanın camlarını kapalı tutun.
Yazarın Tüm Yazıları